Ill Trusted geeft sterk visitekaartje af met 'Fractures Of A Scattered Mind'

Tilburgs vijftal laat op nieuwe EP horen modern metalidioom prima te beheersen

Wouter de Waal ,

De intro van opener 'The Ignorance Surrounding Me' plaatst de luisteraar prompt in de positie die ook op de hoes van deze EP staat uitgebeeld: een getergde eenling omringd door een opdringerige massa. Het is een uitgangssituatie die genoeg negatieve energie oplevert om vier nummers lang een stomende bak hedendaagse metal over de luisteraar uit te kunnen storten.

Het Tilburgse metalgezelschap Ill Trusted timmert al een aantal jaren stevig aan de weg, en in het geval van deze band mag je dat 'timmeren' gerust behoorlijk letterlijk nemen: zodra de drums bij het eerste nummer invallen, is het meteen duidelijk dat het met de ritmische basis van dit combo wel goed zit. Sowieso valt de strakke, professionele aanpak van alle muzikanten op deze schijf op, of men nu kiest voor een relatief compacte aanval, zoals bij 'Fractured Reality' en slotstuk 'Medicated', of gaat voor een ruimere opzet als in het voornoemde 'The Ignorance Surrounding Me' en het met sfeervol snarenwerk startende 'Breaking Point'. Zelf geeft het vijftal aan beïnvloed te zijn door Amerikaanse en Europese formaties als Lamb Of God, Chimaira, Arch Enemy en Amon Amarth, en inderdaad ligt het harde, maar tezelfdertijd gestroomlijnde en niet zelden melodieuze groepsgeluid in het verlengde van dergelijke grote hedendaagse metalbands. De groep heeft hoorbaar aandacht besteed aan een afwisselende en dynamische opbouw van de stukken, waarin hakkende passages moeiteloos worden afgelost door melodische gitaarsolo's en lyriek en agressie elkaar mooi in evenwicht houden, met intense brulvocalen als rode draad. Ook de volgorde van de nummers op deze EP is bepaald effectief, met een woest en enerverend begin dat via diverse muzikale mutaties ter hoogte van 'Medicated' uitmondt in een dramatisch, direct memorabel slotrefrein. Uitstekend krachtvoer voor liefhebbers van goed in het gehoor liggende en met veel passie en precisie uitgevoerde moderne metal kortom.

Ill Trusted presenteert 'Fractures Of A Scattered Mind' komende zondag 15 maart gesteund door Engraved en Illusionless in Extase. De video bij 'Breaking Point' vind je hier.