Madball vlamt als altijd

All for Nothing en Striking Justice opwarmers

Tekst: Eelco Schippers ,

Op zondag 28 juli kwam de legendarische NYHC band Madball de Baroeg met een bezoek vereren. Een tweetal bands mocht het publiek opwarmen: het Rotterdamse All for Nothing en Striking Justice.

Striking Justice bestaat uit vijf jonge knapen uit Hengelo die ondanks hun jeugdige voorkomen toch al vijf jaar flink aan de weg blijken te timmeren. De zaal wordt getrakteerd op snoeiharde geladen hardcore a la No Turning Back met een rock ‘n roll groove die bij vlagen aan Peter Pan Speedrock doet denken. De band heeft afgelopen maanden flink door Europa en Azie getourd om hun tweede EP ‘De Verharding’ te promoten, en na de Baroeg vertrekt de band naar Rusland meldt de zanger. Of het publiek dus even wat merch wil aanschaffen, zodat de benzine voor de terugreis betaald kan worden.

De Rotterdammers van All For Nothing spelen een thuiswedstrijd. Dat is te merken, want zangeres Cindy lijkt de hele pit persoonlijk te kennen. Altijd gezellig. Female fronted hardcore moet je ding zijn, maar dat zit geramd vanmiddag. De bekendere songs van het laatste album ‘To Live and Die for’ (2012) worden luidkeels meegebruld en er ontstaat een heuse pit. Al met al wordt een strakke, professionele show neergezet. Het enige minpunt is het iets te nadrukkelijke moralistische geleuter van zangeres Cindy tussen de songs door. Dat heeft deze band bepaald niet nodig om te scoren. Spéélûh!!

De veteranen van Madball zijn net begonnen aan een uitgebreide Europese tournee. Alvorens het podium van de bomvolle Baroeg te beklimmen heeft de band er drie festivals in twee dagen op zitten, dus de schwung zit er al lekker in. Voor zover een podiumbeest als zanger Freddy Cricien dat nodig heeft natuurlijk. Over deze zanger gesproken; wat vanmiddag direct opvalt is zijn kapsel. Cricien blijkt tegenwoordig geheel tegen de hardcore gewoonte in lange manen tot zijn oren te hebben! Als dat maar niet betekent dat hij meer tijd aan zijn hiphop project (‘Freddy Madball & DJ Stress’) gaat besteden ten faveure van Madball. Terug naar de show: Ondanks dat er gewerkt wordt aan een nieuwe plaat voor 2014, put de band tot genoegen van het publiek vooral uit het oudere werk. We horen onder andere klassiekers als Demonstrating My Style en It’s My Life voorbij komen, terwijl de band vanmiddag ook gewoon het ‘Set It Off’ shirt (behorend bij de CD uit 1994!) te koop heeft. Als aan het publiek wordt gevraagd wie Madball vandaag voor het eerst ziet gaat slechts een handvol vingers de lucht in. Dat geeft niet alleen aan dat de band een extreem trouwe fanschare heeft, maar ook dat Madball feilloos aanvoelt hoe je je fans moet bedienen: met een fijn potje old school NYHC dus! Hoewel Cricien ons wel adviseert volgend jaar de nieuwe plaat te gaan kopen: ‘You might like it…’