“We bieden bands van buiten Tilburg een podium”

Jacky Checker neemt programmering Alter//Wave Nights 2016 in handen

Tessa Gorissen ,

De alternatieve Tilburgse rockband Jacky Checker mag dan gestopt zijn, de band is zeker niet uit de plaatselijke muziekscene verdwenen. Samen met Extase organiseren de mannen het nieuwe evenement Alter//Wave Nights 2016, dat dit jaar meerdere keren plaatsvindt. Vins van Loon en Jurgen van Raak hebben de programmering in handen. Op de eerste editie, op 2 april, speelden zij hier hun comeback/farewell-show, samen met indieduo Ervelien en de Eindhovenaren van Capcap... cap. Tijd om Jurgen van Raak te interviewen over de toekomst.

Waarom hebben jullie besloten om de Alter//Wave Nights 2016 te gaan programmeren?
“Deze avond, die onze gitarist Vins en ik gaan organiseren in samenwerking met Extase, is een leuke mogelijkheid om meer bands naar Tilburg te krijgen. Daarnaast is het ook voor onze eigen bekendheid goed natuurlijk. We zijn allemaal nog bezig met muziek. Zo heeft zanger Mano Gitz een eigen studio, maakt Martijn Broeders gitaren, en zitten we nog altijd in de oefenruimte voor nieuwe muziek.”

Hoe ziet de invulling van deze avonden eruit?
“Iedere Alter//Wave Night wordt gevuld door twee of drie bands. De volgende editie staat gepland voor 7 mei, onder meer met een optreden van Thalamus. Met de tweede band zijn we nog bezig. Na de zomervakantie staan vervolgens nog twee edities gepland. We zijn in de afgelopen jaren veel bands tegengekomen. Zonder zulke avonden zou je ze nooit meer terugzien. Nu hebben we de kans om deze bands een podium te bieden in Tilburg. Het zijn misschien niet de grootste namen, maar ze verdienen het om hier te staan.”

Wat voor publiek willen jullie trekken?
“Het zijn niet de jongste mensen die hier op af komen. Wat dan wel weer grappig is, is dat de mensen op het podium nog relatief jong zijn. De vorige editie hadden wij zelf veel aanhang mee, waardoor we een wat oudere opkomst hadden. Maar wie weet is dit bij de volgende editie weer heel anders. Met twee bands van buiten de regio weet je het sowieso nooit.”

Waarom zijn jullie als band gestopt?
“Afgelopen zomer besloot onze bassist ermee te stoppen en begon de zoektocht naar een vervanger. In diezelfde periode was ik zelf op vakantie, waardoor er ook een invaller voor mij kwam. Toen ik terug kwam, bleek ook de toetsenist gestopt te zijn. Gelukkig hadden we redelijk snel Martijn gevonden als bassist en vonden we ook een nieuwe toetsenist. Het leek echter alsof ze opnieuw moesten beginnen met een band die voor tweederde nieuw was; het kostte veel tijd. Uiteindelijk zijn we een halfjaar met dezelfde nummers bezig geweest, dus we waren er wel een beetje klaar mee. Ook bleek de klik met de toetsenist niet dusdanig dat er een toekomst in zat. Onze oude toetsenist miste de band en kwam terug. Op dat moment gingen we ons wel afvragen of dit nog wel Jacky Checker was of dat we iets heel anders zouden gaan doen. Een mooi moment om de stekker eruit te trekken.”

Jullie laatste optreden was tijdens de Alter//Wave Nights. Waarom toen?
“Het is eigenlijk heel logisch: je wilt toch een goede afsluiting hebben van een leuke tijd. Daarnaast was het leuk om op ons 'eigen' feestje te spelen. Hoewel we zo lang dezelfde nummers hadden gespeeld in de oefenruimte, hadden we er veel plezier in om deze weer live te spelen. Na zeven jaar deze band te hebben gehad, is het mooi geweest. En we zijn eindelijk van ons logo af, waarbij iedereen zich afvroeg of we een skaband waren, ha ha.”

Is er een kans dat jullie ooit toch doorgaan?
“Niet als Jacky Checker, die tijd ligt nu echt achter ons. Wel zijn we met zijn alleen de oefenruimte ingedoken om samen te blijven spelen. We zien wel waar de muziek ons brengt. De muziek die we nu spelen is in elk geval niet hetzelfde, er zit meer elektronica in. Wel blijven we in de duistere hoek. In dat opzicht past het wel op Alter//Wave Nights. Dus wie weet ziet iedereen ons weer eens terug op het podium, maar voor nu is dit nog te vroeg.”

Wat zouden jullie nog willen meegeven aan de fans?
“Oprecht bedankt! Onze fans bleven ons elke keer trouw bezoeken, met veel enthousiasme. Zelfs in andere steden, zoals in Den Bosch, stonden er meer Tilburgers dan Bosschenaren. En wie weet tot op een van de Alter//Wave Nights.”