Stukafest Rotterdam kiest voor veelzijdigheid tijdens derde editie

publiek een avond lang welkom in studentenkamers

Tekst: Linda Wimmenhove ,

Donderdag 11 februari vindt de derde editie van het Studentenkamerfestival (Stukafest) plaats in Rotterdam. De avond begint met een beginfeest in CBK en eindigt in het NAI met een optreden van Go Back To The Zoo. 3voor12 Rotterdam werd geprikkeld door de line-up en het concept en had een gesprek met Lija van Vliet, één van de organisatoren.

publiek een avond lang welkom in studentenkamers

Donderdag 11 februari vindt de derde editie van het Studentenkamerfestival (Stukafest) plaats in Rotterdam. Het festival is ook toegankelijk voor niet-studenten. De avond begint met een beginfeest in CBK, waar je onder genot van een Stukahap kan kijken naar Ernest van der Kwast en Wilfried de Jong, en eindigt in het NAI met een optreden van Go Back To The Zoo. 3voor12 Rotterdam werd geprikkeld door de line-up en het concept en had een gesprek met Lija van Vliet, één van de organisatoren.

Voor een ieder die Stukafest niet kent, wat is het?

Stukafest is 10 jaar geleden ontstaan in Nijmegen. Het is begonnen met een paar kamers, waar vrienden kwamen optreden. Daarna is het uitgebreid naar 11 steden. In Rotterdam vindt dit jaar de derde editie plaats. We willen ons van de andere steden onderscheiden door een grootstedelijke aanpak en het multidisciplinaire karakter. De helft van de artiesten die optreden komen uit Rotterdam. Er is gekozen voor meerdere kunstvormen en samenwerking met CBK, NAI en galerie Witte de With. In de laatste locatie is bijvoorbeeld danseres Nina Boah te zien.

Hoe hebben jullie de studenten bereid gevonden om hun kamer ter beschikking te stellen?

De meeste studenten waarvan we dit jaar de kamers mogen gebruiken kenden Stukafest al, doordat ze al eerder gastheer/vrouw zijn geweest of het festival als bezoeker hebben bezocht. We hebben ook oproepen geplaatst op de universiteit. Verder hebben we ingepraat op onze vriendengroep en aangegeven dat het een bijzondere en unieke ervaring is om een privéconcert in je eigen huiskamer te hebben.

De line-up is indrukwekkend. Hoe hebben jullie de acts geselecteerd?

Door heel veel op internet (YouTube) te zoeken hebben we een deel van de acts gevonden. Verder hebben we contact gehad met artiestenbureaus die ons hebben geadviseerd. Een aantal acts hebben we persoonlijk aangesproken en enthousiast gemaakt voor Stukafest. Vrienden van de organisatoren hebben ook tips aangedragen en op deze manier is de line-up geworden zoals het nu is.

Wat maakt Stukafest uniek, behalve dat het in studentenkamers plaats vindt?

Een studentenkamer is klein. Twintig mensen kunnen elk optreden bijwonen, dit geeft het een huiselijk en intiem karakter. Doordat het zo klein is, wordt een artiest uit de eigen comfortzone gehaald. Het festival heeft verder een multidisciplinair karakter en een divers aanbod zoals mime en rockbands. Het publiek bezoekt meerdere locaties op een avond, waardoor het allemaal verschillende avondjes uit lijken. De kamerbewoner beslist zelf wat er wordt geserveerd en niet iedereen zit keurig op een stoel. Dit maakt het festival vrijblijvend en los. De bezoekers beslissen zelf wat ze gaan zien, maar moeten wel goed plannen, omdat sommige locaties wat verder uit elkaar liggen.

Wat zijn de toekomstplannen voor Stukafest?

Landelijk is het de bedoeling dat er meer steden bijkomen. Wageningen heeft nog geen Stukafest. Verder is het de bedoeling dat Stukafest ook in hbo steden gaat plaatsvinden. Den Haag is bijvoorbeeld een stad met veel potentie en geschikt voor Stukafest. In Rotterdam moet het festival meer ingeburgerd raken, zodat mensen in februari al de Stukafestkriebels krijgen.

Welke acts zijn volgens jou een must see?

Ik ben erg enthousiast over de hele line-up en het is onmogelijk om één act te tippen. Wat iemand leuk vindt heeft vooral met smaak te maken. We hebben geprobeerd om voor iedere smaak iets te vinden. Liefhebbers van rock kunnen naar Elle Bandita. Verder hebben we een avontuurlijk act; dansen in het donker met Low Lux. Ook is er een burlesque act te zien, de Test Dollies. Studenten zijn over het algemeen toch wat preuts (al denken zelf dat dit niet zo is) en met deze act kunnen we zien hoe open ze staan voor verschillende kunstvormen. We hebben de winnaar van de Wim Sonneveldprijs, Yora Rienstra, weten te strikken. Ook bijzonder is Gerard O., die een bewerking van 25 minuten van Romeo & Julia heeft gemaakt. Kortom, er is genoeg te zien.

Wil jij kans maken op gratis toegang tot Stukafest? Vermeldt dan bij de bestelling van je tickets “3voor12”. Onder de bestellers worden 2 passepartouts voor Stukafest verloot. De gelukkigen worden bekend gemaakt op het beginfeest en krijgen hun geld terug. Voor tickets, ga naar www.stukafest.nl