Dokter Demo op spreekuur: Hooghwater

Echos van uitzonderlijk hoog niveau

Dokter Tjeerd ,

Het is hoogvloed, stormvloed zo je wilt. Alarm fase rood, diep rood. Paniek aan het Binnenhof, blinde paniek. Vandaar dat Dokter Demo wordt gevraagd om zijn nuchter en onderbouwd advies. Dat advies is duidelijk, eenduidig, simpel: laat de stormvloedkering open, laat het water stromen, laat heel Nederland onder een laag van Hooghwater komen.

Echos van uitzonderlijk hoog niveau

Het is hoogvloed, stormvloed zo je wilt. Alarm fase rood, diep rood. Paniek aan het Binnenhof, blinde paniek. Vandaar dat Dokter Demo wordt gevraagd om zijn nuchter en onderbouwd advies. En dat advies is duidelijk, eenduidig, simpel: laat de stormvloedkering open, laat het water stromen, laat heel Nederland onder een laag van Hooghwater komen.

Waren we hier op de praktijk al zeer te spreken over de titelloze voorganger, deze tweede doet niets anders dan de koorts van anticipatie overtreffen. Negen nummers in even zoveel minuten als de vorige vijfling, die je een goed half uur in een bad van rock dompelen. Nog steeds seventies hardrock, nog steeds Queens Of The Stone Age, nog steeds psychedelica en een likje progrock, maar nu veel meer Hooghwater.

Inmiddels bijna anderhalf jaar verder sinds het debuut is de band meer op elkaar ingespeeld en uitgegroeid tot een band met een sterk eigen gezicht. De Tilburgers betitelen als stonerrock zou ze te kort doen, hoeveel stonerbandjes gooien een Dick-Dale-surfgitaarloopje door hun rock (Black Lungs). Alleen refereren aan hardrock uit haar beginjaren, is ook te kort door de bocht. Daarvoor spelen de vier heren te veel met de boventonen en resonantie die noise kenmerken.

Wel heerst er een fijne seventiesvibe in deze negen nummers, of is het de punkattitude uit het verleden van de vier? Hoe dan ook, alles moet kunnen. Violen (Keelhauling) of de bijna Balkan-aandoende blazers waar de plaat mee afgesloten wordt, alles is uit de kast getrokken om het geluid te verbreden. Het moet worden gezegd: dat is gelukt.

Hooghwater kan zwaar, loom en donker klinken als in het bijna beangstigende Humble Eyes of ongewoon simpel doch verrassend rocken als in DQ, maar altijd moet het hoofdje knikken. Hierbij sluit je vaak ook onbewust de ogen en knijp je de rechter- of linkerhand samen tot een gebalde vuist die je de lucht in wil werpen. Echos is rockverdomme goed, en kan als eerste geboorte op Quadrofoon (het nieuwe Tilburgse label van drummer Ries Doms) niets dan goeds betekenen voor deze nieuwe Tilburgse independent aanwinst.

Cijfer: 9

(Echos zal uit komen als download via i-tunes en op 12” zwart goud. Aanstaande donderdag houdt Quadrafoon een labelnight in de Kleine Zaal van 013.)