DÉMIRA uitgegroeid tot vakvrouw bij Sofa Sessies

Het publiek stil laten zitten? Dat gaat niet gebeuren

Laurien de Feijter ,

Sommigen zullen Démira Jansen nog kennen van de Beste Singer-Songwriter van Nederland. Toen ze daar aan meedeed was ze nog maar 16. Verbaas je niet, want zoals ze zelf toegeeft is ze nog steeds een jonkie. Als 18 jarige Singer-songwriter die duidelijk haar eigen stijl en weg gevonden heeft in de muziek staat ze vanavond in de Kunstmaan bij Sofa Sessies. Met haar nieuwe EP die half april pas uitkomt, geeft ze ons alvast een voorproefje. Én wij zijn zeker enthousiast!

Met 4 gitaren achter zich staat ze voor het publiek dat het zich gemakkelijk maakt in de sofa’s. Bij de nodige stempauzes blijft het publiek afwachtend stil. “Ik ben niet zo heel goed in het praten tussen liedjes door” zegt ze. Op het randje onzeker, bewijst ze haar ongelijk. Ze kan haar set wel degelijk aan elkaar praten. Ze wint de sympathie van het publiek. Ze glundert van plezier tijdens het spelen en neemt naderhand grijnzend en dankbaar het applaus in ontvangst.

Haar Brits-Schotse accent en dynamische stem maakt haar muziek catchy en hierdoor komen de Keltische popinvloeden goed naar voren. Deze akoestische set doet je denken aan een mengeling van  Kate Nash en Of Monsters and Men. De poëtische teksten verpakt in de folkpop vallen goed in het oor. Voor wie Démira alleen met haar band heeft gezien is deze akoestische soloshow ook zeker een aanrader.

Liedjes van haar eerste EP, die ze tevens uitbracht toen ze nog maar 14 was komen voorbij. Nummers die ze schreef voor de Beste Singer-Songwriter van Nederland, van haar 2e EP Indigo en een paar fijne voorproevers van haar nieuwe EP. Ter introductie van ‘Bull’s Eye’ vertelt ze grinnikend: “Toen ik 16 was schreef ik heel veel liedjes over alcohol, toen mocht het nog..  voor een half jaartje”. Even later vraagt ze het publiek mee te stampen met het nummer ‘Fox’, “Ik dacht dat er misschien een houten vloer was waar jullie op mee konden stampen, maar die is er niet” “Er liggen hier wel houtblokken!” oppert een grapjas vanuit het publiek. Het gehele nummer wordt grinnikend tot beenkrampen toe mee gestampt op de tapijten.

Het onderuitgezakte publiek uit de banken trekken om mee te zingen? Nee, daar verzint Démira wel wat op. Uit volle borst zingt 30 man mee met ‘Class Bourgeoisie’ terwijl ze haar gitaarsnoer uit de versterker haalt om vervolgens het publiek door te lopen en helemaal akoestisch verder te gaan met het nummer.

 

De setting op Sofa Sessies is magisch voor iedere singer-songwriter, zo geldt dit ook voor Démira. Dit meisje is inmiddels uitgegroeid tot vakvrouw, ze kan zich muzikaal en als entertainende goed uit de voeten. Ze trapt met deze show haar tourtje door Nederland af met de komst van haar nieuwe EP: White Ravens. Deze komt 16 april uit.