Roodkapje ontrafelt nieuw programma op de Teilingerstraat

Dagmar Veenstra: "Hoe meer ruimte we hebben, hoe meer initiatieven we kunnen ondersteunen en uitvoeren."

Tekst: Jasper Willems ,

Met haar obscure tentoonstellingen, spannende bands en eigenzinnige dansavonden is Roodkapje altijd een ontmoetingsplek geweest waar de creatieveling zonder compromis zijn ei kwijt kan. Vanaf 31 mei is het dus officieel: dan ontrafelt Roodkapje een nieuw programma op een nieuwe locatie. Het pand op de Teilingerstraat in Noord is groter dan de vorige locatie op de Meent en biedt meer mogelijkheden dan ooit voor artiesten en initiatiefnemers in Rotterdam en omstreken. 3voor12 zuid-holland sprak met muziekprogrammeur Dagmar Veenstra over wat we in de nabije toekomst van Roodkapje kunnen verwachten.

Terwijl Rotterdamse poppodia het steeds moeilijker krijgen door gebrekkige steun vanuit de overheid, maakt het altijd actieve undergroundcircuit slim gebruik van de vele onbenutte ruimtes die de stad te bieden heeft. Case in point bij Roodkapje, dat afgelopen jaar de locatie naast de Burgertrut op de Meent heeft achtergelaten om te zoeken naar een groter pand dat meer mogelijkheden biedt. Uiteindelijk zette Roodkapje haar zinnen op een locatie in de Agniesebuurt: een omvangrijk pand aan de Teilingerstraat. Dit gebouw is niet alleen op lange termijn beschikbaar, maar biedt ook kansen om grotere evenementen neer te zetten.

Muziekprogrammeur Dagmar Veenstra: "Toen wij weggingen bij de Meent zijn we door de hele stad gaan zoeken naar leegstaande panden. Zo zijn we op de Westblaak terechtgekomen, op het Hofplein en uiteindelijk hier. Dit pand is eigendom van Havensteder, een wooncorporatie. Havensteder wilde zelf heel graag dat er dingen in Noord gingen gebeuren. Het kantoor van Havensteder zelf is ook wat meer naar deze richting verhuisd, dus ze willen heel graag een positieve boost binnen deze wijk. Net zo hard als wij op zoek waren naar een pand, waren zij op zoek naar een partij die hier iets wilde ondernemen .' Havensteder werkt samen met Stipo om de Agniesebuurt aantrekkelijker te maken en vonden in Roodkapje een enthousiaste nieuwe partner.

Roodkapje krijgt door de afspraken zowel de begane grond als de kelder tot haar beschikking. In de kelder zit een grote zaal voor livemuziek en feesten plus een kleinere ruimte voor o.a. films, lezingen en intieme shows. De grote zaal moet in ieder geval nog op livemuziek worden berust. Het is volgens Veenstra de bedoeling dat pakweg de helft van de ruimte voor publiek toegankelijk is. De andere helft wordt opgesplitst door een opslagruimte en een rookhok. 'Als het aan Eric (den Hartigh, directeur, red.) had gelegen, hadden we nóg meer ruimte gehad", lacht Veenstra. "Het is ook zo: hoe meer ruimte we hebben, hoe meer initiatieven we kunnen ondersteunen en uitvoeren."

De begane grond wordt verbouwd tot expositieruimte. Hier komt onder meer een winkel genaamd de Megashop, waar releases van optredende artiesten en producten van kunstenaars worden verkocht . Daarnaast komt er de MagnetronBar, waar je de hele dag (biologisch verantwoord) kunt eten en drinken. Deze plek is niet alleen belangrijk als sociale trekpleister, maar ook om Roodkapje zoveel mogelijk financieel onafhankelijk te maken. "Je moet niet afhankelijk willen zijn van subsidies.", beredeneert Veenstra. Volgens haar is biedt een horeca-functie broodnodige extra inkomsten. Roodkapje hoopt door middel van horecaexploitatie en entreeheffingen de helft van haar inkomsten zelf te werven. "Dan ga je op zoek naar passende sponsoren. Het hele idee - net als op de vorige locatie - is dat je vanaf de lunch tot aan diep in de nacht hier zou kunnen verblijven. Ik denk dat dát ons qua podium een sterke positie geeft, omdat je niet alleen afhankelijk bent van de optredens en het programma dat je geeft. Dat je bereid bent veel méér te doen."

We Are The World
Die mentaliteit vertaalt zich naar het olijke promofilmpje, een persiflage op USA For Africa's We Are The World. Een flauwe knipoog naar het sentiment dat liedjes zingen de kinderen in Afrika kan redden. De boodschap: Roodkapje wil het heft in eigen handen nemen en de boel professioneler aanpakken zonder haar kernwaarden bij te stellen."Dat deden we stiekem al, alleen nu wordt het ook zo naar buiten gebracht. Wat we op de Meent hebben geleerd kunnen we hier veel beter in de praktijk brengen. De naam van het project op de Meent heette Rottterdam, met drie t's. Hier heet het project dus We Are The World, vandaar dat ik de bandjesavond Band Aid genoemd heb.", lacht Veenstra.

Veenstra en Arnold van de Velde zijn met Band Aid verantwoordelijk voor het gros aan livemuziek in Roodkapje. Vaak zijn dit spannende undergroundbands afkomstig uit indielabels als Subroutine en Snowstar, maar ook internationale bands. Band Aid vormt samen met drie andere evenementen een veelzijdig totaalaanbod. Gespitzen is een interdisciplinaire avond die beeldende kunst in de expositieruimte koppelt aan livemuziek. Stromingen als hiphop, ambient, dub(step) minimal en techno zijn hier volop vertegenwoordigd. MiMa is de avantgarde avond van Michiel Klein (bekend van o.a. de Groningse band Eklin) en Marijn Verbiesen, een muziekavond vol "obscure shit". Interactie, kunst en vernieuwing zijn hier de sleutelwoorden. Elke derde donderdag van de maand presenteert Bebe Beliz VOND.A, waar kunst, visuals en muziek in elkaar vervlochten worden. Club Heimat (Ernst Walgenbach) is de vaste dansavond van Roodkapje dat op iedere eerste zaterdag van de maand plaatsvindt. Nieuw en bekend dj-talent kan hier terecht.

Inventarisatie
Binnen een lokaal muziekklimaat met een schaarste aan kleine podia is het voor Roodkapje van belang zoveel mogelijk zelfvoorzienend te blijven. Naast de vaste kring betaalde medewerkers is er een hechte groep enthousiaste vrijwilligers die allemaal hun steentje bijdragen: bijvoorbeeld in de zaaltechniek, service of promotie. Met meer ruimte dan in de Meent is er niet alleen meer mankracht nodig, maar ook meer middelen. Roodkapje hoopt op haar nieuwe locatie slim te kunnen inventariseren.

Veenstra: "Toen we de locatie op de Meent van isolatiepanelen hadden voorzien, werkten we met een bouwbedrijf die van het materiaal af moest, terwijl wij het goed konden gebruiken. Dat soort hele kleine dingen, daar zijn we altijd naar op zoek. Dat gaat van techniek naar horeca, verbouwingsmaterialen, expositiematerialen. En financiële bijdragen, uiteraard."

Daarnaast blijft Roodkapje nauw samenwerken met externe partijen die eigen evenementen organiseren. Veenstra: "Subbacultcha! gaat hier verder programmeren. Dat zijn incidentele dingen die dus niet vanuit Roodkapje georganiseerd worden: dat is dus een externe partij. Nieuwe bandjes die zich willen presenteren weten ons gelukkig ook te vinden." Hoe zit het met grotere Rotterdamse popfaciliteiten als Rotown, Metropolis, BIRD en Motel Mozaïque? Zien zij interesse om avonden in Roodkapje te organiseren om het bindweefsel tussen actieve podia te verstevigen?

Veenstra: "In eerste instantie proberen we onze programmering zoveel mogelijk samen te stellen met wat wij aangeboden krijgen. Daarnaast gaan we uiteraard op zoek naar dingen die wij er goed bij vinden passen. Dat geldt voor Band Aid, maar ook voor alle andere programmaonderdelen. We staan altijd open - dat hebben we áltijd al gedaan - voor partijen die met een totaalconcept komen", aldus Veenstra. "Tegenwoordig moet je niet op je eigen eilandje zitten, maar proberen samenwerkingen aan te gaan, dingen breder te trekken en de verantwoordelijkheid bij jezelf te leggen."

Op 31 mei vindt de officiële (her)opening van Roodkapje plaats. Op deze avond zullen onder andere Dead Neanderthals, Vakantie, Crying Boys Café, DJ Lonely en Enige Ernstige optreden. Meer info over deze avond en het komende programma vindt je op de website.