Dolle boel in Dolhuis Dordrecht met Frans Huxie en Sonic Boom Six op het podium

Een avondje skanken met trompetten en ruige gitaren

Tekst: Lijndert Kooiman Foto's: Joost Peters ,

Alweer het laatste optreden van Sonic Boom Six, althans, voor deze tour dan. Na deze avond zal de band letterlijk direct door naar de studio rijden om aan hun vierde album te werken. Met de Dordtse jongens van Frans Huxie in het voorprogramma staat deze line-up garant voor een prima avondje, en dat is waargemaakt ook!

Een avondje skanken met trompetten en ruige gitaren

Alweer het laatste optreden van Sonic Boom Six, althans, voor deze tour dan. Na deze avond zal de band letterlijk direct door naar de studio rijden om aan hun vierde album te werken. Met de Dordtse jongens van Frans Huxie in het voorprogramma staat deze line-up garant voor een prima avondje, en dat is waargemaakt ook!

De heren van Frans Huxie hebben de vervelende taak op zich genomen om het publiek eens goed warm te spelen. De aanstekelijke ska-punk sound, gemengd met originele lyrics en hier en daar een diepe schreeuw krijgt helaas niet heel veel mensen met zich mee, op een paar trouwe fans na. Toch jammer, want aan de muziek ligt het zeker niet, deze jongens zouden het zelfs prima doen als hoofdact. Helemaal niet verlegen op het podium, en ook niet te beroerd om het publiek in te stormen om eens vanuit een ander perspectief een nummertje te spelen. Volgens de zanger is het overigens geen probleem dat het publiek nog wat stijfjes is, hij begrijpt ook wel dat iedereen zijn krachten probeert te sparen voor Sonic Boom Six. Na een eigenlijk veel te korte set besluit Frans Huxie af te sluiten met nog één laatste knaller, en na deze show weet ineens iedereen wat ‘eclectic saxdriven geekrock’ betekent.

Kort daarop is het de beurt aan Sonic Boom Six. Deze kleine mensjes uit Manchester UK zijn aan de laatste avond gekomen van hun tour. Het is direct raak en het publiek besluit nu wel om los te gaan. Degenen die liever een beetje rustig genieten van de muziek kunnen zich dan ook beter niet in de pit begeven. Er wordt geopend met een paar bekendere nummers zoals 'Sound of a Revolution'. De mix van snelle rap, ska, punk en zelfs wat elektrische beats werkt erg aanstekelijk, en stilstaan bij deze muziek is dan ook erg moeilijk. Wanneer menig voorhoofd bedekt is met een dikke laag zweet is het tijd voor een paar nieuwe nummers. De band wil eerst eens kijken of het publiek het nieuwe materiaal kan waarderen, voor ze er daadwerkelijk studio mee in gaan om het op te nemen. Uiteraard kan iedereen ook het nieuwe werk waarderen. Na een flinke set gespeeld te hebben is het tijd voor de afsluiter. De zangeres komt van het podium af en is met haar korte lengte daarmee direct onzichtbaar. Het publiek wordt in tweeën gesplitst en om een wall of death te vormen. Als je dan je tour afsluit, doe het dan goed. En dat gebeurt! Zo zie je maar weer dat zelfs in de kleinere zaaltjes nog van alles mogelijk is. Na het ruigere werk van nummers als 'Bigger Than Punk Rock' is het tijd om af te sluiten, maar het publiek wil nog veel meer. En je raad het nooit… Ze komen terug op het podium! De toegift wordt akoestisch geopend om de andere bandleden de gelegenheid te geven hun instrumenten weer op te pakken. Frans Huxie wordt ook het podium nog op gevraagd en zo wordt er samen een laatste nummer gezongen. Er wordt zelfs stiekem nog een beetje gecrowdsurft. De doerakken. Oké, nog een paar harde gitaren over het publiek heen rammen en dan moet de band toch echt weer inpakken, er moet namelijk een nieuw album opgenomen worden. Toch nemen ze nog wel even de tijd om het publiek te bedanken in de merchandise stand.

Sonic Boom Six is zeker een bezoekje waard, hopelijk schieten ze op met het album en komen ze snel weer terug in Nederland! En Frans Huxie, tjah, die zijn al in Nederland, en dus ook de komende periode nog regelmatig te zien in Dordrecht en omstreken.