Finale Urban GPZH in Watt Finale Urban GPZH in Watt

Zuid-Holland barst van urban-talent

, Tekst: Jelena Barisic Foto's: Megin Zondervan

Finale Urban GPZH in Watt

Zuid-Holland barst van urban-talent

Tekst: Jelena Barisic Foto's: Megin Zondervan ,

In de categorie Urban van de Grote Prijs van Nederland voert hiphop met vijf van de zes finaleplekken zoals gewoonlijk de boventoon. Vanavond blijkt echter dat dit geen eentonigheid teweeg hoeft te brengen en strijden zes erg verschillende finalisten voor de hoofdprijs.

Zuid-Holland barst van urban-talent

In de categorie Urban van de Grote Prijs van Nederland voert hiphop met vijf van de zes finaleplekken zoals gewoonlijk de boventoon. Vanavond blijkt echter dat dit geen eentonigheid teweeg hoeft te brengen en strijden zes erg verschillende finalisten voor de hoofdprijs.

Lady K-Wida mag als eerste act de avond openen en krijgt daarmee de moeilijke taak om het publiek op te warmen. Dat blijkt geen moeilijke taak voor de zangeres; de reggaeritmes van haar band en haar zuivere stemgeluid zorgen ervoor dat weinigen stil kunnen blijven staan.
 
De Zonen van de Zeerover volgen na een korte pauze met een foute start, maar weten zich snel te herstellen. De mannen maken rauwe Nederlandstalige hiphop, afgewisseld met een gevoeliger nummer begeleid door een pianosample. Hun supporters zijn in elk geval enthousiast.

UnknownEye komt op met een grote aanhang, zowel op stage als in de zaal. Zijn teksten worden begeleid door duistere beats die in elk ander geval waarschijnlijk moeilijk te verwerken zouden zijn. In dit geval werkt de energieke uitstraling van UnknownEye echter aanstekelijk en slaat zijn enthousiasme over op het publiek.

Van alle finalisten past Kulinair waarschijnlijk het meest in het rijtje van de wat bekendere Nederhop artiesten. Zijn stijl is duidelijk verstaanbaar en niet erg uptempo, waardoor het geheel af en toe een tikkeltje ingehouden lijkt. Desondanks weet de man een goede kwaliteitsshow neer te zetten.

Tijdens het optreden van Concept gaat er iets mis bij de geluidsman, waardoor vrijwel alle nummers slecht verstaanbaar worden. Erg jammer, want Concept heeft overduidelijk een boodschap over te brengen, eentje die nu niet zo goed overkomt. De beats zitten wel hoorbaar vol met soul en Concept sluit af met een nummer waaruit zijn liefde voor hiphop goed blijkt.
 
Het publiek is nog een rookpauze aan het houden of is vroegtijdig naar huis gegaan, waardoor Ill-Legal zich als laatste act van de avond aan een halflege zaal moet bewijzen. Hun Joegoslavische afkomst is goed terug te horen in hun teksten; deze gaan veelal over de Balkanoorlog en de dingen die zij hebben doorstaan. “Maar we hebben niet alleen janknummers”, verklaren ze, waarop ze erin slagen een handvol mensen in de beste pit van de avond te krijgen.

Daarna is het aan de vakjury om een winnaar uit te roepen. Maar ook het publiek heeft inspraak bij de GPZH en er is eigenlijk geen applausmeter nodig om te horen dat er voor UnknownEye het hardst gejuicht en geklapt wordt. Na een kwartier overleg is de jury eruit; ook de Grote Prijs gaat dit jaar naar UnknownEye. Een welverdiende hoofdprijs, hoewel de overige finalisten na hun verlies niet vergeten dienen te worden; vanavond hebben de bezoekers in Watt een mooi voorproefje gekregen van een erg getalenteerde selectie opkomende Zuid-Hollandse artiesten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam