De gras(s)maand is natuurlijk de maand dat Roadburn in onze stad neerstrijkt, ditmaal met een omvattender programma dan ooit, dat zich voor het eerst ook uitstrekt naar de Spoorzone. Naast dat nagenoeg uitverkochte festival zijn er echter ook verscheidene bescheidener muzikale vreugden waar de lezer desgewenst deel aan kan hebben. Hieronder vind je een kleine greep uit het aanbod.

SPINVIS @ 013

We trappen af met wat we onderhand gerust de beste Nederlandstalige popmuzikant van deze prille eeuw mogen noemen: Erik de Jong oftewel Spinvis, die voor de titel van zijn laatste album ‘Trein Vuur Dageraad’ welhaast een vergeten, vergeelde snipper uit het vroege werk van Marsman lijkt te hebben gescheurd. Bovenal is Spinvis echter zichzelf, zoals je vanavond weer in 013 kunt ervaren.

AARON ROCHE @ DE NWE VORST

Meer intiem vermaak vind je drie dagen later onder auspiciën van 013 in De NWE Vorst. Gitarist Aaron Roche speelde onder meer in de bands van Sufjan Stevens en Anohni, maar schrijft ook eigen liedjes op het grensvlak van folk en avant-garde. Deze avond presenteert hij werk van zijn nieuwe album ‘HaHa HuHu’. Net als bij Spinvis is de entree vrij als je lid bent van We Are Public.

VLEK @ PARADOX

Over We Are Public gesproken: Paradox blijkt met ingang van april ook aangesloten te zijn bij dat prachtinitiatief, waardoor je bijvoorbeeld vrijdag de zesde gratis kunt genieten van het E.J. Strickland Quintet. Lokale helden komen er ook genoeg – zo tref je Eric van der Westens band er eind deze maand en worden er deze woensdag openbare cd-opnamen gemaakt door huisorkest Vlek.

NOUVEAU VÉLO @ HALL OF FAME

Voor vrij vertier kun je sowieso de tweede en vierde woensdag van de maand in de Hall terecht bij Zaagmanz, waar in april de prettig obscure namen Vadsig en The Ultra Magic Balloons op de rol staan. Niet helemaal gratis (tenzij je, jawel, bij We Are Public hoort), maar zeker de moeite van het checken waard is het optreden van Brabantse indieband Noveau Vélo, ondersteund door Fungo Bat.

MUZIKALE OPENING @ DIGGERS STUDIO’S

Diggers staat natuurlijk al jaren bekend als een fraaie vinylzaak in deze stad, maar is vanaf nu ook de naam van een creatieve werkplaats aan de Groenstraat: Diggers Studio’s. De feestelijke opening van dit nieuwe honk voor jonge makers en podiumkunstenaars vindt plaats op vrijdag de dertiende, met muzikale medewerking van Richie Dagger, Paramatman en Daltones. Ga vooral even kijken.

LONELY KAMEL @ LITTLE DEVIL

Aan de vooravond van Roadburn, op woensdag de achttiende, is er traditiegetrouw een gratis Hardrock Hideout in de Cul. Dit jaar kun je echter zelfs al een dag eerder in de stemming komen, met dank aan Little Devil, dat de stoners van Lonely Kamel met Mirror Queen en Temple Fang op het program heeft staan [heidenen zij trouwens ook gewezen op het Black Ritual van de veertiende].

BANDS IN A BARN @ DE NIEUWE ERF, DIESSEN

Voor het geval het verpletterende Roadburn niet zo je ding is, bestaat er ook dit jaar weer een lieflijk en kleinschalig alternatief in de vorm van Bands In A Barn. Naast enkele Duitse en (vooral) Belgische groepen als Lion Sphere, Evil Empire Orchestra en Equal Idiots vind je tevens de nodige lokale waarden zoals Fake Billy & The False Prophets en Songbelt op het fijne Diessense festival.

KWF GOEDE DOELEN CONCERT @ CUL DE SAC

We hadden het zelf niet zo achter Magister, de Juridische Faculteitsvereniging Tilburg gezocht, maar eerlijk is eerlijk: de bands die dit stelletje meesters in spe deze dinsdag ten behoeve van het plaatselijke kankerbestrijdingsfonds in de Cul neerzet zijn echt tof. Bevestigd zijn namelijk de Tilburgse geinponems van Malibu en het maffe rockgezelschap Tsar Bompa – feest gegarandeerd.

ZWART LICHT @ 013

Hiphoppers hebben zeker aan het einde van de maand niets te klagen, want een dag voordat Ray Fuego de Hall op zijn kop gaat zetten, is het al aan de uit een limbo ontwaakte gasten van Zwart Licht om je zaterdagavond op te fleuren in 013. Leuk en vermeldenswaard is ook dat opkomende lokale rapper Wakeem (die je kunt kennen van zijn single ‘Afa de Gwan’) de zaal mag opwarmen.