Eerste editie Fabrique Mozaique op zaterdag 7 september

Redactie 3voor12 zuid-holland ,

Fabrique Mozaïque is een nieuwe spin-off van het Motel Mozaïque Festival. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 7 september 2013, gelijktijdig met de Wereldhavendagen, en staat geheel in het teken van een bijzonder gebied in Rotterdam: Verolme YVC Bolnes. Een rauw, industrieel gebied waar nostalgie heerst en de toekomst zich nadrukkelijk aankondigt. Motel Mozaïque gebruikt het als decor voor én onderdeel van routes met performances en muziekoptredens. Na deze excursies treden diverse acts op, waaronder een van Europa's meest opwindende bands: SKIP&DIE. De kaartverkoop voor Fabrique Mozaïque start op woensdag 21 augustus om 10:00 via de website van Motel Mozaïque.

Fabrique Mozaïque
De formule van het Motel Mozaïque Festival met hedendaagse kunst, nieuwe muziek en indringend theater, krijgt met Fabrique Mozaïque een maritieme variant. Waar het festival de Rotterdamse binnenstad bespeelt en verrijkt met een veelzijdige programmering, stelt Fabrique Mozaïque de industrie en de haven van Rotterdam centraal, als inspiratiebron en locatie. Tijdens afgelopen Motel Mozaïque Festival kregen 700 festivalbezoekers tijdens havenroutes al een voorproefje van dit nieuwe project. Deze eerste editie op 7 september is een opmaat naar grotere edities in de komende jaren. Een jarenlange wens, om binnen de hekken van een fabriek een festival te organiseren, gaat met Fabrique Mozaïque in vervulling.

Verolme YVC Bolnes
De eerste editie van Fabrique Mozaïque staat geheel in het teken van Verolme YVC Bolnes, een rauw, industrieel gebied waar nostalgie heerst en de toekomst zich nadrukkelijk aankondigt. Het immense terrein bestaat uit grote scheepshallen, rijzige kranen en allerlei soorten bedrijven. Een door bomengroei overwoekerde scheepshelling ligt er verlaten bij, maar wordt geflankeerd door de scheepshal (van NMC) waar chique jachten voor Russische miljardairs worden gebouwd. De nostalgische letters VEROLME sieren de hal waar vroeger schepen en nu tanks worden gebouwd. Er zijn gebouwen gesloopt, er worden schepen gerepareerd en leerlingen opgeleid tot lasser. Het Verolme YVC Bolnes gebied bruist van de bedrijvigheid.

Ontdekken
Fabrique Mozaïque organiseert excursies over dit interessante terrein waar bezoeken worden gebracht aan een aantal bedrijven en waar verhalen worden verteld. Over de geschiedenis, het heden én over de toekomst van deze Verolme Boulevard, die wordt ontwikkeld tot woongebied. Op dit moment is het gebied in een fase van transitie: van maritiem, industrieel gebied naar een woongebied. Motel Mozaïque vindt juist deze tussenfase inspirerend. Om te ontdekken, om te verrijken met culturele programma's en uiteraard om publiek uit te nodigen.

Geheel in de stijl van het festival treden er ook bands op tijdens Fabrique Mozaïque, waaronder SKIP&DIE. Verder worden de bezoekers tijdens de routes verrast met kleine performances en muziekoptredens, en zorgen mobiele cateraars voor koffie, drank en kleine hapjes.

SKIP&DIE
SKIP&DIE, een tikkie absurd, opzwepende beats en een frontvrouw die weet wat performen is. De Zuid-Afrikaanse zangeres en kunstenares Catarina Aimée Dahms (Cata.Pirata) en de Nederlandse producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski, Nobody Beats The Drum) vormen het brein achter de Afro-electrobeat formatie. Hun sound kent veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden, mede dankzij hun verre reizen en alle upcoming muzikanten die gaandeweg hun pad kruisten. Met het sterke debuutalbum Riots in the Jungle gaat de band momenteel de hele wereld over. Onlangs gooiden ze nog hoge ogen op het vermaarde Sziget Festival en op Sónar in Barcelona behooorde de bands zelfs tot de absolute favorieten.

Kaartverkoop informatie
De kaartverkoop start woensdag 21 augustus om 10:00 via www.motelmozaique.nl/tickets. Meer informatie over exacte tijden, vervoer, inhoud van de verschillende programmaonderdelen en de startlocatie(s) volgen voor de start van de kaartverkoop via www.motelmozaique.nl

Wereldhavendagen
Fabrique Mozaïque vindt plaats tijdens – en in samenwerking met – de Wereldhavendagen. Dit evenement verstevigt de band tussen de haven, de stad Rotterdam en haar natuurlijke achterland. De Wereldhavendagen vinden plaats op 6, 7 en 8 september. Zie www.wereldhavendagen.nl voor meer informatie.