'Watt moet grootste homo-discotheek van Europa worden'

Lef in food and drinks wil medio 2011 door als Club Lef XL

Ingmar Griffioen ,

Het pand van Watt krijgt een nieuwe bestemming: midden 2011 moet 'de grootste homo-discotheek van Europa' de deuren openen als Club Lef XL. Momenteel wordt het pand verbouwd zodat het volgend jaar 2500 bezoekers kan huisvesten. Het café-gedeelte moest deze vrijdag al openen, alleen ontbreekt de exploitatievergunning nog.

Lef in food and drinks wil medio 2011 door als Club Lef XL

Het pand van Watt krijgt een nieuwe bestemming: midden 2011 moet 'de grootste homo-discotheek van Europa' de deuren openen. Het Rotterdamse gay-café Lef in food and drinks wil verder als Club Lef XL. Sinds het faillissement van Watt staat het voormalige poppodium aan de Rotterdamse West Kruiskade leeg. Momenteel wordt het pand verbouwd zodat het volgend jaar 2500 bezoekers kan huisvesten. Het café-gedeelte moet deze vrijdag 26 november al de deuren openen, alleen ontbreekt de exploitatievergunning nog. Party-organisator Ted Langenbach verbaast zich hogelijk over de plannen, gezien de problemen met het pand en de kritieke situatie van de uitgaanscene van de stad. Zo is de Baja Beach Club net failliet gegaan.

Club Lef XL is goed nieuws voor de gayscene en voor café Lef in food and drinks, dat in oktober nog moest sluiten wegens geluidsoverlast. Een conflict over de regelgeving zou inmiddels uitgesproken zijn en naar verluidt is de gemeente Rotterdam nu content dat de homo-disco zich over het pand aan de West Kruiskade ontfermt. Volgens de gemeente is 'de gay club een zeer welkom geschenk voor de stad en de Nederlandse gay gemeenschap in het algemeen', zo liet de Lef-organisatie weten aan de site Gay.nl. Woordvoerder Marieke van Gruijthuijsen bevestigt namens de Wethouder van Cultuur dat de gemeente welwillend staat tegenover de exploitatie en plannen van Lef.

Momenteel is er zowel een interne verbouwing als een renovatie gaande. Vanwege enkele noodzakelijke aanpassingen is het pand pas half 2011 beschikbaar. Dan is het plan om de zalen ook doordeweeks te benutten voor onder meer cultuurprogrammering, popconcerten, cabaret en filmnachten, zo meldt de Gaykrant. Van Gruijthuijsen: "Maar het is ook een pand met historie, waar nog wat aan moet gebeuren. Wij hebben gewaarschuwd wat de heersende problemen zijn." Een terechte kanttekening; door gebrekkige isolatie vormde geluidsoverlast één van de grote problemen voor Watt.

Desondanks heeft de afdeling Horeca en Evenementen van de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting tot op heden nog geen nieuwe vergunningaanvraag binnen voor het pand. Zonder geldige vergunning is het uitgesloten dat het café van Club Lef vrijdag al de deuren opent. Vanochtend heeft de beoogde exploitant alsnog een gesprek aangevraagd, bevestigt woordvoerder Robert van Heiningen: "Er is nu een afspraak gemaakt voor een eerste gesprek om een vergunningaanvraag in te dienen. Dat betekent niet dat de vergunning nu verleend wordt. Er is meer tijd nodig om te onderzoeken of ze aan de eisen voldoen. Dus ze kunnen in ieder geval niet voor het weekend open."

Alexander van Klaveren van Club Lef geeft toe dat de datum van vrijdag niet gehaald wordt, maar wijt het ontbreken van een vergunning aan de gemeente. Vanwege de drukte met de verbouwing heeft hij geen tijd nu op de plannen in te gaan. De Gaykrant heeft de hand gelegd op de specificaties van wat met 5000 m2 de grootste gay en gay minded discotheek van Europa moet worden: "Een grote zaal voor 1400 bezoekers, een basement club voor 500 man, een café-restaurant met een 200m2 groot parkterras, een oud-Hollands feestcafé, een complete fashion- en lifestyle store en een inpandige binnentuin, verdeeld over drie verdiepingen, met op de bovenste een VIP jacuzzi deck met vier achtpersoons jacuzzi's, een VIP buitenbar en persoonlijke bediening per jacuzzi. In totaal biedt het complex straks plaats aan 2500 bezoekers."

Ted Langenbach heeft de berichten over Club Lef ook meegekregen. "Eerst ging de ene Watt failliet en toen de andere en nu gaat een opeens een klein café dat normaal honderd mensen herbergt dat pand vullen?" Een homo-discotheek met een capaciteit van 2500 mensen ziet hij dan ook niet gebeuren. "De gayscene is hier heel klein. Sowieso komen homo's in Rotterdam niet buiten, omdat ze dan in elkaar geramd worden. Vorige week was hier nog een homo-feestje. Daar kwamen honderdvijftig mensen op af. Dan heb je een beeld van hoe groot de scene hier is. Mensen gaan liever naar steden als Antwerpen en Keulen." Langenbach memoreert ook de geluidsproblematiek die Watt mede nekte. "Ze hebben nog geen vergunning? Dan moeten ze eerst voor 6 miljoen het pand verbouwen."