Marvin Roerdink laat zijn schooljaren achter zich met geslaagd optreden

Cartographer weet te boeien met epische suite

Maarten de Waal ,

Rockacademiebands hebben nog wel eens de naam weinig vernieuwend of spannend te zijn, maar of dit (voor?)oordeel nu klopt of niet, feit is dat een aantal van die formaties er wel degelijk in slaagt boven het maaiveld uit te steken. Een sprekend voorbeeld hiervan is Cartographer, dat al de nodige jaren liefhebbers van progrock en -(post)metal voor zich weet in te nemen. Deze donderdagavond studeert bandlid Marvin Roerdink af in Hall of Fame, voor welke gelegenheid hij speciaal een klein uur aan samenhangend nieuw materiaal heeft geschreven. Zowel voor hemzelf als voor de liefhebbers een moment om naar uit te kijken.

BEROERTE

De spanning die zo'n afstudeeravond sowieso al met zich meebrengt, zal op een wat onaangename wijze nog behoorlijk zijn verhoogd door het gegeven dat het geplande voorprogramma, Infinite Mind, op het laatste moment heeft moeten afzeggen vanwege ziekte van één der bandleden. Gelukkig verklaarde het sympathieke drietal van Beroerte zich snel bereid om het gevallen gat op te vullen. De Nederlandstalige liederen van dit gezelschap lijken misschien niet de meest voor de hand liggende opmaat voor het instrumentale geweld van Cartographer, maar ook deze heren bezitten een hard kloppend rockhart dat ze vanavond voluit laten spreken. Gretig als ze zijn, hebben ze in relatief korte tijd toch al een hele hoop podiumervaring opgedaan, wat zich vertaalt in een zinderende set die een iets minder stijf publiek zeker tot beweging had weten aan te zetten. Nu waagt echter slechts een enkeling een danspasje, terwijl het merendeel van de aanwezigen ietwat schaapachtig naar het podium blijft staren. Het toch wel gulle applaus in de pauzes tussen de nummers doet echter vermoeden dat de muzikale prestaties en onstuitbare energie van het trio wel degelijk enige indruk hebben achtergelaten.

CARTOGRAPHER

Het voorprogramma mag dan voor velen wellicht een positieve verrassing zijn geweest, we zijn hier natuurlijk voor de man die de Beroertegitarist een blauwe maandag nog wel eens muziekles heeft gegeven: Marvin Roerdink. Blijkens het verhaal op de Hall-site heeft hij een bepaald moeilijke periode achter de rug, maar hij heeft geworsteld en is bovengekomen met een prachtig nieuw muziekstuk dat deze overwinning op zijn demonen op glorieuze wijze verklankt. Cartographer zit al een tijdje zonder drummer, maar die vacante positie wordt deze avond prima ingevuld door ijverig drumbeest Koen Wijnen van de rockacademiegenootjes van Shoulders Of Giants. Het moge duidelijk zijn dat Marvin hier voor een gehoor van overwegend vrienden, familie en welgezinde collegae een thuiswedstrijd aan het spelen is, maar ook een relatieve buitenstaander zoals uw nederige recensent liet zich moeiteloos meeslepen in dit muzikale verhaal, waarin dromerige passages worden afgewisseld met meedogenloos harde uitbarstingen, maar een ondertoon van doorbrekende hoop ook de meer duistere momenten inkleurt. Een kniesoor zou kunnen opmerken dat de lange intermissies tussen de nummers, waarin Marvin zich tot het publiek richt en ruimhartig met bedankjes strooit, de vaart wat uit de set halen, maar ach, dit is dan ook niet zomaar een optreden, en je kunt je voorstellen dat de behoefte bestaat om de mensen die de afgelopen jaren belangrijk zijn geweest ook even in het zonnetje te zetten. Daarbij tekent deze informele houding goed de schijnbaar volledig ontspannen manier waarop de bijna-Bachelor of Music op het podium staat – je zou iedereen wel zo'n relaxt afstuderen toewensen. Hoe dit ook zij, dit concert was zeker de moeite en werd dan ook terecht door de Rockacademiedocenten met een 8.5 gehonoreerd. Wanneer dit een voorproefje is voor wat nog komen gaat, kunnen we zeker weer naar een interessant Cartographer-album uitkijken...