The New Shining geeft Rotown voorproefje van nieuw album

Wake Up Your Dreams vloeit akoestisch en elektrisch samen

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Josh van den Berg ,

Een flesje honing en Jägermeister staan midden op het podium klaar. Zo kan frontman Xander 'Nax' Stok af en toe zijn stembanden bijsmeren tijdens deze belangrijke avond in de carrière van The New Shining. Na het succes van dubbelaar Stripped/Full Circle en met name de single Can't Make Up My Mind is het tijd voor de albumpresentatie van het nieuwe album Wake Up Your Dreams.

Afgelopen donderdag lijkt  is Rotown afgeladen vol. Dankzij 3FM en Radio 2 heeft The New Shining veel media aandacht gekregen. Wat mede resulteerde in nominaties voor drie Edison awards, twee 3FM Awards en een plek in de Top 2000 voor 'Can't Make Up My Mind'. Geen wonder dat er heel wat animo was voor de kaartverkoop. Toch is de sound van het nieuwe album harder dan het akoestische, meer toegankelijke Stripped en ligt het gevoel meer bij Full Circle. Logisch eigenlijk, want Nax en band hebben het moeilijke verleden reeds behandeld en willen naar de toekomst kijken. Vandaar de toepasselijke titel 'Wake Up Your Dreams'.

Vanavond wordt geopend met de single 'Run Baby Run'. Xander begint akoestisch en krijgt vervolgens bijval van Evert Zeevalkink op elektrische gitaar. Hij weet de songs extra aan te dikken met dynamische soundscapes. Het voegt een hoop toe aan de band die eigenlijk uit drie man bestaat, maar live beroep doet op de kwaliteiten van Zeevalkink. Zo krijgt de titeltrack fraai soleerwerk mee met Spaanse inslag. Mooi, opnieuw die overgang van akoestisch naar  elektrisch. De stem van Xander, een combinatie van Racoon's Bart van der Weide en Nickelback's Chad Kroeger, is een ander pluspunt dat de nummers live doet ontstijgen van de albumversies. De zanger weet zijn ziel en zaligheid in de nummers te leggen. Songs als 'Is This How It Ends' en vervolgens 'Tonight' werken naar een fijne climax toe.    

Een shout out gaat naar 3FM, Radio 2 en de Top 2000. ''Maar het zou niet mogelijk zijn zonder jullie.'' vertelt Xander die 'Instead of Me' van Full Circle opdraagt aan de fans. Toch was dit alles bijna fictie geweest. ''De reden waarom ik er nog ben en waarom ik muziek maak!'' deelt de frontman mee als inleiding van 'Can't Make Up My Mind', de single die voor de ommekeer heeft gezorgd. Iedereen in de zaal zingt mee. Fans, familie en vrienden staan zelfs geëmotioneerd te luisteren. De drums zetten nogmaals aan, de zaal klapt mee en eindigt met een oorverdovend applaus. Het eerste toetje moet dan nog komen. Een magnifieke cover van Philip Philips hit 'Home', die de band eerder speelde bij GIEL op 3FM, sluit de reguliere set af.

Voor de encore heeft de band eveneens gekozen voor liedjes die ze eerder live speelden. Zo brachten ze 'Devil On My Trail' onlangs in De Wereld Draait Door. Samen met afsluiter 'We Are the Ones'opnieuw een bewijs van die krachtige combinatie van akoestisch en elektrisch gitaarspel. Bass en drums maken het plaatje compleet en zorgen voor een mooi slot van een prima concert.