IZAH presenteert Sistere

Roadburn podium voor integrale uitvoering debuutalbum

Pieter Heijboer ,

Het blik met muzikale creativiteit dat IZAH heet, werd al bijna tien jaar geleden geopend, maar is nog zeker niet over zijn houdbaarheidsdatum heen. Onlangs bracht de Tilburgse formatie hun debuutalbum uit. Als klap op de vuurpijl presenteert de band de plaat op de zondag van Roadburn waar in een set van zeventig minuten Sistere integraal gespeeld wordt.

Het is een flinke zit. Na twee EP’s uit 2008 en 2012 is er dan eindelijk een album van IZAH. Een rit van 72 minuten met laag gestemde gitaren, grunts, cleane vocalen, blastbeats en samples. Niet alleen maar smerige sludge, er lijkt af en toe licht aan het einde van de tunnel te schijnen. Heel goed loopt het verhaal niet af. De laatste tien minuten van de monsterachtige titeltrack vervallen in tergende noise. Het vraagt wat van een luisteraar, zélfs van de liefhebber.

IZAH is dus niet voor één genre te vangen. De beschrijving die het meest in de buurt komt is atmospheric sludge metal. Zo staat het dan ook op hun bandcamppagina. Het album wordt daar goed ontvangen. Sistere is Latijn voor ’stil staan’. ,,Het woord kan meerdere betekenissen hebben, maar we hebben voor deze gekozen”, vertelt gitarist en componist Roel van Oosterhout. ,,Het nummer met die naam vinden we het meest intense nummer en leek ons het beste als titel voor het album.”

Eigen invulling
Van Oosterhout neemt het schrijven van de muziek voor zijn rekening. ,,Als ik speel, hoor ik in mijn hoofd een hele band meespelen. Dat probeer ik dan zo goed mogelijk over te brengen bij de andere bandleden. Dat is niet op iedere tik nauwkeurig, de rest mag er natuurlijk een eigen invulling aangeven.” Jochem Jacobs (Textures) produceerde het album. ,,Een goeie producer heeft veel invloed. Hij brengt het geheel naar een hoger niveau”, vindt Van Oosterhout. ,,Dat is bij Jochem ook het geval.”

De band telt zes leden. Michel de Jong verruilt af en toe de synths voor een gitaar om bepaalde passages kracht bij te zetten. De synths worden niet alleen gebruikt voor melodieuze partijen en drones, maar ook voor het programmeren en afspelen van de samples en zelfs een elektronische beat in het titelnummer. Op de plaat spelen ook nog twee trompettisten mee.

T.R.A.S.H.
De samples komen van onder andere het internationale theatergezelschap T.R.A.S.H. dat Tilburg als thuisbasis heeft. ,,Ik ben al lang ontzettend fan van ze. Hun voorstellingen zijn donker en explosief en dat past ook wel bij ons. Er zitten (wel eens monologen) vaak dialogen in hun shows en we hebben gedeeltes daarvan gesampled en gebruikt op Sistere.”

De band heeft zin in het optreden op de Afterburner van het vermaarde festival voor doom, stoner en psychedelische muziek. ,,Het is een hele eer om er te mogen spelen. Ik ga er zelf al meer dan tien jaar naartoe. We hebben er bewust wel mee gewacht. Ik vind dat je eerst wel iets moet hebben klaargespeeld om Roadburn-waardig te zijn”, lacht Van Oosterhout.

IZAH zal als eerste band het podium in Cul de Sac betreden. ,,We mogen gelukkig als eerste spelen”, vertelt Van Oosterhout. ,,Dan hebben we een echte soundcheck. Dat is wel nodig met drie gitaristen.”