‘Als we ruzie krijgen met de Federatie van tafeldrummers horen we het wel’

Incubate organiseert WK Tafeldrummen en stapt er ongedwongen in

Jessy de Cooker. Fotografie: Pieter Heijboer ,

De aankondiging op 1 april deed denken aan een prachtige grap, maar niets is minder waar. Incubate organiseert echt een Wereldkampioenschap Tafeldrummen. Incubate-marketingman en Afterpartees-zanger Niek Nellen vertelt over het geinige idee dat werkelijkheid wordt.

“We hebben het expres op 1 april aangekondigd. Meestal zijn de grappen en hoaxen die dan gedeeld worden te mooi om waar te zijn. En wij wilden eens een absurd idee de wereld ingooien dat wel echt was,” vertelt Niek Nellen op het hoofdkantoor van Incubate in de NWE Vorst. De Amerikaanse metalband Converge vult het kantoor in het oude pand in de Willem II Straat en Nellen kan zich niet inhouden. Vurig tikken zijn vingers op het grote houten bureau voor hem en hij waant zich voor even drummer Ben Koller. 

Inspiratie
Het idee van het Tafeldrumkampioenschap is ontstaan in deze ruimte, waar zoals je verwacht bij het hoofdkantoor van een muziekfestival veel muziek gedraaid wordt. “En op een gegeven moment merkten we dat we allemaal wel eens meedrumden,” verklaart Nellen. Toen was het idee snel geboren. Het WK Tafeldrummen zal op vrijdag de dertiende mei, op de dag van de opening van het eerste Incubate-weekend, vlak na de opening gehouden worden. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor drie onderdelen. Er komt een improvisatieronde, een snelheidskampioenschap en een tafeldrumkaraoke, waarbij de deelnemers meedrummen met nummers van hun eigen keuze.

Experimenteren

Verder zijn de precieze spelregels nog niet helemaal duidelijk, erkent Nellen. Er moet nog veel geëxperimenteerd worden. Dat is nog niet zo gek, want er is niet één manier om mee te tikken op het ritme van de muziek. Dat kan met alleen de vingers, maar met een hele hand kan je een drummer ook vervaarlijk imiteren. “De precieze invulling van de spelregels moeten nog duidelijk worden, vertelt Nellen. “Maar dat komt allemaal goed. Volgende week komt daar uitsluitsel over.” Alle stijlen – van deathmetal tot jazz – zijn welkom. 

Toch is het niet alleen spontaan en ludiek. Net als andere WK’s als het Wereldkampioenschap Luchtgitaarspelen is het serieuze kost met een heuse jury. Nellen: “We hopen onze eigen Ronald Waterreus van het tafeldrummen te laten oordelen over de kandidaten, maar er zijn helaas weinig echte experts op dit gebied."

Maar er is gelukkig ook genoeg lolligheid te beleven. Het Incubatebestuur kijkt ook naar de mogelijkheden om een stilteconferentie te organiseren in de NWE Vorst tijdens het WK. "Met van die mensen die panisch worden van getik op tafels," grapt Nellen. "Maar even serieus: we kijken of we een EHBO’er gaan inschakelen, want straks slaan mensen in al hun enthousiasme hun vingers kapot.” 

'Iedereen sterdrummer'
Veel mensen wanen zich een drummer als ze in de lucht meetikken of op tafel drummen. Maar niet iedereen kan het achter een echt drumstel. “Maar op het WK Tafeldrummen van Incubate kan iedereen zich een sterdrummer wanen,” vindt Nellen. “En als we ruzie krijgen met de Federatie van Tafeldrummers – als die al bestaat – horen we het wel.”

Het WK Tafeldrummen wordt op vrijdag 13 mei georganiseerd. Inschrijven kan via deze link. Hieronder legt Niek Nellen enkele tafeldrumtechnieken uit. 

Niek Tipt

Wil je alvast indrummen? Dat kan! Namens het gehele Incubatekantoor presenteert Niek Nellen al een paar artiesten om keihard op in te tikken: 

Aluk Todolo 
Niek Nellen: "Meetikken op black metal kan sowieso heel goed, want blast beats zijn cool. Voor wie mee wil tikken op een band die iets minder rechttoe rechtaan is, is Aluk Todolo een goede keuze. Veel jazzy tempowisselingen en rare songstructuren. Ruimte voor improvisatie!"

Moeilijkheid: 4/5

Prince Rama

NN: "Tafeltikken is natuurlijk niet enkel en alleen voor de metalheads: er zijn genoeg andere rare ritmes te bedenken en uit te voeren. Zo kun je namelijk ook heerlijk mee drummen op Prince Rama, het rare art-pop collectief uit Brooklyn. Beetje disco, beetje rumba, en lekker meetikken."

Moeilijkheid: 2/5

Unru

NN: "Prik even door de hoge muur van noise en gitaren heen en speel de oneindige (nou ja, vijf minuten) durende blast mee. We raden aan om deze een paar dagen voor de wedstrijd te oefenen, want overmatig oefenen zal waarschijnlijk resulteren in blessures. Een marathonloper gaat de dag voor de wedstrijd ook geen kilometers meer rennen."

Moeilijkheid: 3/5