Pete Philly probeert het uit in Rotown

Show verloopt nog niet vlekkeloos

Tekst: Jasper de Jong Foto's: Nuray Kursun ,

Nu Pete Philly en Perquisite gescheiden zijn, bewandelen ze ieder hun eigen muziekpad. Perquisite heeft vorig jaar zijn nieuwe solo album uitgebracht, maar Pete gaat volop in de achtervolging. Vanaf oktober 2010 heeft hij van zijn nieuwe album ‘Open Loops’ iedere week een nummer op zijn website gezet, om na 14 weken een heel album af te leveren.

Show verloopt nog niet vlekkeloos

Nu Pete Philly en Perquisite gescheiden zijn, bewandelen ze ieder hun eigen muziekpad. Perquisite heeft vorig jaar zijn nieuwe solo album uitgebracht, maar Pete gaat volop in de achtervolging. Vanaf oktober 2010 heeft hij van zijn nieuwe album ‘Open Loops’ iedere week een nummer op zijn website gezet, om na 14 weken een heel album af te leveren. De  genomineerde site van Pete Philly is de moeite om te bekijken en te beluisteren waard. Als kersje op de taart kun je zijn nieuwe album ook gratis downloaden. Daarnaast komt er in september 2011 alweer een nieuw album uit genaamd ‘One’.

Vanavond komt Pete Philly zijn nieuwe album op het podium neerzetten in Rotown. Het cocnert is aangekondigd als een try-out, ben benieuwd wat dit precies gaat inhouden vanavond. Als de deuren open gaan en de mensen druppelsgewijs binnen komen stromen, blijkt dat de aankondiging van het tussendoor ingelaste optreden als een lopend vuurtje door de sociale media is heen gegaan, want Rotown is vol.

Om 22:00 uur stapt Pete inclusief band het podium op. Hij heeft zichzelf omringt met een DJ, toetsenist, bassist en een multitasking Percussionist/Gitarist/Drummer.
Mijn vraag ‘wat is een muziek try-out?’ wordt al snel beantwoord door Pete; hij legt uit dat hij een avondje ongegeneerd fouten kan maken.
De eerste klanken klinken als werk wat we al van Pete gewend zijn van zijn oude albums; relaxte, laidback hip-hop met vleugjes jazz en vloeiende raps. De muzikanten maken een mooie omlijsting om de rapschilderijtjes en in dat opzicht wordt Perquisite niet per definitie gemist. Wat wel mist is goed geluid. Natuurlijk blijft het excuus, dat het een try-out is, staan maar bij tijd en wijle is het wel heel erg. In het tweede nummer probeert Pete zijn Loop apparaatje uit en dat zorgt voor een flink suizende feedback en die de muziek overstemt.

Het publiek heeft de net opgedane terrassfeer van buiten naar binnen meegenomen en keuvelt er lustig op los. Ze maakt zich niet al te druk over de kwaliteit, zo lijkt het.
Het concert is een trip door het zwarte muzieklandschap; jazz, blues, funk, hiphop, R&B en een vleugje dancehall trekken aan het publiek voorbij. Er worden voornamelijk nieuwe nummers gespeeld, maar er is ook ruimte voor een in de mixer gegooid oudje ‘Time Flies’. Daarnaast wordt er nog een bigbeatachtige, zeer verrassende versie gespeeld van Nirvana’s ‘All Apologies’.
In alles blijft Pete’s relaxte flow doorsijpelen. De mix van rap en zang beheerst hij als geen ander. Natuurlijk is hij niet tevreden over de kwaliteit en lijkt vooral blij te zijn dat het geen ‘echt’ optreden is. Vooral als zijn kabel ook nog eens uit zijn microfoon valt, is de term try-out wel heel erg op zijn plaats. Ook dit laat het publiek gelaten over zich heen komen.

Als de bandleden de laatste noten uit hun instrumenten en keel gooien en het podium verlaten, gaan de handen niet echt op elkaar. Zonder dat het publiek moeite heeft gedaan ze terug te klappen en schreeuwen, komen ze toch terug en spelen een improvisatie. Uiteindelijk krijgt hij hier het publiek mee op de banken en doet iedereen opeens enthousiast mee met het hiphopspelletje ‘ik doe het voor en jullie herhalen’. Pete Philly is verbaasd en verlaat uiteindelijk onder luid geklap het podium.
Pete heeft het duidelijk uitgeprobeerd vanavond en ik hoop dat hij hier veel van opgestoken heeft. Op 21 mei in de Melkweg is het voor het echie.