Nieuw hiphopfestival in Ahoy Rotterdam vlagt met grote namen

Bridgin' The Gap wil "grootste van Europa" worden en bruggen bouwen

Tomas Delsing ,

In tijden waarin veel festivals maar met moeite het hoofd boven water kunnen houden, ontstaat zo af en toe - geheel tegen de conjunctuur in - een nieuw initiatief. Zo zal 28 mei 2011 in Ahoy Rotterdam voor de eerste maal Bridgin' The Gap worden georganiseerd. Het naar verluidt "grootste indoor hiphopfestival van Europa" vlagt onder voorbehoud met grote namen als The Wu Tang Clan, Rakim en Public Enemy.

Bridgin' The Gap wil "grootste van Europa" worden en bruggen bouwen

In tijden waarin veel festivals maar met moeite het hoofd boven water kunnen houden, ontstaat zo af en toe - geheel tegen de conjunctuur in - een nieuw initiatief. Zo zal 28 mei 2011 in Ahoy Rotterdam voor de eerste maal Bridgin' The Gap worden georganiseerd. Het naar verluidt "grootste indoor hiphopfestival van Europa" wil een brug slaan tussen generaties van hiphopliefhebbers en vlagt onder voorbehoud met grote namen als de Wu-Tang Clan, Rakim en Public Enemy.

"Er is in Nederland nog geen grootschalig en kwalitatief hoogstaand hiphopfestival, terwijl die in veel andere landen wel succesvol georganiseerd worden. We verwachten dus wel dat er een markt voor is", aldus Hovik Torkomyan, medeorganisator van het evenement. "Festivals als Lowlands blijven in crisistijd ook gewoon uitverkopen. Mensen zoeken juist nu in muziek een uitvlucht. We richten ons daarom op een totaalbeeld van de hiphopcultuur. Zo zullen, naast muzikanten op vier podia, ook graffitikunstenaars aanwezig zijn om voor de visuele aankleding te zorgen."

De brug in de festivalnaam moet gebouwd worden tussen meerdere generaties hiphopfans. Om dat te bereiken richt de organisatie haar pijlen op de grondleggers van het genre: "We zijn in gesprek met onder andere Wu-Tang Clan, Public Enemy, Jedi Mind Tricks en Dead Prez, maar ook jonge Nederlandse acts krijgen hun podium. De liefhebbers van de Amerikaanse grondleggers zijn nu in de dertig, vaak kennen zij bijvoorbeeld Winne niet. Andersom weet de jonge generatie weer weinig van het ontstaan van het genre. Die twee groepen willen we samenbrengen." Overigens benadrukt de organisatie dat nog geen van de genoemde namen ergens een handtekening onder heeft gezet. "We hopen over twee maanden meer duidelijkheid over het programma te hebben."

De timing van het festival, middenin een economische crisis en aan de vooravond van grote kabinetsbezuinigingen, lijkt ongelukkig. Toch is het optimisme groot: "We rekenen helemaal niet op subsidies om de begroting rond te krijgen. We moeten het vooral hebben van de toegangskaarten en zijn op dit moment hard op zoek naar sponsors uit het bedrijfsleven", aldus Torkomyan. Medeorganisator Monique van Melle weet te melden dat er in ieder geval al één iemand is die vertrouwen heeft in de opzet: "Ahoy is ontzettend enthousiast over het idee, we krijgen vanmiddag zelfs een aanbevelingsbrief van de directeur."