Amanda bergman @ Rotown Amanda bergman @ Rotown

Groots, open en ingetogen tegelijk.

, Tekst: Kees Braam Foto's: Bente van der Zalm

Amanda bergman @ Rotown

Groots, open en ingetogen tegelijk.

Tekst: Kees Braam Foto's: Bente van der Zalm ,

Met een angstaanjagend mooie plaat op zak en een ton aan ervaring in de muziekindustrie, heeft Rotterdam het genoegen vanavond de Zweedse zangeres Amanda Bergman te verwelkomen. Voor wie haar nog niet kent van haar voormalige band Amason: deze Zweedse schone staat garant voor een avond vol dromerige melodieën.

Amanda Bergman @ Rotown

Amanda Bergman @ Rotown

De zaal aan de Nieuwe Binnenweg staat een kwartier voor aanvang van het concert slechts halfvol, maar daar komt gelukkig snel verandering in. Wanneer de bandleden één voor één het podium betreden en een zweverig intro inzetten, is het muisstil. De vocaliste van vanavond laat nog even op zich wachten. Pas wanneer haar band heeft laten zien wat deze in haar mars heeft, verschijnt er achter uit de backstage een krullerige gedaante. Verschillende mensen in de zaal knikken na het horen van de eerste noten instemmend: dit is goed.

Amanda Bergman @ Rotown

Amanda Bergman @ Rotown

Een groot deel van het dit jaar verschenen debuutalbum “Docks” wordt gespeeld. Opener “Golden” is een up-tempo nummer en later blijkt dat veel nummers deze eigenschap met elkaar delen. Ook is er ruimte voor langzamer werk, met single “Taxis” en “Questions”. Hoewel Amanda Bergman een verlegen jonge vrouw lijkt, is er meer dan genoeg ruimte voor spontaniteit en humor wanneer de toetsen het halverwege de set begeven en er geïmproviseerd moet worden. Een korte pauze wordt ingelast en de zangeres vertelt met trots over haar land van herkomst: Zweden. “Wij wonen ver weg van de stad, in een weide omgeving waar bijna geen mensen zijn”, lacht ze lichtelijk ongemakkelijk. Haar leven in de weide omgeving weerklinkt in de muziek, die groots, open en ingetogen tegelijk klinkt. 

Amanda Bergman @ Rotown

Amanda Bergman @ Rotown

Na een uur zit het er na een tweetal toegiften tot ongenoegen van velen alweer op. Hoewel de band inmiddels het podium verlaten heeft, blijft de sfeer die Amanda Bergman hier met haar band heeft neergezet nog geruime tijd hangen. Het is knap hoe het vijftal uit Zweden de groots geproduceerde muziek van “Docks” op zeer overtuigende wijze naar een live-situatie weet te vertalen. Rotterdam zal Amanda ongetwijfeld snel weer terugzien.    

Amanda Bergman @ Rotown

Amanda Bergman @ Rotown

Amanda Bergman @ Rotown

Amanda Bergman @ Rotown

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam