CD Recensie: Die Nakse Bananen - 13

Vierde album van Rotterdamse punkband Die Nakse Bananen!

Tekst: Joris Telgen ,

Die Nakse Bananen, aangevoerd door drummer, hanenkamdrager en André Hazes fan, Deef de Kanarie, is een vaste waarde in de Rotterdamse punk scene. De band is opgericht in de jaren ’90 en is onderhand al 23 jaar bij elkaar.Onlangs brachten ze hun vierde plaat uit, genaamd ‘13’. De naam is gekozen omdat de plaat, niet geheel toevalligerwijs, met alle EPs, singletjes en demo’s bij elkaar de dertiende release is van Die Nakse Bananen, uitgebracht in 2013. De band is net terug van een tour in Brazilië en 3voor12 Zuid Holland wist een schijfje te bemachtigen. Lees hieronder onze recensie!

Scheurende punknummers, gespeeld in een moordtempo. Dat is wat je krijgt als je een CD van Die Nakse Bananen opzet. Het album opent met ‘Loser!’ en dit nummer voldoet meteen aan de beschrijving. Die Nakse Bananen maken streetpunk, old school hardcore in de zin van G.B.H. en The Exploited. Op ’13’ is de band voorzien van een nieuwe bassist, Jochem, en zanger, Iwan. De heren kennen elkaar al van een vroegere punkformatie, Blok 1A. De nummers op de plaat duren, op een enkel nummer na, niet langer dan tweeëneenhalve minuut en bevatten allemaal dezelfde rauwe punkvibe. Strakke hoekige gitaarriffs, beukende drums, vettige zang en dat alles met een doodsvaart. Die Nakse Bananen rammen ‘13’ in minder dan een half uur door je strot.

De teksten zijn deels Nederlandstalig, deels Engels en voorzien van de nodige portie humor. Nummers als (Ceiling) Go Away, Jehova’s en Randgroepbejaarden zijn daar een goed voorbeeld van. Vooral de laatst genoemde track, overigens opnieuw opgenomen voor ’13’, het origineel stamt uit 1992, is sterk met teksten als ‘Randgroep bejaarden, de grijze krijgers. Gewapend met krukken, de grijze tijgers.’ Verder is er het nodige anti-establishment: No Future, Fuck You All, Stand Up And Fight’ en sluit de plaat af met Bier En Punk. Een nummer over, jawel, punk en bier. ‘bier en punk, het is nooit genoeg.’

Al met al is ‘13’ een lekkere beukende punkplaat. Niks meer en niks minder. Die Nakse Bananen pretenderen dat ook niet en slagen hiermee ruim in hun opzet. De nummers bevatten veel energie, zijn strak gespeeld en hoewel de afwisseling minimaal is, gaat de plaat, mede door het hoge tempo waarmee de nummers worden afgewisseld, nergens vervelen. Vooral de teksten zijn leuk genoeg om het schijfje nogmaals in CD speler te steken. De band speelt 3 november in Baroeg met het Engelse Vice Squad.