Interview Baroeg Open Air 2016 Interview Baroeg Open Air 2016

Het beste visitekaartje dat een podium zich kan wensen

, Mick Arnoldus

Interview Baroeg Open Air 2016

Het beste visitekaartje dat een podium zich kan wensen

Mick Arnoldus ,

Voorafgaand aan Baroeg Open Air gingen wij even langs bij het podium Baroeg, diep op Zuid gelegen, om met de organisatie een beetje vooruit te blikken op het festival. We werden ontvangen door David Kuiper, die onder andere de programmering van de Electronic Stage geregeld heeft. Baroeg Open Air vindt deze zaterdag plaats in het Zuiderpark. Als de vorige edities een indicatie geven, wordt het wederom een festival dat zich kenmerkt door een sterke alternatieve programmering en een bijzonder goede sfeer.

Wat maakt het festival volgens jou zo bijzonder?

Dat komt naar mijn idee door de combinatie van muziekstijlen die we hebben, het fijne publiek en onze vrijwilligers. En omdat het gratis is natuurlijk.

Draait het festival geheel op vrijwilligers?

Nou dat niet, maar zonder hen zou het onmogelijk zijn geweest. Ze doen bijna alles, op de beveiliging, de techniek en de programmering na. Het geeft toch een fijner gevoel als ook bijvoorbeeld het barpersoneel betrokken is bij wat je als festival probeert te doen. Je komt weleens op festivals waar het de mensen achter de bar niets uitmaakt wat er aan de andere kant gebeurt, en dat merk je toch wel als bezoeker denk ik.

Welke acts die er dit jaar staan zou je ons zeker aanraden?

Arkona (Large Stage)

Arkona (Large Stage)

Op het grote podium staat rond etenstijd de Russische folkmetal band Arkona, dat wordt volgens mij een geweldig feest. The Deaf speelt er ook, daar ben ik wel benieuwd naar. Spasmodique opent, die hebben we mede dankzij de Popunie kunnen boeken. Een hele goede Rotterdamse band. Op de Talent Stage staat Order of the Emperor, ook mede dankzij de Popunie, ook een hele goede Rotterdamse band.

Er zijn dus drie podia met de Talent Stage erbij?

Ja dat hebben we creatief aangepakt. De Talent Stage wordt later op de dag namelijk de Electronic Stage. Daar moet je zeker naar de opener gaan kijken: Hologram_. Hele diepe, gelaagde muziek is dat, waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Zardonic sluit het af, dat is een crossover van drum and bass en metal. Echt de ideale act voor een festival als Baroeg Open Air als je het mij vraagt.

Letten jullie daar ook op, of de acts die geboekt worden uitdragen wat Baroeg wilt zijn?

Tot op bepaalde hoogte. Je bent natuurlijk afhankelijk van de acts die op dit moment toeren, en je wilt ook een beetje naar het commerciële aspect kijken. Je moet ook kijken of je iets kunt boeken wat veel publiek trekt, anders kun je als gratis festival niet blijven bestaan. Maar we proberen zeker wel de parels van een bepaald genre te strikken, en ook goede regionale acts halen we er graag bij.

Heeft het festival daardoor ondertussen al een bepaalde naam opgebouwd, waardoor artiesten ook graag willen komen?

Ik denk dat Baroeg zelf daar al voor zorgt. Bands komen bij ons spelen vóór ze echt groot worden. En dan zien ze dat het hier goed geregeld is. Ze worden goed ontvangen, en bijna altijd hebben ze het naar hun zin. Ook weer dankzij onze zeer actieve vrijwilligers. Andersom is het festival ook een visitekaartje voor Baroeg. Mensen komen op dat grote festival, en raken zo bekend met ons.

Zijn jullie nog bezig met groeien? Zit er nog rek in?

Bong-Ra (Electronic Stage)

Bong-Ra (Electronic Stage)

We zijn in 9 jaar van 2500 naar 7500 bezoekers gegaan. Dat is natuurlijk mooi. En als we kans zien om groter te worden gaan we daar zeker naar kijken, maar het is niet een doel op zich. Wat we wel merken is dat het organiseren steeds makkelijker gaat. Je weet alles en elkaar steeds beter te vinden.

Zijn er behalve goede muziek nog andere dingen te zien?

Wat ik erg gaaf vind is dat we Lastplak (street-art collectief uit Rotterdam, red.) dit jaar weer erbij hebben, en dat ze auto’s gaan spuiten. Er hebben zich een aantal opgegeven en die worden straks live bespoten met graffiti. Lastplak was er al op eerdere edities, toen hebben ze nog doeken verkocht. Dat was helemaal het plan niet, daar hadden we niet over nagedacht. Maar we bleven maar smekende mailtjes krijgen van mensen die het heel graag wilden hebben. Zulke dingen vind ik echt gaaf.

Staan er dit jaar ook weer tenten?

Ik zeg altijd tegen mensen dat het niet uitmaakt of het gaat regenen omdat we tenten hebben, maar dit weekend zit dat sowieso wel goed. We hebben eigenlijk altijd wel redelijk weer gehad. Dat is toch fijn met een gratis festival. Als mensen een kaartje gekocht hebben en het regent zullen ze minder snel denken: ‘ach laat maar zitten deze keer’.

Wij van 3voor12 Rotterdam zijn er in ieder geval bij, kaartje of geen kaartje, weer of geen weer. Check ook de facebookpagina van het festival en geniet na het weekend van ons fotoverslag!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam