Brandwerk, David Hodges, Coely en Fresku knallen op Boomdox 2013

Goede programmering zorgt ondanks gering publiek voor geslaagde editie

Tekst: Willemijn de Koning ,

Met een derde editie van het Boomdox festival laat de hiphop-scene in Rotterdam weer van zich horen. De line-up liegt er niet om: Rotterdams talent zoals Berry, Brada, Mopperatchi en Brandwerk, maar ook nationaal en internationaal gevestigde namen zoals Fresku, Coely en David Hodges zijn hierop te vinden.

Hoewel het middagprogramma in de Minimall geheel bestaat uit Rotterdams talent, is het verschil in kwaliteit groot. De winnaar van de Dropzone Contest Mopperatchi is nog niet lang serieus bezig met hiphop, maar doet het niet slecht. Brada en Berry doen het kwalitatief wat minder. Vooral Berry stelt teleur door een middelmatige performance te geven en een negatieve sfeer te creëren, wat later zelfs uitmondt in een vechtpartij. Gelukkig zijn de heren van Brandwerk wel gezellig en stellen zij niet teleur. De drie frontmannen houden het spannend door elkaar af te wisselen, maar spitten hun scherpe lyrics ook perfect samen als dat moet. Dankzij hun energie eet het, nog geringe, publiek uit hun handen.

De meer gevestigde namen zijn 's avonds op het buitenpodium te vinden. Zo is David Hodges speciaal overgevlogen om Rotterdam te trakteren op Canadese hiphop. Dit doet hij niet alleen: hij heeft een zangeres bij zich die zijn scherpe lyrics, die hij er op energieke wijze uitknalt, perfect aanvult met haar heldere en melodieuze stem. Als ze dan ook nog niet onverdienstelijk begint te rappen , heeft dit duo het publiek definitief in hun zak.

De jonge talenten Foto & Ares trappen hun tour naar aanleiding van hun net uitgebrachte EP hier af. Dit duo is ritmisch sterk en tekstueel open en fris, maar laat soms kansen liggen door wat het gebruik van wat afgezaagde teksten in de refreintjes. Toch maken ze het publiek blij en dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Ook staat Coely, die al een EP en voorprogramma's van o.a. Nas en Kendrick Lamar op haar naam heeft staan, op het buitenpodium. Deze Belgische met Congolese roots doet met haar jonge en fragiele verschijning misschien anders vermoeden, maar heeft veel in haar mars. Zo verrast ze het publiek met haar diepe en warme stem door in de opening Alicia Keys in te zetten, maar laat daarna haar tanden zien door keiharde teksten op het publiek te spitten. Ze blijkt een waar podiumbeest en zet hiermee een van de beste shows van vandaag neer.

Maar uiteindelijk komt iedereen natuurlijk voor de man die met zijn brief aan Kees grote bekendheid heeft verworven in de Nederlandse hiphopscene: Fresku. Hij trakteert het publiek op een show die bestaat uit persoonlijke en rustige tracks als 'Twijfel' en 'Alishia', maar uiteraard ook uit tracks als 'Lintworm' en 'Hedde druksop', waarop gesprongen moet worden. Zoals verwacht is deze show het hoogtepunt van de avond.

Boomdox is officieel nog niet afgelopen, maar toch loopt het overgrote deel van het toch al niet zo grote publiek langzaam naar de uitgang en zo zijn de Minimall en het plein weer net zo rustig als vanmiddag. Waarom Boomdox niet meer hiphopliefhebbers trok vandaag blijft een raadsel; aan de programmering ligt het in elk geval niet.