Deense duizendpoten van The Asteroids Galaxy Tour

Gelukzalige gevoelens bij the best Dutch crowd ever

Tekst: Jet Hoogerwaard Foto's: Marc de Jong ,

The Asteroids Galaxy Tour uit Denemarken op the Mainstage in Bibelot. Dat belooft wat. Iedereen die de laatste jaren niet in een cocon heeft gezeten, moet het nummer The Golden Age kennen van de Heineken-reclame die ons in 2011 bereikte. Het is een aanstekelijk liedje waarbij de stem van zangeres Mette Lindberg je doet afvragen of je naar een volwassen zangeres luistert of naar een kind. Later volgde het nummer Heart Attack, dat nog steeds veelvuldig de ether ingegooid wordt en door menig radioluisteraar meegezongen kan worden.

Het voorprogramma wordt verzorgd door The Benelux: een vierkoppige band die vernieuwende en experimentele muziek maakt. Hoewel niet alle gespeelde songs de aandacht vasthouden, doet de zanger dat zeker wel met zijn bijzondere dansmoves. Die oefent hij vast regelmatig voor de spiegel, anders lukt het nooit om zo te bewegen. Het totaalplaatje is bijzonder en vermakelijk. Na hun aftocht is er een korte pauze. Dan worden de lichten gedoofd en is het tijd om te genieten van the Asteroids Galaxy Tour. De imposante licht- en geluidseffecten, voordat zangeres Mette haar entree maakt, wekken hoge verwachtingen. Dit belooft een supershow te worden! De eerste gedachte die opkomt als Mette het podium betreedt, is: kan zij het wel waarmaken, deze kleine, frêle verschijning?

Al na het eerste nummer kan de conclusie getrokken worden: ja. Haar toonvaste stem, die op cd bij tijd en wijle te vaak de boventoon voert en daardoor soms verveelt, neemt het publiek tijdens het optreden mee naar hogere sferen. De hoge tonen worden moeiteloos meegepakt en in combinatie met de vloeiende dansbewegingen die Mette bij sommige nummers maakt met haar armen, doet ze soms denken aan de Kate Bush uit Wuthering Heights.

De muzikanten blijken ware duizendpoten. Regelmatig blijkt de bassist ineens achter de keyboards te staan of worden er ineens ook wat blaasinstrumenten uit de kast getrokken. Een dwarsfluit, trompet of saxofoon: de muzikanten die Mette bijstaan, zijn van alle markten thuis. Het zorgt ervoor dat de aandacht van het publiek niet kan verslappen. Daar levert Mette zelf trouwens ook een bijzonder goede bijdrage aan. Ze vergeet niets, laat geen steken vallen en vraagt regelmatig met haar lieve stem hoe het iedereen vergaat. Het gaat heel goed met de mensen die besloten hebben om deze avond naar hen te komen kijken! Iedereen beweegt, werkelijk niemand staat stil of stoïcijns toe te kijken. Een feestje, dat is het. Zeker wanneer tegen het einde van de show Heart Attack wordt ingezet. Het feestje bereikt dan zijn hoogtepunt.
De band verdwijnt, de rookmachine gaat aan en het publiek joelt, gilt en fluit.

Ze komt terug, natuurlijk komt ze terug! En nadat Mette een foto van het publiek gemaakt heeft, begint de band aan the Golden Age, het nummer waar iedereen op wachtte. Verbazingwekkend veel mensen genieten met een grijns op het gezicht. Blijkbaar maakt de totale performance bij velen een gevoel van gelukzaligheid los. Niet gek, want het klopt ook allemaal: het licht, het geluid, de toewijding van de muzikanten en daarnaast het charisma van de engelachtige zangeres, die nog steeds zonder zweet op haar voorhoofd over het podium dwarrelt. Na The Golden Age, afkomstig van het album Fruit uit 2009, wordt Major gespeeld, de bescheiden hit van het album Out of Frequency, waar ook het bekendere Heart Attack op te vinden is. En dan is het voorbij. “Thank you, you were the best Dutch crowd ever!” roept Mette de zaal in. Thank you, lief, klein popje. En jullie zijn misschien wel de beste Deense band.