#Incu14:Top, Flop, WTF?

Wat was het vreemdst, het beste en wie mag wegblijven?

Redactie 3voor12/Tilburg ,

Een Top 25 kan ook niet alles bevatten: naast de persoonlijke hoogtepunten, waren er de typische WTF-momenten op Incubate en hebben we in het gros van bands ook een paar mindere momenten kunnen ontwaren. Daarom op herhaling: de Top, Flop en WTF?

ELKE RIETVELD

Top: This Will Destroy You
Ik moest deze band gaan recenseren en heb hier met ontzettend veel verbazing staan kijken. Het heeft me tot tranen toe geroerd. Het was echt zo’n geweldige ervaring.

Flop: Napszyklat
Ook hier moest ik recenseren, maar in tegenstelling tot TWDY was ik hier allerminst van onder de indruk. Ik vond het een beetje een slap Pools huis-tuin-keuken aftreksel van Die Antwoord.

WTF:
De rij bij Goat en Wovenhand. Ik ga al 8 jaar lang naar Incubate, maar had zoiets nog nooit meegemaakt. Een rij voor een optreden.. Wauw.

WOUTER & MAARTEN DE WAAL

Top:
1) Midi eindelijk weer eens in gebruik als concertzaal. Goede akoestiek, fijne atmosfeer, perfecte plek voor door visuals ondersteunde shows. We hopen nog veel concerten in deze zaal te mogen bijwonen.
2) Het Incubate Zero programma verraste ons door haar hoge kwaliteit. Bands als Shoeshine, The Great Communicators en An Evening With Knifes deden niet onder voor veel acts in het reguliere programma. Respect!
3) Als je je bandje binnenstebuiten draait, mag je volgend jaar gratis naar binnen, toch?!

Flop: Pauluskerk-toilet
De wc in de Pauluskerk was zondagmiddag verstopt, waardoor we onze door overmatig gebruik van een zekere liquide substantie overvol geraakte blaas elders moesten legen, en bijgevolg een deel van de set van Stara Rzeka misten. Geen respect voor dit toilet.

WTF: Rijen
Mensen die in een ellenlange rij gaan staan op een festival als Incubate. Wat een tijdverspilling. Wij hielden de rij bij Wovenhand voor wat hij was, gingen even een kijkje nemen bij Hippie Diktat (zie top 5) en kwamen later alsnog gemakkelijk binnen in Midi, om te concluderen dat de band die we net gezien hadden gaver was. Don't follow the crowd!

AÄRON VAN DER SANDEN

Top: Lento
Lento was voor mij echt een uniek optreden. Ze begonnen voor een lege zaal maar het werd steeds drukker. Vooral de overgave van alle vier de bandleden was vet indrukwekkend. Normaliter vind ik bands zonder zang niet erg interessant waardoor de focus verloren gaat, maar Lento hield de volle 45 minuten mijn aandacht vast.

Flop: Otis
Ik had hoge verwachtingen van Otis, door een artikel van Frank Provoost in de NRC (‘De beste band die niemand kent’). Maar ik vond het tien keer niks. De matige zang, de jongedame die door het publiek heen liep om daar platen en T-shirts te verkopen, het slappe gelul tussen de nummers door; Otis was voor mij een flop van begin tot eind.

WTF: Coilguns
Het hele optreden van Coilguns was een WTF met een gouden randje. Als verslaggever vooraan staan en bij de allereerste tonen direct bijna een stukje zanger tussen je voortanden geparkeerd krijgen; dat had ik nog nooit meegemaakt. Hij sprong, beukte, knuffelde, en kronkelde over de vloer terwijl hij tegelijkertijd de vuigste punk uit zijn lijf perste. Het testosteron droop zowat van het plafond af.

JOSTIJN LIGTVOET

Top: Goat
De lange wachttijd vooraan het podium was absoluut de moeite waard. Feest van begin tot eind, niemand kon stil blijven staan. Het nummer 'Run To You Mama' was voor mij een van de persoonlijke hoogtepunten van het festival.

Flop: Zachte G Harde P
In de verwachting een springlevende gekke band te treffen stond er een groep uitgezakte muzikanten en dito publiek. Nog irritanter waren de twee aangeschoten pubers vooraan die de band en het publiek aan het vervelen waren.

WTF: Tusmorke
Compleet verrast door deze Noorse tovenaars met hun bijzondere aankleding (tovenaarskostuums en puntmutsen). De muziek was goed en werd beter toen ze een thema van Frank Zappa coverden. 

FREEK VERHULST

Top: Incubate
Deze Incubate bracht wederom een groot aantal concerten van hoog niveau, met enkele echte uitschieters, maar dit alles werd juist zo geweldig dankzij de sfeer op Incubate. Geen ander festival straalt bij mijn weten zo veel medewerking en betrokkenheid uit. Op Incubate is de organisatie net zoveel bezoeker als wie een kaartje heeft, maar tegelijkertijd krijgt iedereen die iets bij wil dragen daar de ruimte voor (zie lokale initiatieven als Nightbirds en Percolated). Niets of niemand is op Incubate groter of zwaarwegender dan wat er op het moment op het podium gaande is. Wat een heerlijk gevoel moet dat een artiest geven.

Flop: Bands met meerdere drummers
Wat is het frustrerend om te zien en horen als een band over twee of meer drummers beschikt, zonder dat het muzikaal enige meerwaarde biedt. Helaas hebben we dit weer een paar keer mogen zien deze Incubate. Bands, geef gewoon toe dat het er alleen cool uitziet, of zorg dat de een daadwerkelijk iets anders drumt dan de ander. Verder een eervolle vermelding onder dit kopje voor Zachte G Harde P, dat de 'harde P' (voor punk) voortaan beter uit de bandnaam kan schrappen.

WTF: Fist City
Weet iemand al wat er met Fist City is gebeurd? De Canadese garagerockband zou vrijdag optreden in de Stadskelder, maar bleef weg zonder enig teken van leven te geven. Op de Facebook-pagina van de band prijkt bovenaan nog altijd het berichtje van 6 september: "Everything is a mess". De ingrediënten voor een schitterend verhaal over het kleine leed van een jong bandje liggen voor het oprapen, achter het mysterieuze rookgordijn dat het viertal heeft opgeworpen. 

CLEMENS LAMBERMONT

TOP: Crows
Het lijkt erop alsof ze begonnen als een vrij doorsnee garage bandje en toen dachten: "hé, zou het niet tof zijn als we een psychische gestoorde frontman zouden hebben?" En dan heb je dus Crows. Een best wel naargeestige, maar minstens zo groovy, band met een zanger die wordt aangestuurd door Satan himself. Crows is rauw, cool en best wel naar. Precies hoe ik mijn rock n' roll wil hebben eigenlijk.

FLOP: Zachte G Harde P
Wat een aanfluiting was dit. Er is een ding waar deze act zeker in geslaagd is ,en dat is het gevoel geven dat je niet op Incubate bent maar in een kroeg in een suf Brabants dorp
met minder dan 2000 inwoners. Melige praatjes tussen de nummers door, akkoordenschema's die met weinig enthousiasme worden herhaald en teksten die waarschijnlijk alleen voor de die-hard Brabanders te verteren zijn (al zitten die eerder bij Guus in het PSV Stadion). Een weinig Incubate-waardige beleving.

WTF: Tusmørke
Elke Incubate zit ik eigenlijk te wachten op die ene band die niet een beetje over het randje gaat maar er echt tien meter vanaf flikkert. Dit jaar was dat Tusmørke. Een Noorse progrock formatie die al twintig jaar bezig is en nog nooit(!) buiten Noorwegen heeft opgetreden. Misschien ook niet heel erg vreemd aangezien het gaat om een stel gasten met tovenaar-outfits en nummers over biologische tuinen, heksen en meer van dit. In space. En dat allemaal met een jaren 70 prog vibe. Tusmørke balanceerd precies op dat randje van briljant en totaal absurd. Incubate bedankt!

IMME RINDT

Top: Mick Turner
Deze post rock opera in het theater was tot in de puntjes uitgewerkt. De Australiër begint veel te laat en oogt verlegen, maar dit wordt vergeten zodra de eerste snaar aan wordt gehaald. Alle bandleden zijn ontzettend goed in wat ze doen en de gitaarpartijen slepen je mee naar een andere wereld en je wordt pas wakker als Turner zachtjes 'dankjewel' stamelt.

Flop: Wovenhand
Het optreden was vast top, maar de rij van 300 man die tijdens de show zo vast als een file naar Zuid Frankrijk op de eerste zaterdag van de zomervakantie stond heeft ervoor gezorgd dat ik het niet heb kunnen zien. Wat een bummer.

WTF: Moshpits
De ongepaste moshpits in de Cul de Sac - Oké ik snap het, aan het einde van de avond stroomt er een hoger alcohol percentage door je bloed en moet er gefeest worden, maar niet álle muziek is geschikt om op te moshen. Dit zorgde voor veel awkward moshpits in de Cul de Sac, waar voornamelijk garage en psychedelic rock stond. De uitspatter was de show van Double Veterans. Heerlijk. 

TOM STIENEN

Top: Double Veterans
Duidelijk de topper. Wat een muziek en wat een feest. Nog nooit ging Cul de Sac zo los. Als dit optreden een voorbode was van de toekomst, gaan we nog veel van deze jonge Belgen horen!

Flop: The Asteroid #4
Die mannen van The Asteroid #4 voelden zich wel veel te goed voor een optreden in Extase. Dat het geluid even niet meezit geeft geen vrijbrief om de nummers af te raffelen. Het aanwezige publiek werd behandeld als klapvee dat ongevraagd naar deze locatie was gekomen. Organisatoren van toekomstige festivals, laat deze mannen lekker in Amerika.

WTF: Vin Blanc/White Wine
‘Gleed Joe Haege nou uit? Misschien kreeg hij wel een aanval! Waarom speelt die drummer door... Oh wacht, dat hoort bij de act!’ Moet heel de zaal gedacht hebben tijdens het optreden van Vin Blanc/White Wine. Als een Stromae van de electro pop wist de frontman heel de zaal wakker te schudden tijdens een heel goed optreden. 

RENÉE VAN DER HOFF

Top: Festivalbuddy
Alsof een festival met experimentele muziek, games en meer nog geen hoogtepunt op zich is is het wel het hebben van een nieuwe muzikale buddy. Een partner in crime om mee naar metal/doom/sludge en ongerepte hardcore acts te gaan.

Flop: Otis
Een band die wat ze doen niet erg serieus nemen en daardoor erg amateuristisch overkomen. Jammer, want instrumentaal is de potentie er wel.

WTF: Heavy Metal Bowling
Toch vond ik het meest opmerkelijke aan alles rondom Incubate de avond van de Heavy Metal Bowling. Dat Clemens en Freek gewoon de prijs hadden gewonnen voor team dat er het meeste als Nightwish uitzag.

 

BAS VAN DUREN

Top: MoE
GodnodeMoE! Wat was het goed toeven bij het Noors trio MoE eerder deze week op Incubate. Razernij vertaald naar muziek, met een bedriegelijk elfje die je niet in een donker steegje wil tegenkomen. Als er gas was losgelaten in de Cul, hadden we niet meer geleefd.

Flop: Heavy Metal Bowling
Mijn vierde Heavy Metal Bowling en nog nooit zo laag gescoord. Mocht het volgend jaar er weer van komen, dan ga ik wat meer trainen.

WTF: Afterparty
Legendarisch zijn ze: de afterparties van Incubate in de Little Devil. Onvergetelijke avonden met De Deurzakkers, Rummelsnuff, Raketkanon, en dat allemaal onder de bezielende leiding van mixmeesters Joost Heijthuijsen en Japi Roelofs die om en om polonaise en punkplaatjes draaien. Dit jaar wordt er gebroken met twee tradities: geen Little Devil en geen 'mystery guest'. In plaats daarvan Extase en de hele nacht Blitzkrieg Polonaise. Ontzettend tof, maar het niveau van de LD wordt niet gehaald. Het is bij lange na niet zo goed gevuld waardoor de prettige chaos uitblijft. Het ontbreken van een mysterieuze gast is nog te overzien, maar lekker speculeren van tevoren, ook dat is Incubate. Volgend jaar toch maar wel doen? Ik ken nog wel wat leuks...

 

JENNY JANSSENS

Top: Cairo Liberation Front
Na het legendarische Heavy Metal Bowlen leek de avond niet beter te kunnen worden, maar niets was echter minder waar. Met het aansluitende optreden van Cairo Liberation Front in Extase was de Incu-donderdag toch echt helemaal compleet. Het feit dat ik ontwaakte met een theedoek in mijn bed en onverklaarbare blauwe plekken vertelde me: ja, dit was een toffe avond.

Flop:
Dat ik zoveel vette dingen niet heb kunnen zien.

WTF: LSD-Pool
Je kent het wel, je bent een beetje aan het chillen voor Cul de Sac met de chicks van Deathcrush en dan komt er opeens een Pool met LSD op je gesprek chrashen. Hij hoorde er zó bij, dat we dachten, even gezellig een praatje maken. ‘’Do you want some LSD? I have enough for everyone!’’. Wij bedankten hem vriendelijk en vroegen hem wat hij eigenlijk van het festival vond: ‘’What you say? What is Incubate? No, I was just drinking some beers at Studio and saw you guys. You seemed like good people so I wanted to talk to you.’’ Ok, is goed.