The Secret Love Parade stoeit live met dierensamples in de Jamming Squeak Studio The Secret Love Parade stoeit live met dierensamples in de Jamming Squeak Studio

Indietronic van de bovenste plank

, Tekst & foto's: Job den Dulk

The Secret Love Parade stoeit live met dierensamples in de Jamming Squeak Studio

Indietronic van de bovenste plank

Tekst & foto's: Job den Dulk ,

Nog niet iedereen weet ervan maar aan de rand van het Stadhuisplein ligt een unieke geluidsstudio waar Rotterdamse muzikanten gratis kunnen opnemen. Grrr Jamming Squeak is de officiële naam, maar in de R’damse volksmond sprak men al snel van de ‘dierenstudio’. De drie dames van The Secret Love Parade gaven er vrijdag een optreden en lieten zien wat je allemaal kunt met dierensamples.

Indietronic van de bovenste plank

Sinds de lente van 2010 resideert de Jamming Squeak studio aan het Stadhuisplein. Bedenker is de Italiaanse kunstenares Paola Pivi. In opdracht van Sculpture International Rotterdam verzon zij dit publieke kunstwerk. Een projectleider werd aangetrokken en meerdere technici gingen aan het werk om Rotterdamse muzikanten van dienst te zijn. Het idee is simpel: iedereen is welkom om zijn of haar muziek op te nemen, en kan gratis gebruik maken van de ruimte en de technici. De enige voorwaarde is dat je muziek maakt/mixt met de samplebank van dierengeluiden. Kortom, het is hier altijd dierendag!

De opening werd in de lente gedaan door Spinvis die oa. zijn nummer Ronnie mixte met vogelgeluiden. Sindsdien hebben veel muzikanten zijn voorbeeld gevolgd en zijn er behoorlijk wat liedjes opgenomen. Daarnaast spelen er elke vrijdag artiesten die live de dierengeluiden mixen. Vorige week stond I Am Oak er nog te spelen, en deze vrijdag is het de beurt aan het Amsterdamse trio The Secret Love Parade.
De concerten beginnen hier altijd vroeg, dus de eerste klanken klinken al rond kwart voor acht. Een twintigtal mensen zit op de gezellige banken te kijken naar het glazen hokje waar de drie dames achter hun instrumenten plaatsnemen. Je merkt meteen dat deze vorm van een concert bezoeken aandoet als een huiskamerconcert, waarbij het geluid ook nog eens heel erg goed is. Enige minpunt is dat je niet echt contact hebt met de artiest door de glasbarrière.
Gelukkig maken de fijne elektronische indie popliedjes van The Secret Love Parade veel goed. De twee zangeressen zetten een feeëriek sfeertje neer, en doen in de verte wel denken aan een band als Au Revoir Simone of het Nederlandse Anderson. Het spelen lijkt ze makkelijk af te gaan, vooral de gitariste/zangeres Janna is constant inventief aan de haal met gitaarloopjes en sample machientjes (al gaat er wel eens fout maar dat wordt dan weer snel hersteld) . Af en toe horen we een krokodil of een aap voorbij komen. De liedjes zitten allemaal goed in elkaar en liggen fijn in het gehoor, en dat er daarnaast nog ruimte is voor experiment is een pre. Iedereen die de band voor het eerst ziet deze avond is dan ook aangenaam verrast en er worden veel cd’s verkocht na de show. Het gaat de dames dan ook voor de wind. Hun debuut-cd is ook uitgekomen in Korea en Japan, zoals we al konden zien bij de Wereld Draait Door. Het sympathieke Nederlandse indielabel Snowstar Records waar ze het album op uitbrachten heeft blijkbaar goede contacten.

Rond 21.00 u druipen we voldaan af richting kroeg; wat dat betreft is die vroege concerttijd wel een pre, je hebt nog wat aan je avond! Hou de site www.grrr.nu in de gaten voor de komende concerten. Muzikanten die willen opnemen kunnen via de site een plekje boeken in de studio. Vrijdag 8 oktober is er een speciale editie in samenwerking met Your Space, op beide plekken spelen bands, waaronder Yoshimi en S As In Assassins.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam