Plan poppodium in Rotterdamse bioscoop Cinerama

Popkantoor in Postkantoor van de baan

Ingmar Griffioen ,

Nieuw plan in Rotterdam: een poppodium in een bioscoop. Een groep muziekliefhebbers onderzoekt de mogelijkheid om een poppodium voor achthonderd bezoekers te huisvesten in drie zalen van bioscoop Cinerama. Dat meldt RTV Rijnmond. Aan ideeën geen gebrek in de Maasstad: dezelfde initatiefnemers zagen hun eerdere plan voor een Popkantoor in het Postkantoor stranden. Ook dit plan wordt ingediend in het kader van het Stadsinitiatief 2013, een jaarlijkse subsidiecompetitie waarvoor € 2,5 miljoen beschikbaar is.

De eigenaren van het pand, Cinerama BV, staan volgens initiator Dave Geensen achter het plan. Ze zouden het pand aan de Westblaak zeer geschikt vinden als poppodium. Het is de bedoeling om de bioscoopfunctie te behouden en drie zalen op de eerste verdieping te verbouwen om een middelgrote popzaal in te richten. Het pand is al geluidsdicht vertelde de Rotterdammer aan Radio Rijnmond. Hij stelt met een 'minimale verbouwing' een popzaal te kunnen inrichten. Het plan wordt vandaag ingediend. Geensen beroept zich op 'een team van twintig experts uit de vastgoed- en cultuursector' en brede steun op Facebook (bijna 2500 likes).

Concurrentie voor het Stadsinitiatief komt onder meer van een schaatsbaan en Kinderkrant 010. Mocht Popkantoor winnen dan wil de groep rond Geensen de 2,5 miljoen steken in de verbouwing en het restant in 'de programmering voor goede live-muziek'. Volgens Geensen werken 'de beste programmeurs van de stad mee' in de vorm van Joey Ruchtie (Rotown/Noorderslag) en Marcel Haug (Metropolis/Oerol). Helemaal zonder subsidie is het initiatief niet van de grond te krijgen, maar Geensen wil dat in drie jaar afbouwen zodat Popkantoor in Cinerama het vierde jaar de eigen broek op kan houden. Half april hoort Popkantoor of ze de voorselectie overleven en 1 juni moet de winnaar bekend zijn.

Rotterdam zit al sinds het sneuvelen van WATT (december 2010) zonder groot poppodium. Het Popkantoor in het monumentale Postkantoor bleek uiteindelijk geen haalbare kaart wegens akoestische bezwaren, bovendien wilde de eigenaar liever een outlet-zaak in zijn pand aan de Coolsingel. Daarnaast zou het gaan om een tijdelijke huurovereenkomst en tijdelijke programmering en de initiatiefnemers willen Rotterdam naar eigen zeggen "liever iets voor de eeuwigheid geven".

Initiatiefnemer Dave Geensen geeft uitleg op Radio Rijnmond.