Yoshimi! is een olijke dorpsgek

Van heel stom tot heel goed en alles daartussen

Tekst en foto's Erik Zwennes ,

Rotterdammer Yoshimi! maakt liedjes vol gedetailleerde schetsen van kleine situaties en wonderlijke observaties. Bij vlagen slaat hij de spijker op zijn kop en soms zit voorman Niek er even helemaal naast.

Van heel stom tot heel goed en alles daartussen

Rotterdammer Yoshimi! maakt liedjes vol gedetailleerde schetsen van kleine situaties en wonderlijke observaties. Bij vlagen slaat hij de spijker op zijn kop en soms zit voorman Niek er even helemaal naast.

CONCERT
Yoshimi!, Into the Great Wide Open, Naar Buiten, zondag 5 september 2010

MUZIEK
Rotterdammer Yoshimi! maakt Engels- en Nederlandstalige anarchopop. Denk aan een frisse mix van Harrie Merry, Lucky Fonz III, Spinvis en Roosbeef. Vorig jaar verscheen zijn debuutalbum Milkshakes at the Pizzeria. Inmiddels schrijft hij aan een Nederlandstalig vervolg en heeft hij zijn oudere nummers vertaald om in de set te passen. Live is Yoshimi! een band met een drummer, toetsenist/percussionist en bassist.

PLUS
Yoshimi! bezit de zelfde onbevangenheid en openheid die Lucky Fonz III in zijn eerste jaren tentoonspreidde. Een klap van de molen, genialiteit, humor en veel speelplezier. Voorman Niek vertelt verhalen over zijn liedjes. Bijvoorbeeld over de uitvinder van de parachute of over een dure vakantie met pinguins. De nieuwe liedjes zijn het best. De teksten kloppen en ze zijn pakkender dan het oudere materiaal. Het nieuwe nummer 'De Eerste en de Laatste & Messed Up' is een hoogtepunt. Yoshimi! kan er maar geen einde aan breien, vergeet steeds aan te kondigen dat dit toch echt het laatste nummer is, dus knoopt hij nog maar een cape om en gooit er nog maar een ‘Xylofoon Cyclus’ tegenaan.

MIN
Niek en zijn band zijn vreselijk irritant wanneer je niets kunt met de vrije school-mentaliteit die Roosbeef ook om zich heen heeft hangen. Wanneer een nummer wordt opgedragen aan een wolk ('Hé, wolk met je neus in de lucht') komen zowaar Villa Achterwerk en Ernst, Bobby en de Rest samen. Je moet er maar klaar voor zijn. Af en toe sjeest Niek zichzelf voorbij in de goed bedoelde babbels tussen de nummers door. Dan begint het publiek te morren en gaan zijn bandleden zuchten. Deze band is nog niet zo strak en professioneel dat de slimme popliedjes altijd werken. Dat heeft tijd nodig.

CONCLUSIE
Yoshimi! is veel leuke gekkigheid; soms briljant, soms doodvervelend. Hij past in ieder geval enorm goed bij dit festival en het eiland. Een aantal nieuwe liedjes doen verlangen naar meer. Want tijdens de briljante momenten blijkt mafkees Niek een groot talent voor de toekomst.

CIJFER:
7-