#INCU13: Top, Flop, WTF? #INCU13: Top, Flop, WTF?

Wat was het vreemdst, het beste en wie mag wegblijven?

, Redactie 3voor12/Tilburg

#INCU13: Top, Flop, WTF?

Wat was het vreemdst, het beste en wie mag wegblijven?

Redactie 3voor12/Tilburg ,

Afgelopen maandag was het bijkomen voor de redactie van 3voor12/Tilburg; zeven dagen verslag doen gaat niet in de koude kleren zitten. Toch is het gelukt om een lijst samen te stellen wat iedereen van de redactie het hoogtepunt vond, het dieptepunt en het meest vreemde. Lees het allemaal hier.

CLEMENS LAMBERMONT (EINDREDACTEUR 3VOOR12/TILBURG)

Top: Planet Asia
Damn wat was Planet Asia baas. Old school gangstarap uit de ghetto’s van LA. Echt een van de laatste dingen die ik verwachtte van Incubate 2013 was dat ik zou bouncen op west-coast hiphop. En het was awesome. Geen minimalistische beats of gezeur over bitches en swag. Dit is hiphop zoals het moet zijn. Die Grammy nominatie is dan ook meer dan terecht. Deze shit was for real yo.

Flop: Tim Hecker
Ondanks dat de naam best geinig klinkt was dit wel een van meest teleurstellende acts van Incubate. Wat ik me vooral af vroeg was: wanneer denk je nou bij jezelf ‘goh, laat ik eens mensen in een theaterzaal zetten om ze vervolgens murw te beuken met geluiden van huishoudelijke aparaten, in het donker’. Misschien dat het met een zwaar trippende backdrop nog enigszins interessant was geweest , maar nu sloeg het helemaal nergens op.

WTF: Publikk Enema
Het is zondagmiddag, je bent nog een beetje brak van de zaterdagavond en voor je staan drie wiggers lompe death/slam metal te spelen. Nummers worden opgedragen aan Fred Durst (de beste rapper aller tijden) en gaan bijvoorbeeld over ‘zwangere paarden eten’. Tussendoor zeggen ze vaker swag dan Soulja Boy. Want ‘zondagse swag is als zondagse soep’, laat frontman MC Slam weten. Juist.

FREEK VERHULST (EINDREDACTEUR 3VOOR12/TILBURG)

Top: CocoRosie
Een theatrale show die van hard en groot naar klein en fragiel zwiepte zonder de draad kwijt te raken. Zowel muzikaal als visueel een ijzersterke set met een geheel eigen identiteit, waar de passie en gedrevenheid vanaf spatten.

Flop: Earth Mk. II
Je kunt als band in deze tijd nog zoveel halen uit de psychedelica van de 60s, dankzij de verbeterde technieken. Bijvoorbeeld Django Django, Tame Impala en Jagwar Ma bewijzen dat. Waarom zou je dan zo lui zijn om precies te doen wat men vijftig jaar geleden al heeft gedaan? De set was daarnaast erg eentonig en de groep straalde te weinig uit om boeiend te blijven. Gemiste kans.

WTF: Geneva Jacuzzi
Geneva Jacuzzi zette een show neer die ik van m'n leven niet meer vergeet. Geslinger met opblaaspoppen, teksten over... ja waarover eigenlijk? En als kers op de taart ook nog een streaker die full monty ging. Blijkbaar maakt Geneva Jacuzzi ook muziek, maar niemand die de aandacht daarbij kon houden met zoveel bizar randgebeuren. In vergelijking hiermee was het VMA-optreden van Miley Cyrus een aflevering van Sesamstraat.

MATHIJS NICOLAI (REDACTEUR 3VOOR12/TILBURG)

Top: A Place To Bury Strangers
Het is misschien niet des Incubates om er een act uit te vissen die je reeds van je must-see lijst hebt mogen afstrepen maar voor A Place To Bury Strangers maak ik graag een uitzondering. Hallelujah wat was dat een ultiem hoogtepunt, een audiovisuele totaalbeleving die zijn weerga niet kent.

Flop: Kim Janssen. Soort van.
Ik vind het altijd wat makkelijk om elke vreemde act maar meteen een flop te noemen, een uitgesproken flop is dus mij gelukkig niet ten deel gevallen. Al had ik wel wat meer verwacht van Kim Janssen die een kwartier lang, onversterkt in een miniscuul kamertje tijdens Rundfunk #1 moest vechten tegen de snoeiharde soundcheck van AC Berkheimer. Ongelukkig zullen we maar zeggen.

WTF: Maan
Het Belgische Maan verzorgde totaal in zichzelf gekeerd het meest bizarre half uur van mijn Incubate. Instrumenten werden op volstrekt onlogische wijze bewerkt met een onophoudelijke bak moeilijk definieerbare herrie tot gevolg, ik ben er nog altijd niet uit wat nou precies de bedoeling van deze buitenaardse performance was.  

TAMARA SCHOLTEN (REDACTEUR 3VOOR12/TILBURG)

Top: Immortal
Ik kreeg echt een dikke vette glimlach op mijn gezicht bij het zien van deze band. Na een lange dag werken tijdens de meest bizarre black metal optredens was het helemaal niet erg om deze act nog eens te ‘moeten’ recenseren. Te gekke live band met veel ervaring.

Flop: RAAF
Kriebels, overal. Ik vond dit optreden gewoon niet goed genoeg om er positief aan terug te denken. De mannen stonden er als zoutzakken en er was geen greintje passie in hun spel. Hoort misschien bij het genre, maar laat tenminste zien dat je het naar je zin hebt…

WTF: Black Pus
Briljante takkeherrie! Bij het eerste nummer dacht ik(en waarschijnlijk met mij de hele zaal) dat dit alleen maar heel slecht kon worden, het was vooral veel herrie en er was geen touw aan vast te knopen. Gelukkig maakte Chippendale dit later goed en hoe langer er naar de ‘muziek’ geluisterd werd, des te meer er op de plek viel en het toch tamelijk briljant werd.

BAS VAN DUREN (HOOFDREDACTEUR 3VOOR12/TILBURG)

Top: And So I Watch You From Afar
Mijn hoogtepunt was al vrij vroeg, maar ik voelde tijdens het concert al dat het moeilijk werd dit te toppen. Wat een staaltje fantastische mathrock van deze Ieren. Spelen met het hart op de mouw om maar even een Anglicisme ertegenaan te gooien. Vocalen waren niet nodig, de gitaren zongen van zichzelf al prachtig genoeg.

Flop: Gang of Four
Veel is er al gezegd over deze band, dus laten we er maar niet nog meer woorden aan vuil maken. Behalve dan dat het zonde is van een prima werkende magnetron.

WTF: Incubate zelf
Bizarre acts heb ik niet gezien, maar het blijft verwondelijk hoe Incubate het weer ieder jaar voor mekaar krijgt om een gigantisch festival neer te zetten dat steeds professioneler, uitdagender en interessanter wordt. Volgend jaar viert het festival haar tiende editie en ik ben enorm benieuwd hoe dat wordt gevierd. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg