A Brand bouwt spanning op A Brand bouwt spanning op

Energieke show van Belgen in Rotown

, Tekst: Marin van Campen

A Brand bouwt spanning op

Energieke show van Belgen in Rotown

Tekst: Marin van Campen ,

In eigen land is A Brand al zeer populair. Nederland begint nu ook eindelijk door te krijgen dat deze formatie uit Antwerpen best aardig kan spelen. Al vijf jaar zijn de heren bezig met deze band. Drie albums en vele optredens in hun thuisland is het resultaat tot nu toe. A Brand is vanzelfsprekend al eens eerder in Nederland geweest, maar de groeiende bekendheid levert deze band hier nu ook eindelijk volle zalen op. Zo ook zaterdagavond in Rotown.

Energieke show van Belgen in Rotown

A Brand werd dit jaar op Eurosonic al veelvuldig getipt door de kenners. Dit bericht heeft onze Maasstad inmiddels ook bereikt, want Rotown is goed gevuld. Het is er ook erg warm. Het lekkere weer van dit weekend lijkt hierbinnen nog eens een graad of tien hoger te zijn. Goed voor de drankomzet van dit poppodium, maar daar komt het publiek niet specifiek voor. De aanwezigen zijn hierheen gekomen om te kijken en vooral te luisteren naar deze band uit Antwerpen.

In hun typerende witte pakken met zwarte overhemden komt het Vlaamse vijftal het podium op. De heren nemen een aparte opstelling in. Blijkbaar is iedereen in deze band gelijk, want ze staan alle vijf naast elkaar, met de drummer in het midden. Het past maar nèt op de planken van Rotown.

De zaal lijkt in het begin nog even aan onze zuiderburen te moeten wennen, maar opeens is daar herkenning. In één van de eerste nummers wordt met de gitaar het bekende melodietje gesampled uit Daft Punks' Da Funk.

A Brand heeft goed nagedacht over de setlist van vanavond. Er zit een weloverwogen opbouw in deze show, want de nummers worden steeds opzwepender en dat merk je ook aan het publiek. De lekkere, stevige discorock van de Antwerpenaren doet soms denken aan mede-Belgen Soulwax, maar de act van deze avond is eigenlijk nergens mee te vergelijken. Rockbands uit de jaren zeventig hebben ook een duidelijke invloed gehad op A Brand. Dit is duidelijk te horen in hun eerste single Riding Your Ghost. Later op de avond klinken er meer gitaargeluiden zoals we die kennen van eerdernoemde Daft Punk. Dit keer geen samples, maar alleen de elektronische klank van de gitaar doet dit belletje rinkelen.

Met nauwelijks pauzes tussen de nummers zit de vaart er lekker in. De toehoorders komen echter pas laat op gang, ondanks de vele songs met spring- en danspotentie. Hierbij is helemaal vooraan wel wat beweging te zien, maar even later gaat de rest van de aanwezigen ook los. Misschien is het wel vanwege het feit dat de band vaak onzichtbaar lijkt. De rookmachines hullen de Belgen geregeld in nevelen, maar dat is gelukkig alleen visueel. Het publiek heeft eindelijk de kat uit de boom gekeken en de herhalende vraag “You wanna hear guitar?” wordt dan ook met gejuich beantwoord.

Een uur lang hebben de heren van A Brand volle bak gespeeld, maar het publiek wil meer. De onvermijdelijke toegift volgt dan ook snel. Het tweede nummer is een AC/DC-cover. Thunderstruck valt dan ook prima in de smaak. Nog één keer af en op voor de Vlamingen om te eindigen met hun hit Hammerhead.

A Brand timmert al jaren aan de weg, maar in 2009 lijkt niets deze band meer in de weg te staan. In ieder geval in Nederland, want in eigen land geniet dit vijftal al langer grote populariteit. A Brand zal dan ook hoog op de lijstjes staan van de festivalbezoekers komende zomer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam