3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand april

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Wie april in Tilburg zegt, zegt uiteraard Roadburn. Het internationaal vermaarde festival is inmiddels toe aan zijn eenentwintigste editie, en is niettegenstaande de ruimere opzet dan voorgaande jaren in verband met het vergrote 013 alweer nagenoeg uitverkocht. Naast dat massieve evenement halverwege de maand zijn er echter ook ampel kleinere gelegenheden om je te vermeien.

ALTER//WAVE NIGHT: JACKY CHECKER + CAPCAP... CAP + ERVELIEN – 2 APRIL, EXTASE
De eerste zaterdagavond van de maand biedt meteen een hele stapel gratis vertier: terwijl in Little Devil het begin van de kaartverkoop voor Woolstock wordt gevierd met drie puike bands, keert lokale wavetrots Jacky Checker nog eenmaal terug op het podium van Extase bij de aftrap van diens eigen Alter//Wave-serie, waarvoor ook Capcap... cap en het enigmatische Ervelien uitgenodigd zijn.

TUBE: TEEN CREEPS + CHARLIE & THE LESBIANS + AREAS – 7 APRIL, HALL OF FAME
Hét undergroundpodium van Tilburg (zo hebben we onlangs maar eens voor de aardigheid besloten) heeft ook in april weer talloze toffe activiteiten op de rol staan. Een dag voordat je jezelf gratis kunt onderdompelen in gekraak, gepiep en geruis tijdens de zevende editie van The Noise Of Holland, maakt concertreeks Tube een onverwachte comeback met drie fijne zuidelijke herrierockbandjes.

LIEVE LOUISE EN DE FANFARE – 9 APRIL, DE NWE VORST
Van het rommelige Hall of Fame verplaatsen we ons naar het statige De NWE Vorst, de plek waar Lieve en Louise deze zaterdagmiddag als Lieve Louise En De Fanfare hun nieuwe album Gebroken Blauw komen presenteren. Cellist Jostijn Ligtvoet (ook bekend van de fraaie plaatjes op deze site) en diverse AZC-bewoners zullen hen daarbij vergezellen. Entree is vrij, een cd kopen is lief.

LAIBACH: SOUND OF MUSIC TOUR – 10 APRIL, THEATERS TILBURG
Het Sloveense multimediacollectief Laibach deed afgelopen zomer wat menig mens vooraf voor onmogelijk hield: een optreden geven in het als hermetisch gesloten bekendstaande Noord-Korea. Een hoogst eigenaardig, maar ook bizar treffend huwelijk tussen met totalitaire symboliek flirtende avant-gardisten en de meest verknipte staat ter wereld. Vandaag kun je zien wat daar vertoond is.

DIRKSCHNEIDER + ANVIL + BURNING ROME – 12 APRIL, DUDOK
Redenen te over om Little Devil aan te doen deze maand: van een uitverkochte laatste Mario's Metal Meeting tot een EP-presentatie van Sisters Of Suffocation tot de viering van het 12,5-jarig bestaan met optredens van Little Devil Allstars en The Devil's 3rd. Het grootste concert waaraan het rockcafé zijn naam verbindt tref je deze dolle dinsdag echter in Dudok aan. Gaat dat vooral zien.

YOUNG VIP TOURNEE: VINNIEVIBES + ROGIER TELDERMAN TRIO – 15 APRIL, PARADOX
Geen kaartje voor Roadburn gescoord? Dan vind je op de vrijdag een leuk alternatief in Paradox: performances van de twee meest veelbelovende jazztalenten van Nederland, die dit jaar toevallig beiden uit ons eigenste Brabant komen. Bossche vibrafonist Vincent Houdijk treedt aan met zijn combo VinnieVibes, Tilburger Rogier Telderman neemt zijn pianotrio mee. Succes verzekerd.

VLEK – 20 APRIL, PARADOX
We blijven nog even in Paradox, en wat muzikanten betreft trouwens ook in Brabant, met het immer innovatieve improviserende septet Vlek. Deze vaste gasten weten de toeschouwer altijd weer te verrassen met hun vrolijke en absurdistische kijk op jazz en aanverwanten. Goed nieuws voor mensen die de bodem van hun portemonnee kunnen zien: je mag helemaal voor nop naar binnen.

SOFA SESSIES: STEFANY JUNE – 21 APRIL, KUNSTMAAN
Recentelijk werd er op Facebook weer eens gewezen op de scheve man-vrouw-verhouding in de muziekwereld. Een initiatief dat wat dat betreft gunstig uit de toon valt is Sofa Sessies, dat drie weken na het optreden van Démira met liedschrijfster Stefany June op de proppen komt. Samen met enkele tientallen andere uitverkorenen kun je deze dame vandaag gaan bewonderen in Kunstmaan.

BLOWN OUT + EEGAH + MULCH – 22 APRIL, HALL OF FAME
Na Roadburn nog niet aan je quotum van stoner, doom en psychedelica gekomen? Voor de echte onverbeterlijke fanaten (alsmede de thuisblijvers) organiseert Hall of Fame een sfeervolle avond met het Britse Blown Out, het donkere drietal Mulch en de plaatselijke holbewoners van Eegah. Kom anders gewoon even luisteren, al dan niet onder het genot van wat geurige groene kruiden.

LOGIC – 25 APRIL, KLEINE ZAAL 013
Wie er dán nog geen tabak van heeft, kan deze maandag ook nog eens bij GNOD en Radar Men From The Moon in Extase terecht, maar als je niet vies bent van een stevige portie hiphop, kun je er ook voor opteren om deze avond in 013 te spenderen. Daar zou je namelijk zomaar Logic tegen het lijf kunnen lopen, die een grondige kennis van Russell en Frege combineert met een rappe flow.

SHOULDERS OF GIANTS + COLD FUSE – 28 APRIL, CUL DE SAC
In het midden van de maand is de hoeveelheid baarden in de Cul natuurlijk niet te tellen, maar ook daarbuiten valt er best wel wat te beleven in het muziekcafé aan het einde van de Korte Heuvel. Zo begint de maand al allitererend met Donnie Darko en Moeders Mooiste, terwijl je later Eerie Wanda kunt aanschouwen. Shoulders Of Giants en Cold Fuse tekenen voor het sterke lokale slotakkoord.

WOLFMOTHER – 30 APRIL, GROTE ZAAL 013
Wil je april besluiten met een groots opgezette show, dan staat Wolfmother voor je klaar om je ouderwets omver te blazen in 013. Voor de gelegenheid nemen de Australiërs het Amerikaanse Electric Citizen mee, maar dat is nog niet alles: wil je na al dat internationale gitaargeweld nog eventjes verder rocken, dan doen Grim Tim en Tamarin Desert het dunnetjes over in de foyer.