Here Be Dragons geeft publiek een 'Golden Day Of Youth'

EP-release van de Tilburgers wordt gekroond tot 'één voor in de boeken'

Carlijn Kösters ,

Het lijkt potdorie de Efteling wel, wanneer de Jupilerzaal zich op vrijdagavond tot de nok toe vult met een magisch sfeertje en een grote club drakenjagers. Met debuut-EP ‘These Golden Days Of Youth’ vers uit de studio, staat het publiek te springen om de Tilburgers in het echt te kunnen te kunnen bewonderen. Ex-vriendinnetjes, voetbalmaatjes, zwemjuffen en gewoonweg bewonderaars; de Tilburgers hebben hun netwerk leeg getrokken en verzameld onder de warme deken van 013.

Lightwires

''Keep your friends close but your enemies closer’’, begint de Nederlands/Amerikaanse band Lightwires, die het voorprogramma verzorgt van Here Be Dragons. Een uitspraak die het publiek nog niet helemaal lijkt te voelen, gezien de menigte nogal verdeeld staat rond de bar en achterin de zaal. Een wat onbekendere groep dus, maar zeker niet onaangenaam. Psychedelisch, indie, met een stevige bas en afgewisseld met wat snerpende gitaren. ‘Electronic art-rock’ noemen ze het zelf. Een internationale combinatie van mannen met ieder veel potentie, blijkt ook uit de groeiende interesse vanuit de zaal. Alles omrand door een fijn dansgehalte en een diepe kopstem.

Here Be Dragons

Wanneer na afloop van het voorprogramma de Tilburgse mannen van Here Be Dragons op het podium klimmen, is het alsof er een complete sfeeromslag plaatsvindt. De uitspraak ‘here be dragons’ mag dan van origine een gevaaraanduiding zijn; hier heeft het publiek deze avond lak aan. Iedereen is er. Alsof je binnen komt wandelen tijdens een vriendenreünie – maar wel eentje waar ook jij heel erg welkom bent.

Gelijk starten de heren – stralend van trots – met het spelen van het eerste nummers van hun nieuwe EP. Bewonderend luistert het publiek toe, terwijl de zaal inmiddels compleet vol is gelopen. ‘’Keigaaf dat jullie er allemaal zijn’’, antwoordt zanger Sander hierop met een zwaar Brabants accent, terwijl de leden vol ongeloof de zaal in kijken. Het lijkt een veelbelovend jaar te worden voor de Tilburgers, dat is duidelijk merkbaar aan het enthousiasme van hun achterban.

Ondertussen zijn er ook wat oudere nummers verwerkt in de setlist, wat zichtbaar herkenning oplevert in het publiek. Afgewisseld met rustigere nummers, wordt er gezorgd voor een veelzijdig aanbod. Drumpartijen worden versterkt door de zanger, terwijl er ook nog een aantal instrumentale nummers gespeeld worden. Alles ontvangen door een liefdevol en enthousiast publiek, waar de heren duidelijk van meegenieten.