Woo Hah! brengt de lokale hiphopscene en de internationale top samen in de Spoorzone. 3voor12/Tilburg gaat met Tilburgse rappers en producers naar hun favorieten op de line-up en vraagt ze om een recensie. Wakeem en T. Dutty kiezen zonder een seconde twijfel voor AJ Tracey, de volgende grote grimebelofte na Skepta en Stormzy.

De twee Tilburgers speelden zelf eerder vandaag nog The Forge aan gort, maar hebben duidelijk nog meer dan genoeg energie over. Als de zaal-dj ‘In Een Jet’ van Ronnie Flex instart, gaan ze met een paar vrienden al helemaal los. En ze zijn niet de enige die helemaal hyped zijn.

De verwachting

Wakeem verwacht sowieso chaos. “Ik heb hem al eens op Appelsap gezien, maar dat is een ander soort feest. Hier gaan mensen helemaal HAM,  dus dit wordt sowieso harder. AJ Tracey kan dat energielevel misschien niet in z’n eentje de hele show vasthouden, maar de beats zijn daar, dus hij gaat on point op de mic komen. Hij gaat zijn momenten kiezen.” Ook T. Dutty verwacht veel van het grime-wonderkind, dat ook al op BBC’s longlist voor Sound Of 2017 prijkte. “Het wordt hard, het wordt lit. En hij is een young boy met hits – voor mij zijn het hits dan, ik weet niet hoe goed de rest het kent.”

“Maar hij is wel laat hè? Dat is een minpunt, hoor”, vindt T. Dutty, als AJ Tracey tien minuten na de aanvangstijd nog niet op het podium staat. “Te laat komen kan echt niet, tenzij hij een goede reden heeft natuurlijk.”

Het publiek

Na twee nummers is dat alweer lang en breed vergeven, helemaal als er door de hele Koepelhal pits ontstaan – totdat midden in de drop de beat wordt stilgelegd. Waarom doen rappers dat eigenlijk zo vaak? “Voor dit! Voor dit!”, schreeuwt Wakeem wanneer de beat weer inkickt en de pit nóg groter is. “Je geeft mensen even die energie, zo van: ‘oooh, dat was die hele pokoe’. Dan trek je een beetje terug en dan wil iedereen nóg harder.” Bij hit ‘Pasta’, reikt de moshpit écht tot achteraan. “Het gaat nu al veel harder dan Appelsap”, zegt Wakeem. “Maar toen had hij zijn project ook nog niet gedropt.”

Het concert

T. Dutty was een stuk eerder al om. “Dit is waarom ik zo van grime hou!”, schreeuwt hij halverwege ‘Leave Me Alone’. “Ze switchen beats, dus de tweede verse kan ineens een hele andere beat zijn dan de eerste! Dan word ik gek! Ik word nu gek! Ik hou dit niet meer!”

AJ Tracey houdt het tempo hoog, en van Wakeem & T. Dutty hoeven we dan even geen inhoudelijke bijdragen te verwachten, want ze zijn te druk met hard gaan. Halverwege de set zijn we T. Dutty ineens even helemaal kwijt. “Hij deed ‘Naila’! Dat is een oude pokoe van hem, dus ik móést even de pit in.” Even later, bij de remix van Mula B’s ‘Domme Jongens’, is het weer raak. Al bij de producer’s tag van IliassOpDeBeat krijg ik T. Dutty’s telefoon in mijn handen geduwd, want hij móét naar voren, en dit keer volgt ook Wakeem. “Slim dat hij deze doet”, zegt Wakeem als hij even later bezweet weer terugkomt. “Maar ik snap het even niet zo goed, waar is hij gebleven?”

Wakeem in het publiek bij AJ Tracey

De link

In zijn kleedkamer, zo blijkt. Want die remix van Mula B’s traphit was het laatste nummer. Die combinatie van trap en grime hoorden we vanmiddag bij de set van Wakeem en T. Dutty ook. Grime is vooral voor T. Dutty een enorme inspiratie. “Ik vind grime eigenlijk harder dan hiphop zelf - want het is eigenlijk een soort zijtak van rap. Maar de flow, de beats, de energie… Ze hebben ook meer oneliners, zodat iedereen mee kan doen”, vertelt hij. “Mijn broers hebben mij met grime opgevoed, en daarna ben ik zelf zoveel onderzoek gaan doen dat ik vanzelf ook zo ben gaan rappen.”

Bij Wakeem ligt dat net wat anders. “Grime is natuurlijk heel Engels, maar ik luisterde als jongetje ook vooral veel naar Zwart Licht. Grime is voor mij gewoon hard gaan, dat vind ik tof. Maar ik doe inderdaad ook veel trap, of andere stijlen. Het is maar net met welke producer ik werk. Maar ik doe het altijd op mijn eigen manier.”

Datzelfde ziet hij ook een beetje bij AJ Tracey. “Hij is een van de besten van de golf na Skepta. Maar Skepta is echt pure grime, die jongere generatie doet eigenlijk meer met trap. Alleen zit er toch wat grime bij, gewoon omdat ze Engels zijn denk ik. Maar hij is dus ook niet echt aan één stijl gebonden.”

Het oordeel

Als de twee zijn bijgekomen van al het gespring en gebeuk, is het tijd om een oordeel te vellen. “Het was nog veel harder dan ik had verwacht”, begint Wakeem. “Hij heeft natuurlijk wat meer exposure gehad nu. Maar zijn charisma is ook goed, hij is noncha op de goede manier.” T. Dutty is het daarmee eens. “Ja, het was echt verrassend goed. Het was gewoon dom!” Dus hoe moeten we dit rangschikken? Was het de beste show van het weekend? “Nee”, zeggen ze in koor. “Dat waren wij! En Travi$ Scott moet nog komen.”