Metalband Ill Trusted staat met beide benen op de grond

’Serieus muziek maken en plezier hebben’

Pieter Heijboer ,

Metalband Ill Trusted releasete onlangs hun EP ’Fractures Of A Scattered Mind’ en kreeg daar onder andere van 3voor12 Tilburg positieve reacties op. Net als debuutalbum ’Conflict’ is deze EP een smaakvol mengsel van Amerikaanse en Europese metal wat zeker voor de ’true metal’-fan spekkie naar het bekje is. De band houdt er ook nog eens een zeer relaxte houding op na. ,,We zien onszelf als een stel mafkezen die teringherrie maken.”

De EP werd opgenomen in de Tilburgse Final Focus Studio met Yuma van Eekelen (Exivious) en Bart Hennephof (Textures) achter de knoppen. Pre-productie werd in de eigen oefenruimte gedaan. Op die manier kon de band alles met de eigen spullen doen. ,,Dat vinden we wel belangrijk als band. Het moet wel echt net als ons klinken”, zegt gitarist Nick van de Biggelaar. ,,Ja, het moet realistisch zijn”, beaamt bassist Tom Snels. ,,We moeten live net zo kunnen klinken als in de studio.”

De Goirlese band repeteert in jongerencentrum Mainframe in het dorp onder de rook van Tilburg. Tevens werd daar de eerste gig gespeeld. ,,Dat was op jouw verjaardag”, wijst zanger Gijs Hermans naar gitarist Nick van de Biggelaar. ,,Het was 8 juni 2012.” Sindsdien heeft de band niet stilgezeten. Ze brachten ’Conflict’ uit en traden op door heel het land. Van Den Helder tot Nijmegen en van Leeuwarden tot Hengelo.  

Twee weken geleden hadden ze hun eerste internationale optreden. ,,Dat was in Duitsland”, vertelt zanger Gijs Hermans. ,,We zeiden tegen die Duitsers dat ze zich vereerd moesten voelen omdat we de EP daar eerder releaseten. Wel met een knipoog natuurlijk”, lacht Hermans. ,,We kregen veel positieve feedback. En nu ook in eigen land. Daar staan we dan af en toe wel eens van te kijken. We zien onszelf als een stel mafkezen die teringherrie maken. We willen serieus muziek maken en plezier hebben. Dan wordt het altijd gezellig.”

Lol
De lol is af te lezen aan de muur waar allerlei setlisten ophangen. Denk aan een vetlist of de rits met te spelen nummers afgebeeld op een wc-rol. Maar er wordt natuurlijk wel serieus muziek gemaakt. Gitarist Tim Tap schrijft het leeuwendeel van de muziek. ,,Schrijven doe ik thuis, zoals iedereen denk ik doet”, zegt Tim. ,,Ik bedenk wat riffs en doe er in Guitar Pro de andere instrumenten bij. Voordat ik het naar iedereen toestuur, laat ik het eerst aan mijn vriendin horen. Voor de andere instrumenten doe ik het zo dat duidelijk is of bijvoorbeeld een stuk hard moet gaan of niet. Gewoon de basis. Dan gaan we er tijdens een repetitie mee aan de slag en is er ruimte voor verandering.”

Echt toeren kan de band niet vanwege werk en studie. ,,Er staan wel wat optredens gepland. Zo staan we 11 april in Deventer en gaan we ook nog in Leiden spelen. Een datum is daar alleen nog niet voor bekend”, zegt Hermans. De band stond afgelopen zondag nog in Extase en dus zal een optreden in de buurt nog even op zich moeten wachten.