Terwijl de duisternis buiten om zich heen grijpt, kent de laatste maand van het jaar nog genoeg lichtpuntjes op de binnenpodia van onze stad: een enkeling waagt zich op de valreep zelfs aan een cd-presentatie. Verder wordt er teruggeblikt met een mooi eerbetoon aan opperrocker Bidi in Little Devil, en wordt het jaar traditiegetrouw kleurrijk afgesloten met Stranger Than Paranoia in Paradox.

OLEG FATEEV & FRIENDS @ PARADOX

De ‘laatste’ albumpresentatie van eigen bodem komt op het conto van de sympathieke accordeonist en zanger Oleg Fateev, die deze zondag samen met pianist Jeroen van Vliet, altviolist Oene van Geel en violist Wouter Vossen op het podium van Paradox staat. ‘After Silence’ heet het nieuwe werkstuk vol invloeden uit alle windstreken, dat vast machtig gaat resoneren bij de aanwezigen.

TOM SANDERMAN @ HET CENAKEL

Podium voor hedendaagse kamermuziek De Link sluit het kalenderjaar af met een concert van saxofonist Tom Sanderman, die zich stort op het ‘postminimalisme’ met werken van Louis Andriessen, Remy Alexander, Kate Moore en de Tilburgers Aart Strootman en Anthony Fiumara. Een prima excuus om het fraaie Cenakel weer eens te bezoeken kortom (gratis met We Are Public).

EVERYDAY ROBOTS @ HALL OF FAME

Waar in de achterzaal van de Hall The Swat zich gesteund door Chapter7 en Echo Empire aan de wereld voorstelt met zijn ronkende interpretaties van krakers van The Police en Sting, bezet Everyday Robots deze vrijdag het skatecafé om met eigen rockwerk de toeschouwers te vermeien. Misschien kun je een beetje op en neer pendelen; de toegang tot het café is in ieder geval vrij.

BIDI FEST @ LITTLE DEVIL

D’n Devil laat zich in december natuurlijk ook niet onbetuigd, te beginnen met een duistere ‘Black Ritual’-avond, waarop Zhrine en de lokale helden van Ulsect aantreden. Het meest bijzondere evenement van de maand is echter ongetwijfeld het aan Bidi van Drongelen opgedragen Bidi Fest, waarbij naast Demon Eyes en Furia ook Myriad, een band waarin Bidi zong, het podium beklimt.

LEAFS @ 013

Hiphopliefhebbers hebben deze maand genoeg om naar uit te zien, te beginnen met een spannende avond in samenwerking met To The Max in de Hall op zaterdag de eerste en een optreden van Engel een dikke week erna. Dan neemt poppodium 013 het stokje over met Donnie en De Jeugd Van Tegenwoordig, maar ook met de piepjonge Leafs, die al een paar jaar heel hard aan de weg timmert.

COCAINE PISS @ DE HALL

Zin in een woest weekendje? Laat dat maar aan Hall of Fame over, want een dag nadat The Noise Of Holland een enorme bak nietsontziende herrie over je uitgestort heeft tijdens zijn twaalfde editie, kun je je alweer melden op dezelfde plek om door de mangel gehaald te worden bij een tweetal fijne bandjes: het enigmatische Søwt en het ons welbekende Cocaine Piss, met die razende frontvrouwe.

THE DAWN BROTHERS @ CUL DE SAC

Mocht je aan het einde van de maand door nostalgische gevoelens overvallen worden, dan kun je deze voorlaatste donderdag van het jaar terecht in de Cul, waar The Dawn Brothers het rustieke Amerikaanse rockgeluid op de overgang van de jaren zestig en zeventig nieuw leven inblaast, ondersteund door Yasgur, die zijn liefde voor Woodstock ook al niet onder stoelen of banken steekt.

KOTS OP KERST XIII @ LITTLE DEVIL

Dankzij Little Devil hoef je je ook in de kerstperiode nooit te vervelen op concertgebied. Vrienden van hardcore en punk komen vrijdag de eenentwintigste en zaterdag de tweeëntwintigste al aan hun trekken met Cornered, Doodskop, Not A Number, Sham 69 en Bad Temper, grindcorefanaten kunnen hun hart ophalen bij alweer de dertiende editie van Kots Op Kerst op tweede kerstdag.

STRANGER THAN PARANOIA @ PARADOX

Het grote eindejaarsfeest in onze stad is uiteraard Stranger Than Paranoia. De zesentwintigste aflevering van het festival trapt af op zondag de drieëntwintigste, waarbij organisator Paul van Kemenade als vanouds ook zelf op de planken staat, om vervolgens via een Italiaanse en een Poolse thema-avond uit te komen bij een verrassende vocale en instrumentale finale. Warm aanbevolen.