3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Een nieuw jaar is aangebroken, een nieuwe reeks concerten zit op jouw spetterende aanwezigheid te wachten. Hoewel het begrijpelijkerwijs de eerste dagen na de jaarwisseling erg rustig is, duiken er daarna al snel behoorlijk wat optredens op, niet in de laatste plaats van een heel contingent aan lokale acts. Enkele onder hen hebben ook nog eens vers materiaal te presenteren: ben er dus bij.

ARTIST IN RESIDENCE: PINGPONGPOËZIE – 6 JANUARI, HALL OF FAME
We beginnen deze serie op Driekoningen met de tweede editie van Artist In Residence, een initiatief van de Hall dat bands uit de eigen repetitieruimtes aan het publiek wil voorstellen. Het feestelijk genaamde PingPongPoëzie, dat je misschien nog kent van het Woolstock-affiche, zal deze dag zijn (klein)kunstige muziekpret helemaal gratis over je uitstorten. Als dat geen leuke openbaring wordt...

PARAMATMAN + PATRONUS – 7 JANUARI, CUL DE SAC
Later in de maand kun je nog op dezelfde plek terecht bij onder andere The Future's Dust, Identity Circus en Donnerwetter, maar de eerste concertavond van het jaar komt op conto van het onlangs nog in Hall of Fame voor Shoulders Of Giants openende Eindhovense rockduo Paramatman, gesteund door de plaatselijke indierockers van Patronus. Ga vooral eens een kijkje nemen.

HERE BE DRAGONS – 8 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Je hebt hun eerste EP al kunnen beluisteren op de Luisterpaal, vandaag heb je de gelegenheid om dit debuut 'These Golden Days Of Youth' ook live uitgevoerd te zien worden. De lokale postrockers van Here Be Dragons worden daarbij voorafgegaan door het Nederlands-Amerikaanse Lightwires om je vrijdagavond compleet te maken. Die kans laat je natuurlijk niet aan je neus voorbijgaan.

FLIP EN DE NOORMANNEN – 9 JANUARI, WEEMOED
Weemoedig naar de tijden dat de winter (ook in het zuiden des lands) nog winter was? Geen nood, want uit het denkbeeldige Hoge Noorden zakken troubadour Flip en zijn Noormannen deze avond af naar het toepasselijk genaamde bruine café, om aldaar onder de noemer Bastaard Platen Presenteert een try-out te verzorgen voor de Make Up tour, die later deze maand van start gaat.

EELKE ANKERSMIT – 13 JANUARI, DIGGERS
Medio vorig jaar is er met platenzaak Diggers een waar vinylwalhalla in onze stad bijgekomen. Niet alleen kun je er echter fijn in kratten graven, soms vinden er ook performances plaats. Zo staat de zondag hiervoor rockband Danger At Daybreak op de planken, terwijl je op donderdag van jazztrio Ava kunt genieten. De woensdagmiddag is echter gereserveerd voor liedschrijver Eelke Ankersmit.

MINIONS OF DOOM + STRANGERS AMONG BEARS – 14 JANUARI, EXTASE
Een dag voordat de jongens en meiden van Purest Of Pain, Sisters Of Suffocation en Mistral het podium beklimmen, is het met Minions Of Doom en Strangers Among Bears al raak in Extase voor de liefhebber van het hardere werk. Eerstgenoemde band bracht onlangs een nieuwe EP uit, met de laatstgenoemde kon je al kennismaken tijdens ons tienjarig bestaan. Gooi die nekspieren maar los.

LITTLE DEVIL RITUAL BLACK FEST – 15 & 16 JANUARI, LITTLE DEVIL
De liefhebbers van het betere zwarte metaal van eigen bodem kunnen de twee daaropvolgende dagen hun duistere hart ophalen in d'n Devil, waar de première van het Little Devil Ritual Black Fest plaatsheeft. Met Verbum Verus, Infinity, Grift, Gestalte, Cirith Gorgor, Gheestenland, Ibex Angel Order en Raptor op het programma gaat dat vast een geweldig gitzwart succes worden.

VLEK – 20 JANUARI, PARADOX
Vanzelfsprekend heeft Paradox deze maand weer meer dan genoeg in de aanbieding, te beginnen met het Nieuwjaarsconcert op de achtste. Lokale (en internationale) grootheden als Paul van Kemenade en Eric van der Westen zijn ook opnieuw van de partij, maar als je helemaal voor niets op de eerste rij wil zitten, kun je de derde woensdag van de maand terecht bij de helden van Vlek.

THE DEVIL'S 3RD – 22 JANUARI, LITTLE DEVIL
Er zijn van die momenten dat je zou wensen dat je jezelf kon opsplitsen. Deze avond is er zo eentje: terwijl De Eerste De Beste, Nick En De Doorsnee en De Koorts in de Hall staan te rammelen, betreden Komatsu, Beroerte en Paramatman het podium in Extase en staat The Devil's 3rd in Little Devil te zweten. Die laatste band presenteert bovendien een nieuwe schijf: meemaken, bij zijn.

MARVIN'S GRADUATION SHOW WITH CARTOGRAPHER – 28 JANUARI, HALL OF FAME
Cartographer is inmiddels geen onbekende naam meer in het live-circuit: enkele maanden geleden stonden de heren bijvoorbeeld op Incubate, en een jaar eerder waren ze al te bewonderen op ons jubileum. Gitarist Marvin Roerdink was indertijd echter nog aan de Rockacademie aan het studeren. Daar gaat vanavond verandering in komen met een speciale show. Entree is vrij, dus ga dat zien.

GIG CITY – 29 JANUARI, V39
Bij een vers jaar hoort ook een vers initiatief. Gig City stelt zich ten doel talentvolle artiesten en de muziekindustrie op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. Op de eerste avond die door deze organisatie op poten gezet is, kun je de rockers van Cold Fuse, Curly Ice en Everyday Robots aan het werk zien, benevens enkele nog niet bij naam genoemde acts. Al nieuwsgierig?

BOEF EN DE AAP: BIRTHDAY BASH – 30 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Nadat Echo & The Bunnymen deze zaterdag in de kleine zaal van 013 de jaren tachtig laat herleven, is het tot in de kleine uurtjes tijd voor een zeer hedendaags feestje met Boef en de Aap, die dit jaar beiden de gezegende leeftijd van dertig jaren bereiken. Als je iets te vieren hebt, nodig je natuurlijk je (muziek)maten uit, en dat zijn er in dit geval heel wat. Drop deze avond dus zeker even binnen.

INCUBATED: SEBASTIAN PLANO & STRING QUARTET – 31 JANUARI, THEATERS TILBURG
We besluiten de maand met een ingetogen optreden. Eerder in januari staan er al interessante performances van plaatselijke pianistenheld Jeroen van Vliet en technogoeroe Henrik Schwarz met enkele gerenommeerde jazzmusici op de rol in de concertzaal van Theaters Tilburg, deze laatste zondag is het aan dromer Sebastian Plano om het publiek met zijn strijkkwartet te betoveren.