Interview met vastberaden We Sell Guns

"We hebben onze sound gestript, we willen niet groter klinken dan we zijn"

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Sandra Grootenboer ,

De Schiedamse band Vegas for Millions ging in 2009 uit elkaar, hun laatste optreden was tijdens de verjaardag van 3VOOR12 Rotterdam. Zanger/gitarist Geoffrey Harreman en drummer Steven van Wees zijn in 2012 begonnen met een nieuwe band We Sell Guns. Op 30 maart geven ze hun eerste optreden in de Velvet te Rotterdam. Met de frontman heb ik een interview over wat We Sell Guns te bieden heeft. Waar kan het beter plaats vinden dan op de plek waar het allemaal begon: de oefenruimte.

In 2009 gingen jullie als Vegas for Millions uit elkaar maar jij en Steven wisten toen al dat jullie samen door wilden gaan. Wanneer zijn die concrete plannen ontstaan?

Steven en ik zijn altijd door blijven gaan met muziek maken. Zelf ben ik liedjes blijven schrijven. Alleen passen ze niet altijd bij je gevoel. Toen we twee maanden geleden onze eerste EP af hadden met vier goede songs ontstond het gevoel dat we iets moois in handen hebben. Dat ‘kinderlijke’ enthousiasme miste ik al heel lang. Vooral tijdens het live spelen moet je dan af en toe fake overkomen naar je publiek. Terwijl diep van binnen je weet dat het niet meer spontaan is. De EP zorgde voor meer inspiratie en gaf mij genoeg stof om nieuwe nummers te schrijven.

Je bent verder gegaan met Steven, jullie zijn beste vrienden, is dat ook makkelijk in de omschakeling naar een twee mans formatie?

Die interactie is veel directer, de energie waar je onderling mee kan spelen. Het kan, we kennen elkaar al heel lang. Als we songs aan het maken zijn dan hebben we allebei onze inbreng, Steven komt met een beat of ik speel een rifje. Er ontstaat altijd wel iets wat in dezelfde lijn ligt. Dat brutale, uitdagende is net als koorddansen. Het zit vol risico’s en om dat over te brengen naar het publiek geeft je een goed gevoel. Geen enkele show mag dan ook hetzelfde zijn. Dat is rock ’n roll om daar mee te spelen. We zijn niet perfect en willen dat ook niet ambiëren. Het is leuk als er wat misgaat of je het accent iets anders legt waardoor er nieuwe nummers ontstaan.

Aangezien je voor beide bands de frontman, gitarist en tekstschrijver bent. Is de sound van We Sell Guns anders dan Vegas for Millions? 

We hebben onze sound gestript, we willen niet groter klinken dan we zijn. Cliché of niet, less is more lijkt de perfecte beschrijving. We spelen strofe - refrein – strofe wat erg catchy overkomt. Steven is nog gevarieerder gaan drummen waardoor er meer groove en energie ontstaat. Onze instrumenten staan lager getuned. Live gaat het natuurlijk altijd anders maar we hebben nu een bepaalde sound voor ogen. 

Na onze eerste EP zijn we die weg in geslagen en kijken niet meer terug. Vegas for Millions is een gesloten boek. Daarom willen we ook geen oude nummers spelen. We hebben nu ongeveer vijftien eigen nummers die we graag live ten gehore willen brengen. Zo brengen we onze eigen sound naar buiten en zie je wie we zijn als nieuwe band.

Ondertussen laat Geoffrey twee nieuwe songs horen waarin hij zijn ideeën inderdaad op muzikale wijze kracht bij zet.

Hoe zit het met de bandnaam, zit er een gedachte achter?

Net als met liedjes schrijven kwam het gewoon in me op. Alles wat ik meemaak kan gebruikt worden in dit eerste proces. Spontaniteit is erg belangrijk tijdens liedjes schrijven, videoclips maken en artwork bedenken. Het past ook goed bij de puntige rockmuziek die we maken. Zo ook de bandnaam, het springt in het oog. Het ziet er leuk uit en we willen ook niet te lang gaan nadenken over dit soort dingen. We willen gewoon lol maken. Live ons ding doen en daar past We Sell Guns wel bij.

Live gaat het gebeuren op 30 maart in platenzaak Velvet te Rotterdam. Een week later, op 6 april, geven jullie je eerste echte concert in de Kroepoekfabriek te Vlaardingen. Wat zijn je verwachtingen en misschien belangrijker wat kan het publiek verwachten?  

We hebben met Vegas for Millions meer dan 250 optredens gedaan dus we hebben heel wat ervaring en we zijn ook zelfverzekerd. De setlist is klaar voor de optredens die komen. Steven en ik zijn goed op elkaar ingespeeld, we vertrouwen elkaar blindelings. We hebben zeker voor drie kwartier aan materiaal. Het is natuurlijk afwachten hoe de flow is van de avond. Benieuwd wat de mensen gaan vinden van onze nieuwe songs. 

Er is natuurlijk een bepaalde angst, maar dat hoort ook. Dat zorgt voor die uitdaging en houdt alles fris. Toch zal de tijd het uitwijzen. Te veel opschmuck is schadelijk voor het live geluid, we willen onze sound lekker rauw houden en daaruit de energie halen. We zijn er klaar voor.