Het festivalseizoen komt goed op dreef in juni, te beginnen met Best Kept Secret in het tweede weekend van de zomermaand, waarvoor zowaar nog tickets te verkrijgen zijn. Mundial en Elastiek volgen enkele weken later, maar ook afgezien van deze festiviteiten is er op concertgebied nog genoeg loos deze maand. Alle reden om er weer regelmatig met je fietsje op uit te trekken kortom.

RADIOSILENCE @ HALL OF FAME

De Hall schiet gezwind uit de startblokken met maar liefst drie muziekevenementen op rij. Voordat je je kunt opmaken voor een Jamaicaans getinte avond met Jah Free, Dubmaster T en Humble Lion Sound op zaterdag en een rockende matinee met Ondt Blod en To Adelaide op zondag, mag de Dongense hardrockband Radiosilence gesteund door At First en Splinter zijn eerste EP presenteren.

XTORT + NOIRE ANTIDOTE @ LITTLE DEVIL

Veel verjaardags- en andere jubileumfeestjes in Little Devil deze maand, terwijl vaste waarden Mario’s Metal Mania en Black Ritual van zich laten horen in het derde weekend. De maand besluit met feestelijke shows van Fleddy Melculy en Waarom Niet? naar aanleiding van een docupremière, maar aan het begin vind je al gratis donker vertier met Xtort en Noire Antidote bij Wave Invasion.

FRAQX+ @ DE KENNISMAKERIJ

In het kader van het gezamenlijke initiatief Parabiebop van Paradox en Bibliotheek Midden-Brabant treedt deze donderdag Fraqx+ aan in De Kennismakerij bij de Spoorzone. Fraqx is een samenwerking (en samentrekking) van de illustere lokale gitaristen Frank Crijns en Jacq Palinckx, de ‘+’ staat voor de ‘Störsender’-bijdragen van woordkunstenaar Nick J. Swarth. De entree is vrij.

MAX & MATEN @ K'S KROEG

Violist Max Swagemakers was al actief in talloze plaatselijke straathondencollectieven zoals Cirque du Platzak, Tadderak en Rommelhond, maar krijgt nu onder de noemer ‘Max & Maten’ gelegenheid zich in Kim’s Kroeg te presenteren met zijn eigen groep, waarin ook gitarist Wouter Horvers en cellist Mark van Rhijn spelen. Dat belooft een leuke, volledig gratis toegankelijke avond te worden.

GOAT @ PARADOX

Naast talloze afstudeerconcerten en performances van lokale grootheden als het uit de as herrezen Iris en Paul van Kemenade, aangevuld met ‘interlokale’, Nederlands-Braziliaanse artieste Martie, treffen we ook Goat aan op het programma van Paradox deze maand. Nee, niet de Zweedse band die forure maakte op Roadburn en Incubate, maar een experimenteel Japans ensemble. Intrigerend.

COVEN @ 013

Bij Roadburnvolgers zal deze naam ongetwijfeld een belletje doen rinkelen, want dit was de occulte rockband die tijdens de editie van 2017 na tientallen jaren in de luwten te hebben vertoefd zijn bepaald niet te vroege Europese debuut maakte. Blijkbaar smaakte dit optreden naar meer, want nu keren zangeres Jinx en consorten terug naar 013 als onderdeel van een Europese tour. Gaat dat zien.

FESTIVAL MUNDIAL @ SPOORZONE

De zomermaand is nog steeds niet compleet zonder Festival Mundial, dat net als voorgaande jaren neerstrijkt in de Spoorzone. Gelukkig heeft men dit jaar enkele grotere wereldmuzieknamen als Ebo Taylor, Konono No. 1 en Orlando Julius & The Heliocentrics kunnen strikken, maar ook jonger en opkomend talent is ruim vertegenwoordigd, waaronder Tilburgse acts zoals Projekt Rakija en CLF.

HUMANIMAAL III @ HALL OF FAME

De makkers van Humanimaal komen op de valreep van de maand nog met een derde aflevering op de proppen, waarbij in de gedaante van respectievelijk Lotus, Devoid en Forbidden Wizards zowel het (Belgische) zuiden, noorden als westen gerepresenteerd worden. Punk en hardcore uit welhaast alle windstreken dus, samengebracht in de Hall en te bezichtigen voor wat de gek ervoor geeft.

FESTIVAL ELASTIEK @ HILVARENBEEK

Mocht je in het laatste weekeinde van juni nog zin hebben in een vrolijk festival, dan moet je gewoon even afreizen naar Hilvarenbeek voor het gratis toegankelijke Elastiek. Naast de feestveteranen van Pater Moeskroen kun je hier genieten van talloze talenten uit onze mooie stad als Hind Hakki, Fake Billy and the False Prophets, Everyday Robots en Sheewawah. Hartstikke leuk.