Bloot op een woonboot met Live in Your Living Room in Groningen

Rotterdammers muiten woonboot

Tekst en foto's: Maurice Dielemans ,

Live in Your Living Room is ook een terugkerend fenomeen op belangwekkende festivals als Crossing Border en Eurosonic/Noorderslag. Als unieke locatie is gekozen voor drie totaal verschillende huiskamers in de Groningse binnenstad, zoals een rijtjeshuis, een grote woonboot en een aangenaam ruim atelier, midden in hartje hoerenbuurt.

Rotterdammers muiten woonboot

Alweer voor de 24ste keer op rij nestelt het driedaagse combifestival Eurosonic/Noorderslag zich in de gezellige Groningse binnenstad. Je moet haast wel van goeden huize komen, wil je niet onmiddellijk verdwalen in een gekmakend labyrint van showcases en conferenties. Vanaf donderdag 15 januari tot zondag 18 januari ligt het bioritme van popjournalisten, labelbazen en muzikanten overhoop. De godganse dag doet men weinig anders dan netwerken, liters bier drinken en oeverloos ouwehoeren over niet altijd even boeiende achtergrondzaken, zoals muziekmarketing en popjournalistiek. Hotels, restaurants en met name de Grote Markt puilen uit met muziekzakenlui die bijna allemaal een heel andere artiesten oplepelen als je hen vraagt wie er in 2009 definitief gaat doorbreken.

Op het toonaangevende Eurosonic/Noorderslag kom je werkelijk allerlei muziekstijlen van verschillende kwaliteit tegen. Je kan simpelweg niet onvoorbereid aan de slag gaan. Hoewel het programmaboekje dit jaar onhandig groot is en vol met cryptische bandomschrijvingen (in het Engels uiteraard) staat, functioneert dit onmisbare naslagwerkje als de bijbel voor festivalgangers. Een paar goede wandelschoenen, wat Groningse koek en een dikke winterjas, om de nachtelijke vrieskou te trotseren, blijken bepaald geen overbodige luxe. Iedereen zou er echter goed aan doen om die hectische festivaltaferelen minstens één avond heel even te passeren. Al die tijd dat je bezig bent met rennen tussen verschillende podia is doodzonde en lang niet zo gezond als het misschien lijkt.
Wie wel eens afreist naar SXSW, het Amerikaanse voorbeeld van Eurosonic/Noorderslag, weet bovendien dat een hele avond op één plek doorbrengen eigenlijk de beste strategie is om zo min mogelijk iets te missen. Zou het eigenlijk niet helemaal geweldig zijn om het festival alleen maar vanuit een luie stoel te beleven?

Live in Your Living Room is ook een terugkerend fenomeen op belangwekkende festivals als Crossing Border en Eurosonic/Noorderslag. Die akoestische huiskamershows blijken nog immer een bijzonder spannend concept voor zowel publiek als bands. Dit jaar ligt de nadruk op de grote steden waarin Live in Your Living Room de afgelopen jaren actief is, oftewel  Rotterdam, Utrecht en het Belgische Gent. Als unieke locatie is gekozen voor drie totaal verschillende huiskamers in de Groningse binnenstad, zoals een rijtjeshuis, een grote woonboot en een aangenaam ruim atelier, midden in hartje hoerenbuurt.

De intieme concerten van Live in Your Living Room beginnen overigens niet helemaal zorgeloos. Zo komt er een Gentse band, die zoals velen de afstand naar Groningen nogal onderschat, niet opdagen en valt ook de opkomst op de eerste avond ietwat tegen. De tweede avond, die met drie Rotterdamse bandjes, blijkt gelukkig veel beter uit te pakken. Op die frisse tweede festivaldag muiten de bands Pourquoi Me Reveiller, Special Power en Face Tomorrow, een heuse woonboot in de Groningse grachten en geven zichzelf helemaal bloot. Het is eigenlijk een godswonder dat deze paradijselijke huiskamer met zoveel enthousiast volk aan boord gewoon blijft drijven. Het is meteen al raak met de verfrissende theaterfolkmuziek van Pourquoi Me Reveiller. Een zanger-gitarist die heerlijk brult als Tom Waits, twee huppelende meisjes die de melancholische vrolijkheid van Belle and Sebastian uitstralen en ook nog een drummer die zich met een soort van kartonnen doos behelpt, breken uiteindelijk met serieuze en sobere imago van akoestische singer-songwritermuziek. Enig puntje van kritiek is dat de performance van Pourquoi Me Reveiller soms meer lijkt op kleinkunstcabaret dan popmuziek. Pourquoi Me Reveiller is niet zozeer typisch Rotterdams, wel aandoenlijk en ook creatief.

Publiekstrekker van de Rotterdamse avond is vanzelfsprekend afsluiter Face Tomorrow, dat daags na de woonbootshow voor een kleine 3000 man op Noorderslag in de Oosterpoort speelt. Naar eigen zeggen zijn de emorockers niet heel erg in rustige akoestische muziek thuis. Toch weten de buitengewoon sympathieke muzikanten juist te overtuigen door de bombast van de nieuwe cd In the Dark, het debuut voor platenlabel Excelsior, eenvoudig te vertalen naar een zekere ingetogenheid en kwetsbaarheid met een hoog gehalte aan kippenvel. Met zowel oude als nieuwe nummers laat de band horen muzikaal enorm gegroeid te zijn. Daar staat tegenover dat de zelfmedelijdensongteksten nog niet helemaal volwassen te zijn. Het is jammer dat de band die voor emorock typerende kleinzerigheid de ontwikkeling van de band enigszins in de weg staat. Niettemin is Face Tomorrow meer dan klaar voor grote festivals als Lowlands en Noorderslag. Ook een doorbraak over de grenzen zou geen probleem moeten opleveren.

Hoogtepunt van de Rotterdamse avond is ongetwijfeld de fijnzinnige supergroep Special Power, met een ijzersterke en riante bezetting muzikanten uit de bands van Harry Merry, Cheech Wizard en Doodoo’s Coffee. Frontman Rob van Gameren blijkt een muzikale alleseter die zijn voorkeur voor driekwartsmaten en uiteenlopende artiesten als Joanna Newsom en Soft Machine bepaald niet onder stoelen of banken steekt. Jazzy arrangementen, ingetogen singer-songwritermuziek, uitbundige poprock en heerlijk sentimentele countryrock komen langs en vloeien moeiteloos samen. Jammer dat de band nog zo weinig live te zien is en je nu uitgerekend in Groningen moet zijn.
Momenteel werkt de band nog aan een cd die wel eens de verrassing van 2009 zou kunnen worden. Festivals als North Sea Jazz en Metropolis zouden er goed aan doen om Special Power nu alvast te boeken voor de zomermaanden, die zeer waarschijnlijk lang en heet zullen worden.

Het succes van de Rotterdamse editie van Live in Your Living Room wordt een dag later nog nagevierd met drie interessante bands uit Utrecht: Mr. Love and the Stallions, Blaudzun, Silence Is Sexy. Het eerste bandje is duidelijk nog wat onwennig in een akoestische setting. De vluchtige popsongs van Mr. Love and the Stallions weten daarom niet heel erg te overtuigen. Een gebrek aan sterke songs is ook duidelijk merkbaar bij Silence Is Sexy. Het harmonieuze en sterk door Crosby, Stills and Nash geïnspireerde format blijkt echter wel bijzonder geschikt voor een huiskamerconcert.
Het relaxte sfeertje in de huiskamer van Gerard Goosen is geenszins te vergelijken met de drukte in Oosterpoort, waar ondertussen heel popmuziekminnend Nederland o.a. ziet hoe De Dijk de Popprijs krijgt uitgereikt.
Live in Your Living Room biedt echter de zeldzame mogelijkheid om even die festivalgekte te ontvluchten.