Woo Hah! brengt de lokale hiphopscene en de internationale top samen in de Spoorzone. 3voor12/Tilburg gaat met Tilburgse rappers en producers naar hun favorieten op de line-up en vraagt ze om een recensie. Kringili & Alex Megas - eerder vandaag nog zelf op de FunX Stage - twijfelen nog even tussen Post Malone en MHD, maar de keuze valt al vrij snel op de laatste. “Post Malone schijnt toch slecht te zijn live.”

Bovendien overlapt Post Malone met MHD en willen ze eigenlijk niets van MHD hoeven missen. Vooral Alex Megas heeft er zin in. “Ik kom zelf uit Frankrijk, ben geboren in Marseille, dus ik ken de Franse scene goed. Ik zou ook graag nog eens met Franse rappers werken. Ze lopen daar echt voor, iedereen hier doet Frankrijk na. Eerst met die trappy sound, en nu hoor je overal die afrotrap (waarvan MHD de grondlegger is), zoals met ‘Tempo’ (van Jairzinho, red.) en ‘4x Duurder’.”

De verwachting

Wat verwachten de mannen ervan? Alex Megas is enthousiast. “Ik luister het niet per se dagelijks, maar ik vind het wel vet. Hij is echt zo’n positieve rapper uit de banlieu. Dit wordt een feestje.”Kringili begint meteen met de heupen te wiegen en doet een enthousiaste luchtgitaar. “Deze beweging, hè? Ik verwacht ook feest, veel schuren.” Die verwachtingen worden meteen ingelost als MHD begint met ‘Afro Trap Pt. 2 (Kakale Bomaye)’. “Ooh, deze pokoe is gelijk hard”, roept Kringili. Alex Megas is acuut ontevreden met z’n plek halverwege het veld voor de Canna Stage. “Ik wil naar voren!” Kringili is al net zo enthousiast. “Ik hoef niet per se in de pit, maar ik wil gewoon meer sfeer. Daar is het meer lit!”

Het publiek

Nadeel daarvan is wel dat het vooraan dringen is, merken de twee. “Voor deze muziek heb je eigenlijk meer ruimte nodig… En meer mooie meisjes”, lacht Alex Megas. “Om te dansen.” Iets verderop gebeurt dat wel, ziet Kringili. “Daar is iedereen lekker aan het bewegen, en daarachter staan twee matties van ons met z’n tweeën een moshpit te bouwen, haha.”

Het concert

“Zet maar in je notities: het is hard”, zegt Alex Megas na het tweede nummer. “Die band voegt ook echt wat toe. Eigenlijk moet je als hiphopper alleen iets met een band doen als je Kendrick Lamar bent, maar als je net als dit alleen wat kleine elementen toevoegt, heeft het ook echt meerwaarde.”

Halverwege de show lijken de afrotrapbangers een beetje op, en neemt MHD wat gas terug. “Ik vind dat rustige stuk nu wel wat lang duren”, zegt Alex Megas. “Voor een lange show is het misschien net iets te veel dezelfde sound.”  Een inkakkertje? “Nee joh”, vindt Kringili. “Zo doen wij dat ook. Hard beginnen, dan even terug, en het dan weer hard afmaken. En hij heeft nog vier of vijf hits waar dat sowieso mee kan.”

De link

Het is niet de enige overeenkomst tussen de twee en de 22-jarige Fransman op het podium. MHD rapt net als de Tilburgers veel over voetbal, bijvoorbeeld in zijn nummer ‘Champions League’. “Voetbal is wel een inspiratie, ja”, zegt Alex Megas. “Hij haalt daar veel uit, maar de voetbalwereld maakt hem andersom ook groter. Wij hebben zelf natuurlijk ook die connectie (oa voetballers Mario Balotelli, Luis Suarez en Theo Janssen krijgen shout-outs op hun laatste EP, red.), en wij kennen elkaar ook van de voetbal.”

Het duo is dan ook een deel van de show vooral bezig met wat er aan de zijkant van het podium gebeurt. MHD teaset namelijk al de hele show dat hij een ‘Pogba’ bij zich heeft en Kringili heeft hem al gespot, maar het is nog lastig te zien om welke van de drie beroemde voetbalbroers het gaat. Is het echt Paul, de duurste voetballer aller tijden, van Europa League-winnaar Manchester United? Florentin, van AS St. Etienne, zou ook kunnen, maar dan is Mathias Pogba van Sparta Rotterdam waarschijnlijker. Als dat laatste inderdaad het geval blijkt te zijn, is Kringili toch wat teleurgesteld (“slecht…”), maar gelukkig voert MHD het tempo daarna snel weer op met de hit ‘A Kele Nta’. Alex Megas: “Zie je, dit nummer is ook weer praktisch hetzelfde als ‘Jungle’ van Broederliefde.”

Het oordeel

Wat is dan de eindstand na een uur afrotrap? “Hij heeft het gekilld”, vindt Kringili. “Precies wat ik verwacht had.” Alex Megas is iets kritischer, maar alsnog erg positief. “Ik vond het wel veel hetzelfde (‘ik niet’, onderbreekt Kringili), misschien moet hij dat wat beter balanceren. Maar met zijn sound heeft hij het goed gedaan, ik kon eigenlijk geen fout vinden. De strakste hiphopshow in tijden.”