The Machine mag anderhalf uur jammen op Roadburn

"We speelden vorig jaar al twee keer en het was erg geslaagd"

Ingmar Griffioen ,

The Machine speelt zondag op de Roadburn Afterburner in 013. Dat is voor de Rotterdamse band al de derde Roadburn-show in twee jaar en frontman David Eering kan daar nog een gig als invaller aan toevoegen. The Machine staat deze maand ook op de Hollandse Nieuwe compilatie.

"We speelden vorig jaar al twee keer en het was erg geslaagd"

The Machine speelt zondag op de Roadburn Afterburner in 013. Dat is voor de Rotterdamse band al de derde Roadburn-show in twee jaar en frontman David Eering kan daar nog een gig als invaller aan toevoegen. The Machine staat deze maand ook op de zeventiende Hollandse Nieuwe compilatie met het nummer Medulla van het nieuwe album Drie.

Het psychedelische stonertrio uit Rotterdam en omstreken ontving vorig jaar voor het eerst een uitnodiging van het festival. "We stonden toen als Roadburn presents op de bill, waarmee ze nieuw talent uit Nederland op het festival willen zetten. Dat was heel erg geslaagd. Ik heb toen zelfs drie keer gespeeld. Met The Machine speelden we nog een keer op de Afterburner omdat die vulkaan roet in het eten gooide en ik ben bij Samsara Blues Experiment ingevallen als gitarist." De sets van The Machine luister je via de links aan de rechterkant.

De eerste plaat van The Machine was eigenlijk een demo die de groep online zette om optredens en aandacht te vergaren. Nadat het balletje rolde stapte een klein Duits label in voor opvolger Solar Corona. Inmiddels zit de groep net als de Limburgse collega's van Sungrazer bij het Duitse Elektrohasch: het label van gitarist Stefan Koglek van de bekende stonerband Colour Haze. Eering: "We hadden vanaf het begin al zoiets van 'als we ooit daar een plaat kunnen uitbrengen dan zitten we goed'. Het is een toonaangevend label in de Europese stonerscene. Ik had al eens contact met eigenaar Stefan voor een avond in Sliedrecht en sindsdien contact gehouden. Dus heb ik de demo van Drie bij hem neergelegd en hij wilde het graag uitbrengen."

"Zijn toewijding en liefde voor muziek spreekt me enorm aan", verklaart Eering. Waarschijnlijk komt de opvolger ook bij Elektrohasch uit. "We hebben het er al over gehad en Drie verkoopt goed. Sowieso is het vinyl al uitverkocht, daar komt een tweede persing van. We hadden ook 160 stuks gekleurd vinyl en die waren binnen een week weg. De cd's gaan ook hard, dus dat is voor Elektrohasch en voor ons goed." De Rotterdammers werken al aan de opvolger, die in ieder geval niet als titel Vier meekrijgt. "We zijn geen Led Zeppelin", lacht Eering.

The Machine treedt veelvuldig in Duitsland op. "Dat is redelijk vanzelf gegaan. Ik heb het idee dat onze muziek in Duitsland nog wat populairder is, ze zijn daar sowieso meer rock-minded. Het helpt natuurlijk ook dat we bij een Duits label zitten en we hebben met Sound of Liberation een internationaal boekingskantoor dat ook in Duitsland zit. We spelen in ieder geval twee weekends in mei shows in Duitsland en we staan in juli op het Burg Herzberg festival, een hippiefestival met acts als Marillion en Motorpsycho waar zo'n 9000 man op afkomen. Wij sluiten daar een kleiner podium af. En er zit waarschijnlijk weer een Europese tour aan te komen."

Zondag speelt The Machine van 19.00 tot 20.30 uur in de kleine zaal van 013 op de Roadburn Afterburner. "Walter (Roadburn-organisator, IG) heeft ons redelijk de ruimte geboden. We spelen geloof ik als enige anderhalf uur, omdat we nog wel eens wat willen jammen en rekken." Drie is tijdelijk te beluisteren op de speciale Roadburn-luisterpaal. Alles over Roadburn lees je op de festivalsite.