Bowerbirds drenkt 013 in etherische klanken Bowerbirds drenkt 013 in etherische klanken

Kim Janssen en Sunday Sun completeren bijzondere avond

, Wouter de Waal

Bowerbirds drenkt 013 in etherische klanken

Kim Janssen en Sunday Sun completeren bijzondere avond

Wouter de Waal ,

De liefhebber van mooie kleine liedjes kwam er tot nu toe wat bekaaid af deze augustusmaand, maar met het gelegenheidsprogramma van afgelopen woensdag werd dat overtuigend rechtgezet. Kim Janssen en Bowerbirds betoverden in de Kleine Zaal, terwijl Sunday Sun tussen de bedrijven door nog even in Cul de Sac liet horen één van de meest veelbelovende bands van vaderlandse bodem te zijn.

KIM JANSSEN
De broeierige avond begint intiem met liedschrijver Kim Janssen, die het langzaam binnendruppelende, timide publiek onder andere meeneemt naar een bewoonde dodenstad in Cairo en het daarnaast hartje zomer trakteert op een kerstlied, zijn bezwerende stem slechts begeleidend door een enkele gitaar. Eigen werk van zijn verse schijf ‘Ancient Crime’ wordt aangevuld met een enkele cover in de vorm van ‘Denton, TX’ van Damien Jurado (een naam die de aanwezigen hardnekkig weigeren te kennen, ondanks zijn prominente optreden op Incubate enige jaren terug). Een ingetogen, maar sprankelende start van deze bijeenkomst.
 

SUNDAY SUN
Vervolgens kan het publiek zich naar Cul de Sac begeven, alwaar Sunday Sun zijn sterk door The Beatles en aanverwante Britse bands gekleurde, puike popliedjes ten gehore brengt. In samenspraak met 013 is wijselijk besloten deze band tussen Janssen en Bowerbirds in te laten spelen. De naam van deze pasgevormde groep zal wellicht niet meteen een belletje doen rinkelen, maar ze vormt het nieuwe muzikale vehikel van welbekende veteranen in de scene als Koen Willem Toering en Yoshi Breen. Kwaliteit gegarandeerd dus, zo blijkt ook vanavond uit de aanstekelijke set die het viertal op de bezoekers afvuurt, waarin ondanks het overheersende Engelse element ook een enkele keer via The Traveling Wilburys de oceaan wordt overgestoken. Naast de goede opbouw van de compacte en aansprekende nummers vormen de wisselende arrangementen en de regelmatig terugkerende sterke samenzang opvallende pluspunten, net als de eigenaardige uitnodiging tot schreeuwparticipatie van het publiek. Een inspirerend zootje, dus gaat dat zien op 15 november in 013.
 

BOWERBIRDS
Teruggekeerd in de Kleine Zaal bevinden we ons meteen in hemelser sferen met het optreden van het Amerikaanse trio Bowerbirds. IJle toetsen en dito gezang worden vermengd met goed doordachte en vaak stevig vervormde gitaarklanken en sfeerbevorderende drumroffels. Het resulteert in een buitengewoon oorspronkelijk klinkend geheel dat in combinatie met de behoorlijk hoge temperatuur in de zaal de geest welhaast onvermijdelijk doet afdwalen naar verre oorden. Met het lieve en ontroerende ‘Tuck The Darkness In’ komt een einde aan dit kristallijnen concert, dat ondanks aandringen van het publiek helaas geen toegift meer kent. Een indringend slot van een geslaagde en afwisselende avond.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg