Burgemeester Jetty Eugster: “Schijndelaren zien niet zo veel beren op de weg”

CDA-burgemeester wil Paaspop de ruimte geven

Sjoerd Huismans ,

Guus Meeuwis stond Parijs te veroveren met zachte g, maar ondertussen zijn er nog genoeg lokale prominenten over op Paaspop. Sinds de gemoedelijke Schijndelse burgemeester Jetty Eugster vijf jaar geleden de ambtsketting om deed is ze een trouw bezoeker van het festival. De burgemeester neemt de tijd het even te hebben over Paaspop, de omwonenden, en of het festival nóg verder zou kunnen groeien. “Ik zou niet weten in welke richting.”

“Ik ben gister ook al geweest, niet zo lang hoor”, vertelt Eugster terwijl we over het terrein kijken. “Als beetje oude rocker moet je natuurlijk wel bij de Earring zijn. Vandaag had ik Douwe Bob wel willen zien, maar dan had ik eerder moeten komen. Verder kom ik graag in de Loco Royale, daar is het beste feest. Iedereen komt op Paaspop, van oud tot jong. Ik zeg het in die volgorde omdat het natuurlijk al de dertigste keer is dat het gehouden wordt. Misschien is het iets stads - ik woonde toen in Den Bosch - maar het stond toch een beetje bekend als een festivalletje in een hooischuur en een stal. Daarom kwam ik er destijds nooit. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn dochter er eerder is geweest dan ik. Maar ik ben nu vijf jaar burgemeester van Schijndel, en alle vijf keer geweest. Het mooie aan Paaspop is dat het echt een regionaal gebeuren is, met allemaal lokale ondernemers die hier de boel opbouwen en faciliteren.”

In de Randstad zijn er genoeg festivals die te maken hebben met klagende buren. Zelfs buurtbewoners van het relatief afgelegen Lowlands eisen een stiller festival. Paaspop ligt ook absoluut niet in the middle of nowhere, maar midden tussen de boerderijen. Toch lijkt alles er te kunnen. Paaspop mag zaterdag bijvoorbeeld tot 2 uur door. “Het festival ligt eigenlijk  midden tussen de mensen, maar Paaspop wordt hier gedragen. Mensen uit de buurt krijgen natuurlijk ook vrijkaartjes, maar in het algemeen: Schijndelaren zien niet zoveel beren op de weg. Ook al kan het verkeer er niet door en hoor je het overal duidelijk - ook waar ik woon in het centrum. Hier in de buurt zit het resort De Molenheide, die mensen hebben laatst wel geklaagd. Maar dan denk ik: er is een ontheffing en het duurt maar een paar dagen per jaar.”

Eén bewoner spande vorig jaar een rechtszaak aan, maar die liep goed af voor de gemeente en Paaspop. “Die zaak hebben wij uiteindelijk gewonnen, maar we hebben er wel van geleerd: we hebben het met de organisatie gehad over wat we kunnen doen aan de bas-trillingen, om beter rekening te houden met de omwonenden. Als je iets jarenlang op dezelfde manier doet ga je het op de automatische piloot doen, wat dat betreft heeft die zaak wel geholpen.” Nog een aanpassing: “In overleg met de boeren hier is een deel van het terrein nu blijvend verhard, na de modderpoel van vorig jaar.”

Hoe groot kan Paaspop worden?
Paaspop, ooit begonnen met 2.500 bezoekers rond een manege, wordt elk jaar groter en trekt inmiddels zo’n 20.000 mensen per dag. Ziet de burgemeester het festival nog verder groeien? “Ik denk dat de grens nu wel zo’n beetje in zicht is, ik zou niet weten in welke richting ze nog zouden kunnen groeien. Op een gegeven moment is er geen ruimte meer. Maar dit jaar gebeurde er op donderdag al veel meer dan eerdere jaren, misschien is uitbreiding in die zin eerder mogelijk.”

Hoe belangrijk is het festival voor Schijndel? “Er zijn het hele jaar meer leuke evenementen hoor, maar Paaspop is wel heel massaal en trekt overal mensen vandaan. Bovendien is het tegenwoordig de opening van het festivalseizoen. Je merkt dat discotheken dichtgaan en festivals steeds populairder worden. Wij willen ze daarvoor de ruimte geven. Maar natuurlijk houden we ook scherp in de gaten of het goed verloopt, met de politie en brandweer die hier aanwezig zijn.”

Dit jaar probeerde de burgemeester zich zelfs inhoudelijk met de programmering te bemoeien. “Ik had in Berlijn een hele goede coverband gezien, Maenner-band.de. Ik vroeg ze na het optreden of ze wel eens in het buitenland spelen. Ze zeiden dat ze nooit worden gevraagd. Ik heb ze meteen getipt bij de organisatie van Paaspop, maar helaas. Ik denk dat het hier heel goed had gepast: dat soort bands kunnen écht een feest bouwen. Want Paaspop gaat uiteindelijk net zo veel om de gezelligheid als om de muziek.”