A Festival Downtown 3.0 A Festival Downtown 3.0

Aanstormend talent, maar ook grote namen

, Mick Arnoldus

A Festival Downtown 3.0

Aanstormend talent, maar ook grote namen

Mick Arnoldus ,

Deze zaterdag strijkt A Festival Downtown neer in het centrum (je verwacht het niet) van Rotterdam. Stichting De Nieuwe Lichting, ook verantwoordelijk voor het Eendracht Festival, ontving ons aan het Schieblock om eens toe te lichten wat we kunnen verwachten. Bovendien stelden ze voor ons ook nog een playlist samen op Spotify, zodat je even voorbereid als enthousiast op pad kunt gaan!

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen A Festival Downtown en het Eendracht Festival?

Het Eendracht Festival is een Rotterdams showcasefestival. Op het Eendracht Festival bieden we alle Rotterdammers die iets tofs doen een podium. Alleen maar Rotterdamse makers en alle genres/scenes dus. Bij A Festival Downtown willen we laten zien hoeveel ontwikkelingen er gaande zijn binnen de elektronische muziek. We laten daarbij natuurlijk de Rotterdamse parels op elektronisch gebied zien, maar ook nationale en internationale helden.

Zijn er ook overeenkomsten aan te wijzen?

Ja zeker. Sowieso natuurlijk dat er een flinke overlap aan locaties is. En daarnaast dat er een hoop Rotterdamse artiesten in de lineup staan. Maar waar het bij het Eendracht Festival juist gaat om spelen tussen al je stadsgenoten, laten we bij A Festival Downtown de lokale parels spelen tussen hun (inter)nationale helden. We hebben in Rotterdam belachelijk veel talent op het gebied van elektronische muziek, maar dat is niet altijd even zichtbaar. Met A Festival Downtown willen we dat aan iedereen laten zien.

Wat willen jullie nog meer bereiken met het festival?

We willen ook iets bieden wat verder gaat dan de bekende dingen. Laten zien dat er binnen de elektronische muziek meer is dan house, techno, of EDM. Wij zeggen weleens dat je geen vraag kunt hebben naar iets wat je niet kent. Dus zetten wij ons in om er voor te zorgen dat je het kent. Daarom is het festival ook gratis toegankelijk. Zo houden we de drempel laag en kunnen we zo veel mogelijk mensen met iets nieuws kennis laten maken. En met de grotere namen op het affiche trekken we ook mensen van buiten Rotterdam.

Wat kunnen we verwachten van de twee buitenpodia?

Er komt een groot podium dat min of meer de mainstage zal zijn. Daarnaast komt er nog een podium waar de jongens van Masego Soundsystem staan samen met Indica Dubs, uit de UK. Dat is best een gave boeking, mensen komen daar echt speciaal voor naar Rotterdam.

Ondertussen komt Tamara van Noodlebar erbij zitten. Ze heeft iets te vertellen over een tram die tijdens het festival rondrijdt, en niet zomaar één.

Vertel Tamara, wat gaat er gebeuren in die tram?

Mensen kunnen straks in de tram aan de slag met een modulaire synthesizer. Dat is een synthesizer die uit verschillende delen, modules, is opgebouwd. Je kunt alle modules op een andere manier met elkaar verbinden, en zelf bepalen wat er dan uitkomt. Het is in de vorm van een soort workshop: je krijgt wat uitleg, dan probeer je er zelf wat op te spelen, daarna krijg je weer wat uitleg en vervolgens kun je er weer wat op spelen.

Gaaf! Waar rijdt die tram?

Hij maakt een rondje vanaf het Centraal Station, via de Nieuwe Binnenweg en het Heemraadsplein weer terug. Je kunt in en –uitstappen waar je wilt, op alle normale tramhaltes langs de route.

A Festival Downtown begint zaterdagmiddag en gaat door tot diep in de nacht. Het vindt plaats op loopafstand van het Centraal Station, maar je kunt dus ook de tram pakken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam