3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand maart

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De lentemaand blijkt niet alleen voor de natuur, maar ook voor wat betreft concerten in onze stad een buitengewoon vruchtbare periode. Morrissey lijkt zich na enige maanden uitstel eindelijk tegen stevige betaling op de planken te gaan vertonen, Fink staat voor een volle zaal, Roadburn-adepten kunnen naar Colour Haze en aanverwanten. Ook op de iets kleinere podia is er echter veel loos.

ZESDE KOLONNE LABEL NIGHT – 5 MAART, HALL OF FAME
Optredens te over in de Hall deze maand, te beginnen met een avond gewijd aan een viertal acts die platen uitbrengen op het onafhankelijke Eindhovense label Zesde Kolonne. Slumberland, Hard Headed Soul, Fable Dust en Neon Twin trakteren je deze donderdag op geluiden die variëren van postpunk tot soundscapes en van drones tot noise pop: een heel avontuurlijke muziektrip kortom.

TOXIC SHOCK 7” RELEASE PARTY – 6 MAART, LITTLE DEVIL
Little Devil laat zich in maart ook bepaald niet onbetuigd, met talloze concerten die over het gehele rockspectrum uitwaaieren, of het nu om stoner, heavy metal, punk, thrash of death gaat. Op deze eerste vrijdag van de maand kun je met dank aan Toxic Shock, Richie Dagger, Gewoon Fucking Raggen en Fuck Ups genieten van hardcore en crossover tijdens de 7” release van eerstgenoemde.

SUNDAY SUN + LUCAS HAMMING – 7 MAART, KLEINE ZAAL 013
Behalve de vele performances op het hoofdpodium, waar tegen het einde van de maand overigens weer eens een uitgebreid Paganfest plaatsvindt, broeit het in de lente ook in de belendende kleinere ruimte van 013. Zo kun je de dag na het optreden van het Noord-Finse Satellite Stories wederom in deze laatste zaal terecht voor Nederlands talent in de vorm van Sunday Sun en Lucas Hamming.

EINFACH KURT – 10 MAART, STUDIO
Nijmegenaar Einfach Kurt is voor de bezoeker van de afgelopen Popronde in onze stad wellicht geen onbekende: op het einde van de avond ploegde hij met zijn kameraden een aanzienlijke set door in een zeer dichtbevolkt Weemoed. Of het deze dinsdag in Studio even druk gaat worden, weten we natuurlijk niet, maar het is deze 'zelfkant songwriter' in ieder geval van harte gegund.

CD-PRESENTATIE BJÖRN VAN DER DOELEN & ALLEZ SOLDAAT – 13 MAART, BLEYEMAKERIJ DE BOEMEL 76
Dat maart ook een vruchtbare maand is waar het om het verschijnen van nieuwe albums gaat, wordt vandaag dubbel aangetoond: liefhebbers van geavanceerde wereldmuziek kunnen naar de presentatie van Reijseger, Fraanje en Sylla in Paradox, maar als je meer houdt van het rauwe werk, zoek je beter de Spoorzone op voor Björn van der Doelen en zijn band Allez Soldaat in De Boemel.

CD-PRESENTATIE ILL TRUSTED – 15 MAART, EXTASE
We blijven nog even bij het presentatiethema met de release van de 'Fractures Of A Scattered Mind' EP door Ill Trusted, halverwege de maand in Extase. Naast deze metaalmannetjes treden vandaag ook de makkers van Engraved en Illusionless aan om het feest compleet te maken, en dat allemaal voor slechts twee magere euro's. Alle reden om deze zondagavond eens een kijkje te gaan nemen.

MONOMENTUM RECORDS RELEASE PARTY – 19 MAART, HALL OF FAME
Alweer een cd-presentatie? Toch niet, want vandaag draait het om het verschijnen van een split 7” van ragduo Slakkengang en het al even woeste herrieproject Svartvit van Kevin Jansen: de eerste release op het prille Monomentum Records. Behalve die twee acts komen deze donderdag ook Join Us In Creating Excellence en Qualm je gehoorgangen terroriseren. Heftigheid gegarandeerd.

WASTED BULLET + COMBINED FRAGMENTS + 2 YEARS TO APOCALYPSE – 21 MAART, EXTASE
Enkele dagen nadat Roxxity op hetzelfde podium lokaal talent de ruimte geeft, mogen Wasted Bullet, Combined Fragments en 2 Years To Apocalypse aantreden in Extase. De eerste band neigt wat meer naar pakkende hardcore, de tweede naar technische djent, maar de grote gemene deler van de avond is metalcore. Liefhebbers van dat genre weten dus waar ze deze zaterdag moeten zijn.

VLEK – 25 MAART, PARADOX
Geen gebrek aan boeiende concerten in Paradox deze maand, zoals de met gitaristen overladen sessie 'Paul van Kemenade invites...' de elfde, of de tweede editie van 'Over The Edge' met het blazende Marius Neset Quartet de twintigste. Dankzij het Brabantse Vlek kun je echter zowaar zelfs helemaal voor nop genieten van kwalitatief hoogwaardige improvisatiemuziek. Vooral doen.

NIGHTBIRDS #12: PURLING HISS + TUBELIGHT – 26 MAART, HALL OF FAME
Waar Britse indierockbands vaak tamelijk compacte en gedrongen nummers schrijven, daar zoeken de Amerikaanse tegenhangers niet zelden de weidse ruimte op met ongebreideld gitaarwerk. Een ijzersterk voorbeeld in die laatste categorie is Purling Hiss, dat op de twaalfde vlucht van Nightbirds mag aantreden. Double Veteran Lee Swinnen komt ook nog langs met zijn nieuwe act Tubelight.

ALBUMPRESENTATIE RED VULTURES – 27 MAART, KLEINE ZAAL 013
Red Vultures zegt je wellicht niet direct iets, maar bands als De Heideroosjes, Within Temptation, My Favorite Scar en Vals Licht doen ongetwijfeld al meer belletjes rinkelen. Eerstgenoemde groep is uit leden van die acts ontstaan, dus met de kwaliteit van dit rockcombo, dat deze vrijdag gesteund door Curly Ice zijn debuut 'Damn Pretty' op de wereld loslaat, zit het vast wel snor. “Check it out.”

INCUBATED: FLUISTERZACHT – 29 MAART, THEATERS TILBURG
Dat IJsland op muzikaal vlak bijzonder veel te bieden heeft, is inmiddels gevoeglijk bekend. Van Valgeir Sigurðsson heb je echter waarschijnlijk nog nooit gehoord, doch daar kun je met dank aan de 'Fluisterzacht'-reeks van Incubated deze laatste zondag van de maand verandering in brengen. Ga dus vooral kijken en laat deze veelzijdige artiest “het nieuwe in het bekende” voor je blootleggen.