Betonfraktion blijft zo ver mogelijk weg van de middenweg Betonfraktion blijft zo ver mogelijk weg van de middenweg

Guerrillarocktrio lanceert nieuwe EP in Hall of Fame

, Wouter & Maarten de Waal

Betonfraktion blijft zo ver mogelijk weg van de middenweg

Guerrillarocktrio lanceert nieuwe EP in Hall of Fame

Wouter & Maarten de Waal ,

Na het compromisloze debuut ‘Snake Nation Cropduster’ uit 2011 wordt aanstaande zaterdag het verse, al even ongenadige werkje ‘Sure ‘Nuff ’N Yes We Do’ – hallo Captain Beefheart – van Betonfraktion op de mensheid losgelaten, ditmaal via het ondergrondse Blowpipe label. Hoog tijd voor een gesprek met ‘Störsender Swarth’ (ook wel bekend als oud-stadsdichter Nick J. Swarth), de vocalist en tekstleverancier van het drietal.

“Het idee voor de groep ontstond eigenlijk al in 2005, direct nadat ik aantrad als stadsdichter. Twee mensen stapten toen op me af met de vraag om samen iets te doen: Tom Pijnenburg, die zich wou ontfermen over de digitale kant van mijn dichterschap (ik had toen nog nauwelijks verstand van computers) en gitarist Frank Crijns. Hij stelde voor om bij gelegenheid samen op te treden, waarbij hij Sonic Youth-achtige riffs zou spelen over mijn teksten.”

“Een leuk plan, maar het leek mij niet onmiddellijk gepast om in mijn nieuwe functie met dit soort harde en onconventionele klanken aan te komen. Begin 2007 had ik echter wel genoeg van al het brave gedoe, dus zijn we gestart, eerst met Ries Doms [tegenwoordig lid van The Kik] achter het drumstel. In die bezetting hebben we twee shows gespeeld, maar Ries’ muzikale interesse lag uiteindelijk toch meer bij populaire stromingen, dus moesten we op zoek naar iemand anders. Nog niet zo eenvoudig, aangezien onze stukken met alle vreemde maatsoorten veel vragen van een drummer.”

“Bovenaan ons verlanglijstje stond Maartje ‘Marzj’ Simons. Ik stuurde haar de link naar onze MySpace, waarop ze binnen een kwartier terugmailde dat ze echt blij werd van wat ze hoorde. Daarmee was het muzikale plaatje compleet, en met behulp van wat subsidiegeld voor ons project hebben we tenslotte onze eerste plaat uit kunnen brengen. We wilden echter door als band, dus zijn we verder gaan werken aan materiaal, met de nieuwe EP als resultaat. Met Blowpipe [thuishaven van onder andere Harry Merry en Rooie Waas] hebben we nu ook een label gevonden dat bij ons past.”

“Onze werkwijze is door de jaren heen ruwweg hetzelfde gebleven, hoewel ik mijn teksten tegenwoordig in tegenstelling tot vroeger niet meer uitsluitend van de straat raap en dan intuïtief en associatief combineer, maar ook zelf echt bewerk. Onlangs heb ik zelfs een volledige liedtekst geschreven over Darby Crash, de jonggestorven zanger van punkband The Germs. Het is echter de vraag wat daarvan overblijft als Frank en Marzj met hun rare ritmes aan de slag gaan: daar horen eerder tekstflarden dan coherente teksten bij.”

“Er zit nu eenmaal altijd iets deconstructiefs in onze nummers, en er is ook altijd ruimte voor improvisatie. We hebben weliswaar alledrie een heel andere achtergrond, met Frank die van het conservatorium komt en Marzj die als eerste drummer bij de rockacademie is afgestudeerd, terwijl ik meer van de eigengereide punk en new wave ben, maar we delen die drang tot ondermijnen. Vandaar ook termen als ‘guerrilla rock’ en ‘progpunk’ om onze muziek aan te duiden: heftig, energiek, confronterend, je houdt ervan of je haat het. Liefst laten we zo min mogelijk middenweg open.”

Betonfraktion presenteert zijn nieuwe EP en ander werk tijdens de derde editie van The Art Of Breakcore op zaterdag 10 mei in de Hall of Fame.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg