SP Rotterdam: "Wethouder geef ons een groot poppodium terug" SP Rotterdam: "Wethouder geef ons een groot poppodium terug"

Partij wil nieuw poppodium in stationsgebied

, Ingmar Griffioen

SP Rotterdam: "Wethouder geef ons een groot poppodium terug"

Partij wil nieuw poppodium in stationsgebied

Ingmar Griffioen ,

Rotterdam schreeuwt na het verdwijnen van WATT om een groot poppodium. De SP zet in op een nieuw poppodium in het stationsgebied. De partij vreest anders imago- en economische schade voor de stad en verwijt de nieuwe cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) een gebrek aan durf en daadkracht.

Partij wil nieuw poppodium in stationsgebied

Rotterdam schreeuwt om een groot poppodium. Grotere bands doen na het verdwijnen van WATT de Maasstad niet meer aan en het culturele veld en partijen als Mojo willen dat het programmatische gat snel gevuld wordt. De SP zet in op een nieuw poppodium in het stationsgebied, dat momenteel vernieuwd wordt. De partij vreest anders imago- en economische schade voor de stad en verwijt de nieuwe cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) een gebrek aan durf en daadkracht. Ondertussen staan organisaties als De Nieuwe Oogst en WaterFront te trappelen om popconcerten te organiseren.

Eerder kwam SP Rotterdam al met een petitie voor een nieuw poppodium in Rotterdam. "Politici durven hun vingers nergens meer aan te branden na het WATT-debacle", schrijft de partij nu. De socialisten eisen dat de wethouder Rotterdam een groot poppodium teruggeeft. "Alles kan, maar niemand wil of durft. We zijn blij met Rotown, Exit en in de toekomst Worm in het centrum, maar deze podia hebben een grote broer nodig. De SP wil het plan voor een nieuw podium in het CS-kwartier verder uit laten werken door de wethouder. Maar de politieke wil is er niet, ook niet in de gemeenteraad."

Wethouder Laan bestrijdt die visie. Via woordvoerder Marieke van Gruijthuijsen laat ze weten dat er een breed draagvlak voor een nieuw te bouwen poppodium is. "Ook in de politiek. Maar de vraag is: wat is de doelgroep, hoe groot is die en wat wordt de programmering? We moeten eerst kijken naar de inhoud en dan pas naar een locatie. Wie weet is er wel een bestaand pand dat voorziet in die behoefte, maar eerst moet die behoefte duidelijk zijn." Leon Ramakers (ex-Mojo eigenaar) vertelde dinsdag in een door De Nieuwe Oogst georganiseerde discussie dat Rotterdam wat hem betreft een nieuwe zaal van twee- tot tweeëneenhalfduizend bezoekers kan gebruiken, eventueel met een kleine zaal erbij.

Labelbaas en podiumdirecteur van de Exit Leen Steen pleit vandaag in een column juist voor een klein podium voor 250 tot hooguit 500 man. Te realiseren in het centrumgebied waar Rotown, Exit, de Unie en over een jaar ook Worm zitten. Hij waarschuwt dat een nieuwe megazaal tot nieuwe exploitatietekorten zal leiden. De SP denkt daarentegen aan een groot nieuwbouwpodium in het gebied rondom het Centraal Station, dat tussen nu en 2030 omgebouwd moet worden tot een hip stadsdeel. Volgens de politieke partij is in de ambitieuze plannen en investeringen daar ruimte voor een podium. "Dat geld is er." Dat is volgens woordvoerder Van Gruijthuijsen nog maar de vraag. "Er wordt op rijksniveau bezuinigd op cultuur en dat moet lokaal ook gebeuren."

Het is volgens Van Gruijthuijsen niet zo dat de al begrote subsidie voor WATT, 1,2 miljoen per jaar tot 2012, automatisch toevalt aan een nieuw poppodium. "Daarover wordt dit najaar een besluit genomen. Voor de lange termijn wordt eerst gekeken wat er nodig is. Het geld gaat hoe dan ook naar de popsector." Wel vrijgekomen vanuit de WATT-subsidie is twee ton, waarvoor vele partijen een popgericht plan hebben ingediend. Twee van de drie plannen zouden gehonoreerd zijn. "Het gaat om twintig goedgekeurde projecten, die heel divers van aard zijn. Dus van een serie concerten tot een klein festival en workshops, samen goed voor honderdvijftig activiteiten." Die projecten lopen van nu tot voorjaar 2011 en zijn volgens haar bedoeld om acuut het gat van de WATT-programmering te vullen.

De Nieuwe Oogst wil graag helpen de nood te ledigen door popconcerten te faciliteren. Het vroegere Urban Culture Podium wacht al maanden op de beloofde verbouwing van de Maassilo, die nu akoestisch ongeschikt zou zijn voor concerten. Woensdag 15 september stond de verbouwing in een commissievergadering op de agenda. De wethouder wil zich echter nog verder beraden en komt er in de commissie van 6 oktober op terug. De SP reageerde daarop dat De Nieuwe Oogst, na WATT, "het volgende slachtoffer van Laan dreigt te worden". Directeur Sam Maipauw is ervan overtuigd dat De Nieuwe Oogst, die oorspronkelijk op 25 september open moest gaan, er hoe dan ook komt. "De vraag is alleen wanneer. Het komt er op neer dat we dit najaar niet kunnen programmeren. Dat willen we ook niet met deze akoestiek. Ook heb ik al vier mensen moeten laten gaan, zoals mijn horecamanager."

Het podium nam eerder al concerten als The Opposites en Typhoon & New Cool Collective van WATT over, maar week daarvoor uit naar Off_Corso. "In de Maassilo moeten we nu voor concerten telkens apparatuur inhuren en dat is te duur. Met apparatuur kopen wacht ik graag tot de verbouwing definitief is." Maipauw meent dat Rotterdam het door het vorige college genomen besluit wel moet uitvoeren. In zijn optelsom kan hij dan meteen een deel van de verloren popfunctie opvangen. "Als onze zaal af is heeft Rotterdam weer een podium voor rond de duizend bezoekers en wij willen best tijdelijk popconcerten faciliteren. Ik denk dat de gemeemte er verstandig aan doet, op dit aanbod in te gaan, want Rotterdam heeft nu geen geld om iets nieuws te bouwen. En het kan toch niet zo zijn dat de één-na-grootste en jongste stad van Nederland geen groot poppodium heeft."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam