Talent blijft maar bovendrijven op ‘Singer & Songwriters’ avonden

Jessy Yasmeen en Lenya laten verschillende geluiden horen binnen het genre

Tekst: Debbie Meerkerk ,

Een historische locatie, intieme sfeer en goede muziek. Iedere woensdagavond vindt Singer & Songwriters plaats in het sfeervolle café van De Machinist. Singer & Songwriters biedt artiesten een podium aan waar zij het eigen repertoire ten gehore kunnen brengen. Op de vierde avond van 2016 is het de beurt aan twee Rotterdamse singer-songwriters. De 21-jarige Jessy Yasmeen met haar oprechte liedjes, waarin de inspiratie van Bob Dylan en Angus & Julia Stone is te horen en multi-instrumentalist Lenya, met semi-akoestische folk met rauwe alternatieve popsongs, die al eerder lovende recensies kreeg voor haar EP ‘Backwood’ (2012).

Jessy Yasmeen mag het spits afbijten. Ze wordt begeleid, vocaal en instrumentaal, door Fabian Schrama. Een bekende van deze thema-avonden aangezien de Haagse singer-songwriter hier al eerder optrad. Het duo brengt een verrassende combinatie van blues en folk ten gehore. De authentieke stem van Jessy doet denken aan die van Passenger wat opgevat kan worden als een compliment. 

De songs die het duo ten gehore brengt worden door Jessy met veel passie gezongen. De zangeres zingt over zware thema’s. Zo handelt het nummer ‘Free’ over het verlangen naar ultieme vrijheid. Een ander nummer getiteld ‘River’ schreef Jessy voor Serious Request. Het publiek laat zich tijdens deze song betoveren door de mooie samenzang van het duo. De ietwat rumoerige zaal deze avond luistert aandachtig en begint stil te vallen. Het laatste nummer start met Jessy alleen op gitaar. Ze laat zien dat ze ook alleen haar mannetje staat. Deze rustige opbouw eindigt in een gezamenlijke afsluiting die vol overgave gebracht wordt. Het bezorgt de toeschouwers kippenvel. Het was een kort maar krachtig optreden

De volgende act is Lenya, een ensemble opgebouwd rond zangeres Julia Reinhold. Met vier man en compleet met accordeon, basgitaar, piano, drumstel en gitaar past het allemaal net op het podium. Julia Reinhold begint het optreden achter de piano, het volgende nummer pakt ze de gitaar erbij. Op instrumentaal gebied is ze van alle markten thuis. Wat voor afwisseling zorgt, is dat bij ieder nummer de bandleden een nieuwe formatie vormen op het krappe podium. Niet alleen Julia is dus een multi-instrumentaal. De band laat een prettige mix horen van folk en alternatieve pop en ondanks dat dit gezelschap nog niet veel samen heeft gespeeld is dat absoluut niet hoorbaar. Door de eerder genoemde wijzigingen is het is een muzikaal spektakel.  Veel van de nummers die deze avond worden gespeeld zijn nog onbekend en staan op het nog te verschijnen nieuwe album dat dit voorjaar gaat uitkomen. Als het een weergave is van deze avond belooft het een divers album te worden variërend van ingetogen songs tot alternatieve popsongs met een donkere sfeer.

Deze avond kregen we in De Machinist weer twee talentvolle singer-songwriters voorgeschoteld die enorm van elkaar verschilden. Beiden is het echter gelukt om een indrukwekkende en unieke show neer te zetten. De Singer Songwriter avonden zijn dus absoluut de moeite waard als je in dit genre de talenten uit de regio in een vroeg stadium wil ontdekken. 

Volgende week woensdag is het podium voor Winterdagen en Elisabeth Daniel.