Rondreizend popfestival De Popronde eindelijk ook in Gouda Rondreizend popfestival De Popronde eindelijk ook in Gouda

“En voor volgend jaar wil ik groeien, meer bands, meer locaties en aparte optredens”

, Ramon Keyzer

Rondreizend popfestival De Popronde eindelijk ook in Gouda

“En voor volgend jaar wil ik groeien, meer bands, meer locaties en aparte optredens”

Ramon Keyzer ,

Eindelijk een beetje reuring in Gouda. Op zondag 2 oktober doet het landelijke rondreizende gratis popfestival de Popronde voor het eerst Gouda aan. En voor een eerste keer wordt er meteen groots uitgepakt met 35 optredens op 15 locaties. Dus wil jij de nieuwe De Staat, Blaudzun, Kensington of Racoon in jouw lokale kroeg zien voordat ze doorbreken? Kom dan op 2 oktober naar het centrum van Gouda.
Maar waarom strijkt de Popronde nu pas neer in Gouda? Wat komt er allemaal bij kijken om dat te realiseren? En wat mogen we verwachten? 3VOOR12 Rotterdam sprak de initiator, organisator, boeker en coördinator Gerben Roskam een ruime week voor aanvang.

De Popronde

BD Gouda

BD Gouda

De Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland en biedt talentvolle opkomende bands de gelegenheid ook eens buiten de eigen regio te spelen. Voordat ze doorbraken stonden bands als Blaudzun, Racoon, De Staat, Go Back To The Zoo, Roosbeef en Handsome Poets op de Popronde in kleine kroegjes, galerieën en podia door heel het land. Dit jaar doen 40 steden mee waaronder op zondag 2 oktober Gouda. Eindelijk ook in Gouda dus. “Tsja, dat verbaasde mij ook wel, blijkbaar is er nog nooit iemand geweest die dit heeft opgepakt” legt Gerben uit. “De Popronde wil ook niet nog groter groeien dus dit was de laatste mogelijkheid. En als geboren en getogen Gouwenaar miste ik de muziekactiviteiten in het centrum. Ik vond het tijd dat er op muzikaal gebied wat meer gebeurt in Gouda. Ik doe dit echt voor Gouda!”

Aanpak

Curcuma

Curcuma

En Gerben doet de voorbereiding ook helemaal alleen. Van het regelen van locaties, boeken van bands tot het ronddelen van de flyers en posters. “Dat was nog wel goed te doen, als je maar op tijd begint”.

Maar hoe doe je dat, waar begin je? “De eerste contacten legde ik in januari op Eurosonic / Noorderslag”, legt Gerben uit. “Daar heb ik een korte pitch voor Gouda gehouden. Daarna is er dan een centrale meeting met alle popronde coördinatoren waarin de vorige editie wordt geëvalueerd en er vooruit wordt gekeken. Daar krijg je heel veel handige tips en adviezen, dat was erg fijn. Je krijgt dan nog heel wat documentatie en deadlines toegestuurd en daarna wordt je in het diepe gegooid, dat vond ik wel prettig.”

“Vanuit de landelijke organisatie ontvang je nieuws over bands, formats en posters, zij doen de centrale coördinatie en onderhouden de contacten met mediapartners als OOR en 3VOOR12.” Op de dag zelf is er vanuit de centrale Popronde organisatie ondersteuning maar ook vanuit poppodium So What en daarbuiten helpen vrijwilligers mee. En een aantal locaties heeft ook eigen mensen lopen.

De locaties

De Tapperij

De Tapperij

Nadat de Popronde selectie van 138 acts eenmaal bekend was is Gerben ze allemaal gaan beluisteren. Voor Gouda waren er op 2 oktober ruim 100 acts beschikbaar. Veel van de benaderde locaties waren meteen enthousiast en wilden meedoen. “Als snel had ik er 13. Daarna kwamen er nog twee op eigen initiatief naar mij toe.”

De keuze voor de acts is aan de locaties, afhankelijk van het budget en wat er het beste past. “In eerste instantie kom ik met een voorstel op basis van wat de locaties leuk vinden, welk budget er is en of er versterkt of onversterkt gespeeld kan worden. Ik ben de boeker voor de bands en probeer een gevarieerd programma samen te stellen”. Op ongeveer de helft van de locaties wordt onversterkt gespeeld. “Maar dat geeft juist een goede afwisseling”.

2 oktober

Kleischuur

Kleischuur

In de datum was niet veel meer te kiezen, maar zondag 2 oktober kwam eigenlijk best goed uit. “De steden die al langer meedoen hebben de vrijdagen en zaterdagen, de studentensteden de donderdagen en daardoor waren alleen de zondagen nog over” vertelt Gerben. “Maar met zondag 2 oktober ben ik er blij. Dan is ook de maandelijkse koopzondag en is er een platen en cd-markt op de Markt. We starten al om 15.00 uur en de centrale informatiecaravan staat tussen de kraampjes op de platenmarkt. Zo proberen we zowel de shoppende mensen als bezoeker van de platenmarkt te verleiden ook even bij dat ene bandje in die kleine kroeg te gaan kijken.”

De acts - aanraders

Poster

Poster

Volgens Gerben moeten we alle 33 acts zien, dat wordt lastig op één avond. Maar hij heeft wel een paar aanraders voor ons. “Zelf vind ik The Grand East fantastisch, dat is hele lekkere vuige rock ’n roll, zij spelen om 20.15 uur ‘in ’t zonnetje’ in de Keizerstraat. Zij zijn op dit moment ook de meest geboekte band in de Popronde en dat zonder extra aandacht vanuit 3VOOR12 of OOR”. Andere aanrader is de garage-noise-rock van BARTEK en de Rilan & the Bombardiers. “Deze band is al wat bekender, heeft al op Sziget gespeeld en in het voorprogramma van Chef’s Special, zij sluiten af in De Tapperij. En 45ACCIDBABIES is ook een aanrader, daar speelt iemand uit Gouda in. Stillmode speelt al vroeg (om) maar is ook een echte aanrader, heerlijk poppy met wat electronica, die zouden het best eens ver kunnen schoppen.” De folk van Pitou en de alternatieve pop van Ann White zijn er nog twee die we volgens Gerben niet mogen missen.

Er is een breed programma samengesteld, maar hiphop ontbreekt tijdens de Popronde in Gouda. “Ik had graag Dusty willen hebben maar de locaties willen dit jaar geen hiphop, dat is wel jammer.  Storksky en The Overslept had ik ook graag willen hebben. Maar ik zit nu volop in het programma van Gouda en daar ben ik heel erg blij mee.”

Verwachting

“Mijn verwachting is dat het een heel vet festival wordt en dat Gouda dit gaat omarmen. Dat ze gaan zien dat het ook heel erg leuk is voor de stad dat dit soort initiatieven wordt opgepakt. Het is voor mij geslaagd als de locaties achteraf zeggen dat het leuk en gezellig was. Veel locaties doen ook mee om hun klanten even iets extra’s te geven, met live muziek de klanten zich nog meer welkom laten voelen.”

Volgend jaar weer

Of er een tweede editie komt is niet eens een vraag. “Volgend jaar wil ik groeien, meer bands en meer locaties en er iets bij te doen zoals zo’n platenbeurs. En ik wil ook mensen vanuit buiten de stad trekken. Er zijn nu al locaties die naar mij toe zijn gekomen of ze volgend jaar mee mogen doen. Er is nog veel potentieel in Gouda, veel ondernemers die er zelf ook iets voor willen doen. En als de locaties een positieve ervaring overhouden zal dat ook zijn uitwerking krijgen op andere potentiële locaties. Verder lijkt het mij leuk om iets met sessies te doen, voor de radio. Of, zoals ze in Delft deden, een band op een bootje laten rondvaren.” Genoeg ideeën dus nu al voor de Goudse Popronde in 2017.

De Popronde in het centrum van Gouda start op zondag 2 oktober om 15.00 uur.


Popronde Gouda, de acts:

45ACIDBABIES, A Brighter Light, Ann White, Backgammon Music, BARTEK, Blupaint, CYNBEL, David Benjamin Music, Electric Company, Jo Goes Hunting, Judy Blank, Karel J. Schepers, Marten Fisher, Orange Maplewood, Pitou, Potman Jr., Radio Eliza, Rilan & the Bombardiers, Ruud Fieten, Sascha Elisah, Silent War, Single Pilot, St. Solaire, STATESMEN, Stillmode, The Badger and the Bass, The Grand East, The Rising Sun, The Royal Engineers, The Wanderer, The Yukon Club, Tolls & Thijs Boontjes Dans- en Showorkest


Popronde Gouda, de locaties:

De Kleischuur, Gouda-inhetzonnetje, Bar de Tapperij, Brownies & Downies Gouda, Heb ik VIA, House of Goods, Magic & Wonders, So What!, StudioGonz, Rock Maniac Records Cultuurhuis Garenspinnerij, Gouda Studio's, curcuma & Zoet en Zalig.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam