#BOA13 Charlois Talent Stage

MXRCXL, Stecial Steve, The Blues Junkies, Servantum, Dynamic Solution

Foto's: Marc De Jong, Jasper Plukhooij Tekst: Lodewijk Hoebens, Stefan Groenheide ,

Op het Charlois Talent Stage was veel lokaal talent te vinden. Lees hier het verslag van Dynamic Solution, Servantum, The Blues Junkies, Special Steve en MXRCYL!

Dynamic Solution

Baroeg Open Air heeft voor het eerst in zijn zes jarige bestaansgeschiedenis een tweede podium. Op de Talent Stage biedt Baroeg een opstap voor jonge en opkomende bands in het harde muziek genre. Het podium wordt geopend door Dynamic Solution, deze metalband is naar voor geschoven door Rock Central. Rock Central is een initiatief waar muzikanten les krijgen en gecoacht worden. De Rotterdammers maken een combinatie van thrash– en groovemetal waarin invloeden van Pantera en Soulfly duidelijk in terug te vinden zijn. De band opent erg enthousiast en laat direct zien waarom zij naar Baroeg Open Air zijn gekomen: om te knallen. De nummers zitten goed in elkaar, vooral door een zeer degelijke ritme sectie bestaande uit Vijay Duran Jimenez op drums en Robert de Gast op bas. De boomlange bassist speelt zeer snel bas met zijn vingers, waar collega bassisten toch snel naar het plectrum grijpen. In het laatste en tevens beste nummer van de set eist gitarist Matthijs Vliegenthart de hoofdrol op. Met een sterke riff en solo’s leidt hij de band naar een prima einde van het eerste optreden op de Talent Stage. (Stefan Groenheide) 

Servantum

Bij aankomst bij de Charlois Talent Stage is het Dordrechtse vijftal nog aan het soundchecken. Toch staan er al redelijk wat mensen te wachten op de metal van Sevantum. De band heeft zijn plaatsje verdient door de publieksprijs van de Battle 4 Baroeg Open Air te winnen. Dat ze deze kans met beide handen aangrijpen is te zien aan de passie van deze jonge jongens. De frontman start met een portie air guitar terwijl de rest van de band ruig inzet. Headbangend gaat de zanger verder naarmate het tempo stijgt. Helaas komen de gitaarsolo's aanvankelijk niet boven de ontstane sound van drums uit. Dit wordt wel snel opgelost. De jongens spelen gedurende het halfuur vloeiender met elkaar samen. De dynamiek onderling is dan ook prima. De bassist wisselt zijn groen snarige bas af met een rood snarige. Beide gitaristen soleren met elkaar, gooien er wat trucjes tegen aan en de drummer lijkt een voorliefde te hebben voor zijn bekkens. Door de microfoon horen we een afwisseling van screams, grunts en growls. Bij het volgende nummer wil de zanger graag een moshpit zien. Publiek doet uiteraard mee. Nadat de menigte het heeft overleefd, de grond is immers bedekt met houten planken en metalen drempels, breekt de volgende test aan. Een wall of death. Door de sterke muziek is iedereen redelijk opgefokt dus rent het publiek dat in een linker- en rechterhelft is gesplitst hard naar elkaar toe. Het gaat er heftig aan toe, de zanger gaat naar voren om de boel aan te wakkeren maar tijdens de pit helpt men elkaar altijd. Het applaus achteraf is terecht. (Lodewijk Hoebens)

The Blues Junkies

What’s in the name? Want The Blues Junkies zijn alles behalve bluesy. Deze Haagse recht voor z’n raap speedrock band kan zich qua snelheid makkelijk naast Peter Pan Speedrock plaatsen en misschien racen ze de Eindhovenaren wel voorbij. De band is opgericht door Sander Bus en bracht onlangs hun derde studioplaat uit. De band heeft zijn plekje op de Talent Stage verovert via de Metropoolregio, dit is een samenwerkingsverband tussen de poppodia Baroeg en ’t Paard van Troje. De heren hebben helaas wel te kampen met slecht afgesteld geluid aangezien bij de eerste nummer de zang van Sander nauwelijks hoorbaar is, naarmate het optreden vordert wordt dit iets beter maar het zal nooit goed worden. Dat neemt niet weg dat de heren in rammend tempo spelen en dit kan het publiek zeer goed waarderen. Het meest memorabele deel van het optreden komt pas na de afkondiging. Bassist Franco vraagt met zijn vinger aan de presentatrice of ze nog één nummertje mogen spelen en het publiek pikt dit direct op door te schreeuwen om een toegift. Onder luid protest van de presentatrice komen Sander en drummer Karel weer het podium op en spelen alsnog een nummer waar het publiek zeer dankbaar voor is. Dit is op en top rock ’n roll! (Stefan Groenheide) 

Special Steve

Niet te verwarren met Seasick Steve uiteraard. Nee, Special Steve is een driemansformatie uit Rotterdam. In naam van de Popunie staan ze op de Talent Stage van Baroeg Open Air. Het trio maakt stoner rock met die welgekende southern drive. Tijdens het opwarmen krijgen we enkele akkoorden van Pantera's 'Walk' te horen maar de Rotterdamse groep heeft meer weg van Volbeat en Black Stone Cherry. De band zelf is vooral geïnspireerd door Red Fang en zorgt voor humor, interactie en dynamiek op het podium. Zanger/gitarist Vladimir Stevic weet zijn fysiek erin te gooien waardoor er een hoop te beleven valt op het podium. Zo zien we achter de drums Bart Hoogvliet, ook bekend van Halfway Station en op de bas Bas Veens. Zelf hebben ze de EP Weapons of Mass Attack uitgebracht waarvan we materiaal te horen krijgen. Afsluiten doen ze echter met een special act. Rapper Simon doet mee en verzorgt de teksten op 'Van de Bodem naar de Goot'. De crossover van rapgroep Osdorp Posse en metalband Nembrionic tijdens de jaren '90 komt in gedachten even voorbij. Jordy Dijkshoorn aka Simon was in het begin meer een gimmick maar vanwege de positieve respons is hij ook de volgende shows van de partij. Met zijn bijzondere tattoos, kapsel en hoog opgetrokken sokken staat er een imposant persoon op de planken die in het Nederlands rapt. In combinatie met Special Steve klinkt dat zeer overtuigend. Zelfs zo overtuigend dat de gitaar van Vladimir het begeeft. Pure Rock 'n Roll! (Lodewijk Hoebens)

 

MXRCXL

Waar Servantum de publieksprijs in de wacht sleepte tijdens de Battle 4 BOA, ging MXRCXL ervandoor met de juryprijs. De Rotterdamse band is het hersenspinsel van bassist en zanger Marcel Janssen en staat vier man sterk als afsluiter van de Talent Stage. De band speelt zeer enthousiast en probeert het publiek al in een vroeg stadium bij de show te betrekken. Dit optreden van MXRCXL zal echter niet de boeken in gaan als het beste optreden van de band, mede door zeer slecht uitgebalanceerd geluid. De electronica invloeden die de band doet onderscheiden van de rest van de alternatieve rock bands staat zo slecht in de mix dat het zo goed als niet hoorbaar is. Erg jammer want de man achter de toetsen gaat helemaal op in de muziek, maar zijn enthousiaste bijdrage is niet te horen. De band werkt een prima set af met stevige rocknummers, maar het is net niet genoeg om het aanwezig publiek helemaal voor zich te winnen. (Stefan Groenheide)