TING! in Ferro Dome een fascinerend spektakel TING! in Ferro Dome een fascinerend spektakel

Scapino en Nits vormen boeiende match

, Tekst: Kees-Jan Visser Foto's: Wim Barzilay

TING! in Ferro Dome een fascinerend spektakel

Scapino en Nits vormen boeiende match

Tekst: Kees-Jan Visser Foto's: Wim Barzilay ,

Met TING! zijn Scapino Ballet Rotterdam en popband Nits een samenwerking aangegaan die fascinerend uitpakt. Dat wordt nog eens versterkt door de locatie waarop de voorstelling gespeeld wordt: de rauw industriële omgeving van een leegstaande gashouder aan de Keileweg in Rotterdam West.

TING!

TING!

Artistiek leider Ed Wubbe liet zich voor deze jubileumvoorstelling, Scapino bestaat zeventig jaar, inspireren door flarden van herinneringen in zijn hoofd. Films van Fellini en David Lynch, zijn eerste bezoek aan het circus, muziek van de Nits. Het leidde uiteindelijk tot de boeiende dansvoorstelling, waarbij de band met Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips live zijn nummers speelt. Het podium staat middenin de gashouder, de tribunes staan er omheen. 

Extra laag

TING!

TING!

Wat de match tussen Scapino en de Nits sterk maakt is dat beiden openstaan voor een wandeling buiten de gebaande paden. Wubbe heeft zich laten inspireren door de nummers van de Nits, maar kiest niet voor een rechtstreekse ´vertaling´. “Meestal volg ik juist niet de strekking van een nummer, maar laat ik de dansers er tegenin gaan; als het wringt en schuurt, als de dingen niet helemaal kloppen, wordt het spannender”, zegt hij in het programmaboekje. Daarin stelt Hofstede terecht dat de dans een extra laag in de muziek brengt die hij zelf nooit had kunnen verzinnen.

Absurd

TING!

TING!

Het is wel de sfeer van de nummers die je terugziet in de dans. Intiem en teder bij The Long Song en Giant Normal Dwarf, vervreemdend bij The Red Dog en A Touch of Henry Moore, opzwepend bij In The Dutch Mountains. Bij dat laatste afsluitende nummer wordt in het midden van de ronddraaiende dansvloer een feestelijke eettafel opgedekt. Het feestmaal, één van de dansers, ligt in rode glitterzwembroek op een zilveren schaal op tafel. Het is maar één van de vele absurde of, afhankelijk van je gevoel voor humor, grappige scènes die voorbij komen in TING! Ook de ietwat griezelige clown die een prominente rol speelt, werkt op de absurde humor-lachspieren. Vooral als hij opeens over de dansvloer driewielert. 

Speelplezier

TING!

TING!

Met de deelname van zes circusstudenten van Codarts Rotterdam zit er naast de clown nog veel meer circus in TING! Er wordt gejongleerd met hoeden, geslingerd aan touwen en gebalanceerd met vrouwen. Je komt als kijker eigenlijk drie paar ogen tekort. Al is het alleen maar om ook te kunnen zien met hoeveel speelplezier de Nits-heren deze avond beleven. Het is even wennen voor de band, omdat er vanwege de choreografie natuurlijk geen ruimte is voor improvisatie. Maar het is net of ze de twintig Nits-nummers die in TING! voorbij komen met nieuw elan spelen. Na afloop joggen ze, samen met de dansers, met een big smile nog drie ererondes over het podium. Het hadden er deze avond ook best vier mogen zijn.

TING! wordt nog tot en met 9 oktober gespeeld in de Ferro Dome. Voor enkele voorstellingen zijn nog kaarten te koop op www.scapinoballet.nl

TING!

TING!

TING!

TING!

TING!

TING!

TING!

TING!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam